Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, έπειτα από αίτημα της Ιταλίας που ανησυχεί για τις ατελείωτες και μαζικές αφίξεις προσφύγων στις ακτές της, συναντώνται σήμερα στο Τάλιν για να συζητήσουν ένα «σχέδιο δράσης» που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος είναι «να καταλήξουν ότι υπάρχουν η θέληση και τα μέσα για να στηριχθεί η Ιταλία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να γίνει η διαφορά χρησιμοποιώντας τα μέσα που θέτει στο τραπέζι η Κομισιόν», σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.
Η άτυπη σύνοδος ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Όμως μόλις την Τετάρτη η Ιταλία απείλησε να μην επιτρέπει πια την είσοδο στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες που έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο, ωθώντας την Κομισιόν να την καλέσει να μην κάνει τίποτε προτού συζητήσει με τις άλλες χώρες μέλη και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να προσφέρουν «συγκεκριμένη» βοήθεια στη χώρα του, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής των προσφύγων.
Περίπου 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του χρόνου μέσω της Μεσογείου, εκ των οποίων περισσότεροι από 85.000 κατέληξαν στην Ιταλία και 9.300 στην Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν πριν από μία εβδομάδα «ένα σχέδιο δράσης» που θα χρησιμεύσει ως βάση για τις σημερινές συζητήσεις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Εσθονία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ελπίζει να έχει τη στήριξη των 27 άλλων εταίρων της «λίγο ως πολύ σε αυτό που περιέχεται» στο σχέδιο δράσης, αν και η Ιταλία «ζητεί πολύ περισσότερα».
Το πρόβλημα της Ιταλίας είναι ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που δέχεται δεν είναι αιτούντες άσυλο, αλλά οικονομικοί μετανάστες, που προέρχονται από τη Νιγηρία, το Μπανγκλαντές, την Ακτή ελεφαντοστού, τη Γκάμπια και τη Γουινέα και ξεκίνησαν τον διάπλου της Μεσογείου από τη Λιβύη.
Στο σχέδιο δράσης της η Κομισιόν προτείνει τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο με τη συνεργασία των ακτοφυλάκων της Λιβύης, τους οποίους θέλει να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει καλύτερα με την παροχή βοήθειας 46 εκ. ευρώ, αλλά και με τη συνεργασία της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
Η ΕΕ επίσης επιθυμεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των «επιστροφών», της απέλασης δηλαδή στη χώρα καταγωγής τους των προσφύγων που δεν δικαιούνται προστασία.
Οι Βρυξέλλες εξάλλου επανέλαβαν την έκκλησή τους για «αλληλεγγύη» στις χώρες μέλη.
Προετοιμαζόμενη για τη σημερινή σύνοδο η Ιταλία συνέταξε μια πρόταση για «κανόνες συμπεριφοράς» προς τις ΜΚΟ που ναυλώνουν πλοία για τη διάσωση προσφύγων. Πρόκειται για έναν κώδικα 11 σημείων που δόθηκε στην Κομισιόν και στις αντιπροσωπείες των διάφορών χωρών.
Παράλληλα με τη σύνοδο στο Τάλιν, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και της Αφρικής συναντώνται στη Ρώμη επίσης για να συζητήσουν το θέμα της μετανάστευσης.
Σχετικά Θέματα:
Δ.Αβραμόπουλος: Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τους επαναπατρισμούς των μεταναστών