Δύσκολη και επίπονη αποδεικνύεται η διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Από τη μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας προκύπτει ότι 15 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Αντίθετα ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων, και συγκεκριμένα τρεις στις πέντε, έχει απορριφθεί καθώς δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου, 5.000 επιχειρήσεις επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα και συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο που προβλέπει τη συμπλήρωση των στοιχείων από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία. Από αυτές, 1.350 επιχειρήσεις δοκίμασαν να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή αυτό βάσει του οποίου αξιολογείται εάν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Από αυτές οι 800 απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμες, ενώ 550 κρίθηκαν επιλέξιμες και μπορούν πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο συμπλήρωσης των οφειλών τους και υποβολής όλων των συμπληρωματικών τους στοιχείων και των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την προώθηση της αίτησης στον συντονιστή. Τα κριτήρια ένταξης είναι συγκεκριμένα και αφορούν κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που έχει πτωχευτική ικανότητα και επιπλέον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016:
Από τα πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εξαιρούνται μόνο τα φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική ιδιότητα, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν ρητά στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ., επειδή δεν εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, θεωρείται ότι εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε περίπτωση που τους προσδίδεται η εμπορική ιδιότητα. Τα φυσικά πρόσωπα-ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ιδιότητα μπορούν, ωστόσο, να απευθυνθούν στο Δημόσιο και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να τους παρασχεθούν λύσεις ρύθμισης των οφειλών τους ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών.
Πηγή: Καθημερινή