Στον αέρα βρίσκεται η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό καθώς αναβλήθηκε ακόμη μία φορά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως είχε γίνει και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Και αυτό ενώ ο επενδυτής, η Hellinikon Global, που έχει υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο από τον Νοέμβριο του 2014, έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται «καθαρή λύση» στο ζήτημα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη της έκτασης, θα χρειαστεί τώρα να περιμένει εκ νέου προκειμένου να διαπιστώσει τι μέλλει γενέσθαι.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα καθημερινή που έχει το σχετικό ρεπορτάζ, η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μια απόφαση η οποία, εφόσον ληφθεί, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων και της οποίας η ολοκλήρωση έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.
Οπως πριν από μια εβδομάδα το ΚΑΣ διέκοψε τη συνεδρίασή του ύστερα από οκτώ ώρες συζήτησης, έτσι και χθες το βράδυ εικοτολογείται πως ανέβαλε τη συνεδρίασή του έπειτα από παρέμβαση κορυφαίου μέλους της κυβέρνησης που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το θέμα του συντονισμού των ενεργειών του Δημοσίου για το Ελληνικό. Ολα αυτά, παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικό Α.Ε., που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία στα έργα και το οποίο έχει εγκριθεί και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Η νέα αναβολή διαιωνίζει ένα πρόβλημα που ανέκυψε το καλοκαίρι του 2016, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ανήγειραν θέμα αρχαιολογίας. Ακόμα και εάν δεν ξανασυνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα, όπως ορισμένες πλευρές φέρονται να προκρίνουν, οι κίνδυνοι για την επένδυση είναι μεγάλοι και η «καθαρή λύση» απομακρύνεται: χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ θεωρείται απίθανο το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα ελέγξει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα νομιμοποιεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να το εγκρίνει, αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές στην «Κ».
Ομως το αρχαιολογικό ζήτημα δεν είναι το μόνο. Νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη και συγκεκριμένα στις εννέα και μισή το πρωί είναι προγραμματισμένη να γίνει η συζήτηση της ένστασης επί του δασικού θέματος.
Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (η προστασία αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων), λιγότερο από το 0,6% του ακινήτου, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου, το οποίο θα διαθέτει ειδικό χώρο για καζίνο. Κατά της απόφασης αυτής έχει καταθέσει ένσταση το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της έκτασης και είναι αυτή που εξαγοράζει ο επενδυτής. Η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται να μη θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι δασικές υπηρεσίες να επιμείνουν στη σχετική εισήγηση του δασάρχη.