«Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», τόνισε μεταξύ άλλων χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε απευθύνοντας πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις σε διαδικασία συνεννόησης::
«Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».
Μια προσκληση που εκτός του ότι επιδιώκει να κάνει συμμέτοχο της διαδιακαίας στην τελική της φάση την αντιπολίτευση, προασπαθεί σε ένα πρώτο επίπεδο να της επιρρίψει ευθύνη για άγονη στάση.
Ισχυρίστηκε ότι «εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».
Και είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός διατυπώνει πρόταση για διάλογο προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί βέβαια η «αναγνωριστική» πρόταση του κ. Παπαδημούλη η οποία δεν είχε απορριφτεί κάθετα.
Πέρα από την επίρρηψη ευθύνης στην αντιπολίτευση σε περίπτωση αποτυχίας, δεν είναι ακόμη σαφές εάν με την πρότασή του επιδιώκει αυτή τη σύμπλευση για να μοιραστεί το κόστος μίας επώδυνης ήττας ή βρίσκεται όντως σε μεγάλο αδιέξοδο και αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση.
Από την άλλη, θέλησε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στους Ευρωπαίους για καθαρή λύση στο ελληνικό ζήτημα λέγοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΒ.
Εξήγησε ότι «καθαρή» λύση στο χρέος για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη «που δεν θα δημιουργεί ή επιτείνει ανασφάλεια στους επενδυτές, δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα προς το μέλλον για άλλη μια φορά και που θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές».
«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν.
Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις, Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση, είπε ο πρωθυπουργός. Αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.