Καταιγισμό «φίλιων» κυρίων «πυρών» δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από την ημέρα που εξέφρασε δημοσίως την θέληση του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επιθέσεις λοιπόν όχι μόνο από αντίπαλα κόμματα, κάτι που λίγο-πολύ αναμενόταν, αλλά για τον δήμαρχο Αθήνας έχουν αφήσει σαφείς αιχμές και στελέχη που προέρχονται από την Χαριλάου Τρικούπη δείχνοντας ότι η υποψηφιότητα του ενοχλεί.
Ξαφνικά, ανακάλυψαν ότι είναι ένας αποτυχημένος δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014. Ταυτόχρονα και μερίδα των ΜΜΕ, που τον… υμνούσε πριν, τώρα του επιτίθεται. Κι όπως λένε οι συνεργάτες το ανέμεναν αυτό, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Τουναντίον θα απαντά και ο ίδιος.
Έτσι κύκλοι του δημάρχου αναφερόμενοι σε αυτές τις επιθέσεις τόνισαν με νόημα: «Η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη ήταν αρκετή για να ασχοληθούν με τις διαδικασίες της Κεντροαριστεράς όσοι, εντός και εκτός των τειχών της, τη θεωρούσαν από βαρετή έως αδιάφορη διαδικασία. Κόμματα, εφημερίδες και «σύντροφοι» ορθώς αναγνώρισαν στο πρόσωπο του δημάρχου της Αθήνας έναν πολύ υπολογίσιμο αντίπαλο.
Ο Καμίνης είναι ο πιο πολιτικός δήμαρχος κι ας μην ήταν πολιτικό πρόσωπο όπως οι προκάτοχοί του. Όπως και ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφεραν, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να ανατρέψουν τη μιζέρια και να δώσουν πολιτικό περιεχόμενο στη δημαρχιακή τους παρουσία. Όταν κάτι σοβαρό από τις δημοκρατικές κατακτήσεις διακυβεύθηκε, ο Καμίνης δεν δίστασε. Από το πανεπιστημιακό άσυλο και την ανομία στις πόλεις, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το δημοψήφισμα και την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Η διεθνής αναγνώριση για τον ίδιο αλλά και την Αθήνα αυξήθηκε κατακόρυφα, δίνοντας στίγμα δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τη διαχείριση του προσφυγικού.
Με την έννοια αυτή, η τωρινή υποψηφιότητά του, αν και αλλάζει το σκηνικό, δεν εκπλήσσει. Είναι σαν φυσική συνέχεια, στον δικό του πολιτικό χώρο».
Και η κυβέρνηση
Στο μεταξύ η πιθανή υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις κι εντός του Μαξίμου. Κι αυτό διότι στο πρωθυπουργικό μέγαρο ήλπιζαν ότι με την Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να βρουν τόπο συνεννόησης και ίσως συνεργασίας. Όμως τώρα με την υποψηφιότητα Καμίνη τα πάντα είναι ρευστά.
Σημειωτέον, πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει προσκλητήριο στην Φώφη Γεννηματά παραμονές του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για να εισπράξει από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ένα κατηγορηματικό «όχι». Ενώ τις τελευταίες μέρες επαναφέρει το διακύβευμα περί δύο διαφορετικών αντιλήψεων Δεξιάς και Αριστεράς, παρά τη κυβερνητική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κίνηση αυτή δείχνει εξίσου ότι οι κυβερνητικοί δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες προσέγγισης.
Υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν ότι η γραμμή Λαλιώτη «είναι μια ισχυρή παρέμβαση ενάντια στις υποψηφιότητες που θέλουν συνεργασία με τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αφήνοντας έτσι εννοηθεί ότι ο στενός συνεργάτης της κας Γεννηματά, θέλει να την παροτρύνει για μία άλλη στρατηγική από αυτήν που θα υιοθετήσει το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, δια της υποψηφιότητας Καμίνη. Μια υποψηφιότητα που εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «θα της δημιουργήσει πίεση». Και επιμένουν ότι «το μεγάλο δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ είναι τι θα κάνει».