Η απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου ορίου για επενδύσεις στο πρόγραμμα GoldenVisa σε κεντρικές περιοχές και νησιά, στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η αύξηση των τιμών ακινήτων λόγω της υψηλής ζήτησης, καθώς και τις αυξημένες τιμές ενοικίου.
Η αύξηση του ορίου που μπορεί να φτάσει έως και τις 800.000 ευρώ σημαίνει ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν την Golden Visaθα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά ακινήτων της χώρας μας γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων για το κράτος. Επιπλέον, η προϋπόθεση μακροχρόνιας μίσθωσης για τα ακίνητα Golden Visa, αποκλείοντας τη χρήση τους μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση της ζήτησης-προσφοράς κατοικίας.
Ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο πρόβλημα ειδικά για τις νέες οικογένειες και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στην αγορά ακινήτων
Η επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων και η αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στο επίδομα στέγασης θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εξασφάλιση ότι περισσότερα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα λάμβαναν βοήθεια. Αυτό θα συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, η παράμετρος ότι 7 στoυς10 νέους ηλικίας 25-34 ετών εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω παρέμβαση στον τομέα της στέγασης. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανασφάλειας και των υψηλών τιμών στην αγορά ακινήτων.
Η ακριβή αγορά ακινήτων είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβήςστέγασης. Ένα από τα μέτρα που έχουν θεσπίσει είναι η επιβολή πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου, προκειμένου να περιοριστεί η υπερβολική άνοδος των τιμών. Για παράδειγμα, η Δανία έχει θέσει πλαφόν στην αύξηση του ενοικίου στο 4%, ενώ η Γαλλία έχει ορίσει το όριο στο 3,5%. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αυξήσειςτων ενοικίων περιορίζονται στο 2%. Επιπλέον, η Πορτογαλία προσφέρει κίνητρα για φόρο-μειώσεις σε όσους έχουν ακίνητα. Ωστόσο, παρά τα μέτρα αυτά, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβής στέγασηςπαραμένει δύσκολη.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.