Έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, τόνισε κατηγορηματικά ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πιαστούν για το 2018 και έτσι θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Είπε ότι κανένα από τα «τρομοκρατικά σενάρια με τα οποία είχε γεμίσει τον τόπο» η ΝΔ από την α' αξιολόγηση και μετά, δεν επιβεβαιώθηκε.
Ειδικότερα, είπε ότι αυτό που προκύπτει από τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι ότι οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για το 3ο πρόγραμμα θα επιτευχθούν κι αυτό φαίνεται και από την πορεία της οικονομίας και το 2015 και το 2016. «Η αντιπολίτευση θα λέει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι και δεν θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα γιατί αυτό εξυπηρετεί την αντιπολιτευτική της τακτική», παρατήρησε. Σημείωσε ότι «αμέσως μετά τη λήξη της α' αξιολόγησης έλεγε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2016, είχε πλημμυρίσει τον τόπο με διάφορα τρομοκρατικά σενάρια, εκ των οποίων κανένα δεν επιβεβαιώθηκε». Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει η οικονομική και η πολιτική βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και το ‘17 και το ‘18 και ότι αυτό θα οδηγήσει και στην ταυτόχρονη εφαρμογή των αντιμέτρων με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
«Πρόκειται για περιγραφή γεγονότος και όχι για πολιτική εκτίμηση», τόνισε. Κατηγόρησε την ΝΔ ότι προσπαθεί να αποδομήσει την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και την ισορροπημένη συμφωνία που καταλήξαμε και πως λένε «ό,τι τους κατεβαίνει».
Ως προς τις αιτιάσεις περί «4ου Μνημονίου», επισήμανε ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως 4ο μνημόνιο είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Επισήμανε χάριν υπερβολής ότι τέτοια έχουν κατατεθεί καμιά τριανταριά από την αρχή της κρίσης και ότι επομένως αν ήταν έτσι τώρα θα ήμασταν στο τριακοστό μνημόνιο. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα», τόνισε.
Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, σημείωσε ότι «αυτό που προκύπτει και από τα μηνύματα που παίρνουμε από το εξωτερικό και την κίνηση των διεθνών αγορών είναι ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη, γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτή τη θετική εξέλιξη επιθυμούν όλοι». Πρόσθεσε ότι είναι μεν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και πως είμαστε βεβαίως στην τελική ευθεία και πως η πιθανότητα να υπάρξει συνολική λύση είτε στο προσεχές Eurogroup είτε αμέσως μετά, είναι συντριπτικές. Ως προς το περίγραμμα της λύσης για το χρέος, επισήμανε ότι το μεγάλο θέμα που συζητιέται, είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Σημείωσε ότι πλέον το κριτήριο βιωσιμότητας που έχει τεθεί από το προηγούμενο Eurogroup είναι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ της και πως αυτή είναι η προσπάθεια: να προσδιοριστούν μέτρα τα οποία θα είναι αρκετά ώστε να καλύπτεται αυτός ο στόχος. Αυτός ο στόχος τεχνικά μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις ωριμάνσεων, μείωση κάποιων επιτοκίων αλλά και άλλες τεχνικές.
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει το ότι χτες η Γερμανία δεν εξέπεμπε μήνυμα βεβαιότητας ενόψει του Eurogroup, ο κ. Τζανακόπουλος, το απέδωσε σε προσπάθεια εκ μέρους της για διαχείριση των προσδοκιών.
Ως προς τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το βασικό σενάριο είναι ότι πάρα πολύ γρήγορα θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα καλύπτει το Ταμείο ώστε να συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και επομένως θα ανοίξει πολύ γρήγορα η πόρτα για την ένταξη στο QE. Από εκεί και πέρα, είπε, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, και εφόσον κάτι τέτοιο οδηγήσει σε αποχώρηση του, όπως τα ίδια τα στελέχη και η επικεφαλής του έχουν δηλώσει, τότε και για μας δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να εφαρμόσουμε τα μέτρα που μόνο το ΔΝΤ ζητούσε. «Εφόσον λοιπόν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και τα μέτρα», τόνισε, παραπέμποντας στη συγκεκριμένη δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Στο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στην πορεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όλα αυτά εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, από τα οικονομικά αποτελέσματα, από τον διεθνή συσχετισμό δύναμης. «Επομένης η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση ώστε να αξιοποιεί κάθε φορά τις θετικές συνθήκες που προκύπτουν ή μέλλει να προκύψουν για να επιτυγχάνει όσο το δυνατόν καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι αυτή ήταν διαχρονικά και εξακολουθεί να είναι η θέση της κυβέρνησης.
Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να εξωραΐζεται η κατάσταση και ότι τα μέτρα σηματοδοτούν την παραμονή στο μνημονιακό πλαίσιο. «Ο κ. Φίλης είπε την άποψη του και κανείς δεν εξωραΐζει την κατάσταση, ούτε και ο κ. Φίλης. Θεωρώ ότι απευθυνόταν στην κυβέρνηση με αυτή την αποστροφή. Δεν αρνείται κανείς ότι βρισκόμαστε εντός του πλαισίου του μνημονιακού προγράμματος, του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε. Πρόσθεσε ότι «ο κ. Φίλης έχει δίκιο να έχει έναν προβληματισμό, αλλά κανένας δεν αρνήθηκε ότι πάρα πολλές αποφάσεις πολιτικής που εμπεριέχονται στη συμφωνία όπου έχουμε καταλήξει, δεν θα λαμβάνονταν αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκη επιτροπείας». Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως δεν έχει υποστηρίξει κανείς ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας.
Ανέφερε ευρύτερα ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και πώς πολιτικά και οικονομικά επιβάλλεται, από εκεί και πέρα εντός αυτών των πλαισίων του προγράμματος, η κυβέρνηση δίνει τον καλύτερο εαυτό της ώστε να επιτυγχάνει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα με βάση τον δεδομένο συσχετισμό δύναμης και με βάση τη δεδομένη συνθήκη», συνέχισε. «Νομίζω ότι αποτελεί μια ταυτολογία να λέμε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο. Προφανώς είναι μέρος ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι μέρος μιας συνθήκης που υπάρχει στη χώρα και μετά τον Αύγουστο του 2015 όταν αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία υπό ασφυκτική πίεση, επομένως νομίζω ότι όλα αυτά καλώς κάνει ο κ. Φίλης και τα υπογραμμίζει και τα επισημαίνει, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω να ταυτολογούμε», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τους προβληματισμούς και την πίεση που τους ασκείται. Είπε ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα απ' ό,τι στο παρελθόν με τη νέα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές και πως «με την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα έχουμε τη δυνατότητα να τις επανεπεξεργαστούμε και να τις απομειώσουμε στο βαθμό του δυνατού». Υπάρχει, είπε, και ένα ποσοστό 20% που επιβαρύνονται, «ωστόσο η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα ήταν μια δέσμευση που είχε πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014 και την οποία προσπαθήσαμε να την αποσοβήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το 3ο πρόγραμμα».
Σχετικά Θέματα: