Στη Βουλή μεταφέρεται και τυπικά από σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και για την μετά το τρίτο μνημόνιο εποχή, και με την έναρξη από μεθαύριο Δευτέρα της τετραήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης επ' αυτών – μια διαδικασία που θα κορυφωθεί την νύχτα της Πέμπτης με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αν και «διαδικαστικά» το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ημέρες συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια, ουσιαστικά η εθνική αντιπροσωπεία θα συνεδριάζει «εν ολομελεία» διαρκώς: τα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών (Οικονομικών – Κοινωνικών Υποθέσεων – Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης – Παραγωγής και Εμπορίου) ξεπερνούν συνολικά τους 200 βουλευτές.
Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στο Περιστύλιο είναι πως δεδομένου του χαρακτήρα του προς έγκριση νομοθετήματος, καθώς δηλαδή έχει τη μορφή κύρωσης μιας συμφωνίας επί πτυχών της οποίας ουσιαστικές αλλαγές δεν μπορούν να επέλθουν, η τετραήμερη διαδικασία θα συνιστά μιαν εφ' όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση, με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, ανάλογο εκείνων που παρακολουθεί κανείς σε μια συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ή επί προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης.
Υπό το πρίσμα οι μεν της πλειοψηφίας αναμένεται να προτάξουν δύο ζητήματα: Πρώτον ότι με την ψήφιση των μέτρων ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και, δεύτερον ότι η παρούσα διαδικασία είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο και πως θα ακολουθήσουν δύο έτη κυβερνητικής θητείας για ανάπτυξη και καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Παραπλεύρως και έχοντας στο στόχαστρο κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικότερος σχεδιασμός υπάρχει, για λόγους επικοινωνιακούς, στο να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές της ΝΔ ειδικότερα ως προς τα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα»: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καλούν τους «γαλάζιους» να τα υπερψηφίσουν. Αν το πετύχουν, θα επιχειρήσουν να το εμφανίσουν ως επιδοκιμασία εκ μέρους της ΝΔ χειρισμών της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Αν δεν εξασφαλιστούν τέτοιες ψήφοι από την αντιπολίτευση, το γεγονός θα προβληθεί ως αντιλαϊκή-αντιδραστική στάση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση θα επικεντρώσει στην ζημία, οικονομική και κοινωνική, που επιφέρει με τις επιλογές της η κυβέρνηση, καθώς και στην ασυνέπεια λόγων και έργων, σημειώνοντας ότι το περιεχόμενο και των νέων μέτρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπόσχονταν προεκλογικά ή και δεσμεύονταν έως και πρόσφατα.
Από τις έως χθες τοποθετήσεις και αντιδράσεις βουλευτών απ' όλα τα κόμματα, προκύπτει ότι ελάχιστοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα θελήσουν να μην λάβουν το λόγο σε αυτή την διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται λοιπόν στα μέλη της δικομματικής πλειοψηφίας, πολλά εκ των οποίων εμφανίζονται τουλάχιστον «μουδιασμένα» από το περιεχόμενο των μέτρων που φέρνουν μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προς ψήφιση. Ως προς το τελευταίο, απολύτως ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί ειδικά στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τόσο η παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, όσο και εκείνες των δύο τελευταίων ημερών, στις οποίες ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσπαθούσαν να αναδείξουν και «εξηγήσουν» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη των τεσσάρων Επιτροπών, τις πλευρές εκείνες της συμφωνίας, οι οποίες θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την επιχειρηματολογία τους, κατά την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή.
Φυσικά, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί τις τελευταίες ώρες πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, όταν πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με τα βλέμματα των περισσοτέρων να είναι στραμμένα στην αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη.