Δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός έπεσαν μαχόμενοι στο πλευρό των συριακών κουρδικών δυνάμεων στην επιχείρηση με στόχο να αποσπαστεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) η «πρωτεύουσά» τους, η Ράκα, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις αυτές.
Οι τρεις άνδρες, που συμμετείχαν στις μάχες στις τάξεις των Μονάδων Προστασίας του κουρδικού Λαού (YPG), είναι οι πρώτοι ξένοι εθελοντές που γίνεται γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους αφότου άρχισε η μάχη σε αυτή την πόλη της βόρειας Συρίας.
Σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους, οι YPG ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί Ρόμπερτ Γκροτ και Νίκολας Ουόρντεν, όπως και ο Βρετανός Λουκ Ράτερ, συγκαταλέγονται σε έξι μαχητές τους που έπεσαν «μάρτυρες» στο μέτωπο της Ράκας, χωρίς να διευκρινίζεται το πού ακριβώς.
Σε αναρτήσεις τους στο Twitter, οι YPG ανέφεραν ότι οι Ράτερ και Ουόρντεν «έπεσαν μάρτυρες εν δράσει» την 5η Ιουλίου και ότι ο Γκροτ σκοτώθηκε την προηγουμένη. Οι YPG μεταφόρτωσαν επίσης ένα βίντεο στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter, στο οποίο ο Ράτερ εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα με στολή εκστρατείας και το όπλο στο χέρι. Εξηγεί ότι του προσφέρθηκαν στρατιωτική εκπαίδευση και μαθήματα της κουρδικής γλώσσας μετά την άφιξή του στη Συρία τον Μάρτιο.
«Είπα ψέματα σε αγαπημένους μου για να έλθω εδώ. Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου κι ελπίζω ότι θα τη σεβαστείτε», δηλώνει. Οι YPG είναι μια μείζων συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), την αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και πολεμά εναντίον του ΙΚ στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον.
Οι ΣΔΔ ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας τον Νοέμβριο. Χρειάστηκαν επτά μήνες για να φθάσουν στην πόλη, στην οποία εισέδυσαν την 6η Ιουνίου. Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών επιχειρήσεων, κατέλαβαν πολλές περιοχές γύρω από την πόλη.
Η πιο πρόσφατη τέτοια επιτυχία των ΣΔΔ ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, όταν απέσπασαν από το ΙΚ το χωριό Ακερίτσι, ανατολικά της Ράκας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συγκεκριμένο χωριό είχε μετατραπεί αφότου το κατέλαβε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση σε στρατιωτική βάση και κέντρο εκπαίδευσης. Αυτό το τελευταίο οι τζιχαντιστές το είχαν βαπτίσει χρησιμοποιώντας το όνομα του άλλοτε επικεφαλής της αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Σε αυτό το χωριό, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, το ΙΚ προχώρησε στην εκτέλεση, το 2015, περίπου 200 μαχητών του που κατηγορήθηκαν ότι επιδίωκαν να λιποτακτήσουν. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δυνάμεις αποτελούμενες από Κούρδους και Άραβες, με αεροπορική και χερσαία υποστήριξη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ελέγχουν πλέον περί το 30% της Ράκας. Ωστόσο οι αραβοκουρδικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προελάσουν, μπροστά στον καταιγισμό πυρός και τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι τζιχαντιστές.
Η Ράκα, μια πόλη διαβόητη για τις ακρότητες που έχουν διαπραχθεί εκεί από τους τζιχαντιστές, θεωρείται κέντρο σχεδιασμού πολυαίμακτων τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράχθηκαν ή σχεδιάζεται να γίνουν στο εξωτερικό.
Σχετικά Θέματα:
Συρία: Τούρκοι και αντάρτες που υποστηρίζουν ετοιμάζουν επίθεση εναντίον των Κούρδων
Όλα τα σχετικά θέματα με την Συρία, ΕΔΩ