Επιλεκτική ανάγνωση και παρουσίαση στατιστικών στοιχείων, με στόχο την παραπληροφόρηση και την εξυπηρέτηση της αντιπολιτευτικής της τακτικής, καταλογίζει στη ΝΔ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο απαντά στην ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, επικαλούμενος στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την αγορά εργασίας, παραδέχεται την ύπαρξη μιας «ασθενικής αποκλιμάκωσης της ανεργίας» τον μήνα Ιούλιο, την οποία ωστόσο αποδίδει σε δύο παράγοντες: Ο ένας παράγοντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι κατά τον κ. Βρούτση, «κατεξοχήν η δραματική μείωση των μισθών».
Επ’ αυτής, ο τομεάρχης της ΝΔ σημειώνει ειδικότερα, πως «οι δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολογήτου - από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο - σε συνδυασμό με την εξοντωτική αύξηση των φόρων - άμεσων και έμμεσων- οδηγούν σε απώλεια πάνω από δυο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους». Ο δεύτερος παράγοντας για την «ασθενική αποκλιμάκωση της ανεργίας που παρατηρείται» είναι, κατά τον κ. Βρούτση, η «αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης», καθώς όπως αναφέρει «το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης» υποστηρίζει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.
Στην απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζει πως ο κ. Βρούτσης επικαλείται τα στοιχεία του Ιουλίου του 2013, «ξεχνώντας» πως επί των ημερών της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, τον Δεκέμβριο του 2014, το ποσοστό των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης είχε ήδη μειωθεί στο 45,97% - κάτι που συνιστά μείωση 15,06%. Την ίδια δε περίοδο, «το ποσοστό των νέων προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκε από 38,97% σε 54,03% (+15,06%)».
"Ο τομεάρχης της ΝΔ "ξέχασε" ότι το ποσοστό των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης από 63,73% το επτάμηνο του 2013 μειώθηκε σε 49,5% στο σύνολο του 2014 (-14,23%). Αντίστοιχα, το ποσοστό των νέων προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκε από 36,27% σε 50,50% (+14,23%)", επισημαίνει το υπουργείο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας διερωτάται «με ποια κυβέρνηση απορρυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις;» και επισημαίνει πως «καμία επιλεκτική ανάγνωση στοιχείων δεν μπορεί να αποκρύψει ότι οι νόμοι και η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έπληξαν τις εργασιακές σχέσεις, εκτίναξαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και μείωσαν τους μισθούς. Οι μόνοι που υποκρίνονται ότι δεν το θυμούνται είναι τα στελέχη της ΝΔ».
Εξάλλου, ειδικά για τις καταγραφές του φετινού Ιουλίου, ο κ. Βρούτσης παρατηρεί πως το θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις νέες θέσεις απασχόλησης και τις θέσεις που χάνονται (θετικό αποτέλεσμα 7.242 θέσεων) «οφείλεται κατεξοχήν στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και δεν επιβεβαιώνει δυστυχώς σταθερή αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, το θετικό αποτέλεσμα 7.242 θέσεων του Ιουλίου 2017, υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου περσινού Ιουλίου 2016 που ανέρχονταν σε 19.281 θέσεις» σημειώνει ο κ. Βρούτσης στην ανακοίνωσή του.
Σε απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας τονίζει πως «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, με 263.145 νέες θέσεις εργασίας κατά το επτάμηνο του 2017, αποτελεί την υψηλότερη επίδοση επταμήνου από το 2001 έως σήμερα, ενώ και το 2016 καταγράφηκε η υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001, με θετικό ισοζύγιο 136.260 θέσεων εργασίας».