Για ελλείψεις στο φυσικό αέριο προειδοποιεί το Bloomberg σε δημοσίευμά του, έπειτα από την απαγόρευση διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που θα επηρεάσει τις φτωχότερες χώρες.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η απώλεια των προμηθειών μέσω των ρωσικών αγωγών έχει προκαλέσει «παγκόσμιο αγώνα για το φυσικό αέριο», ειδικά στην Ευρώπη.
Αναμένεται ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για προμήθειες υγροποιημένων καυσίμων και θα έχει μια σειρά από συνέπειες.
Αυτές οι αλλαγές, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα επηρεάσουν πρωτίστως την Ευρώπη, όπου η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου «θα παρατείνει τον πόνο της αύξησης των λογαριασμών για τους καταναλωτές και τα εργοστάσια».
Επιπλέον, οι φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες από την Ασία έως τη Νότια Αμερική θα κινδυνεύουν να αποσπαστούν από την αγορά.
Στο άρθρο του Bloomberg σημειώνεται ότι φέτος τον χειμώνα, για πρώτη φορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους των αποθεμάτων φυσικού αερίου, γεγονός που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για «ανατροφοδότηση προμηθειών», καθώς η νέα δυναμικότητα παραγωγής LNG δεν θα συμβαδίσει με τη ζήτηση.
«Σίγουρα θα υπάρξει έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη φέτος… Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πρόσθετοι όγκοι LNG που θα εμφανιστούν φέτος σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε η Bank of America Corp commodity. ειδικός Φρανσίσκο Μπλανς.
Για να καλύψει την προβλεπόμενη ζήτηση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 10% περισσότερες από ό,τι το 2024. Αυτό θα τραβήξει μέρος της προσφοράς από την Ασία και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών που χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Επιπλέον, αυτή η κατάσταση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.
Διευκρινίζεται επίσης ότι οι προμήθειες πρόσθετου LNG θα ξεκινήσουν το 2026 και το δεύτερο στάδιο αύξησής τους προγραμματίζεται για το 2030. Οι κύριες πηγές θα είναι οι ΗΠΑ και το Κατάρ.