Μόνο με ψήφιση των νέων μέτρων θα υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό χρέος

 
Μόνο με ψήφιση των νέων μέτρων θα υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 05/05/17 - 12:58

«Πάγωσε» τις ελληνικές προσδοκίες το Euro Working Group της 4ης Μαΐου καθώς παρά την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το χρέος με το παζάρι να συνεχίζεται.

μέτρων

Η ψήφιση των δείχνει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για να προχωρήσουν οι όποιες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, όπως σημείωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος που υπογραμμίσε οτι «μόλις ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση, αλλά και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

ΔΝΤ

Τα παζάρια μεταξύ Ευρώπης και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, με την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2018 να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπήρξε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με τον Π. Τόμσεν να παραμένει στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο κ. Τόμσεν είπε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρυσι ήταν πολύ συγκεκριμένα σε αντίθεση με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω. Συγκεκριμένα ανέφερε πως πρέπει να αποφασιστεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς το ΔΝΤ έχει δεχθεί τον στόχο του 3,5% για το 2018, αλλά το θέμα είναι πόσα χρόνια θα διατηρηθεί ο στόχος αυτός, ενώ συγχρόνως το Ταμείο έχει δεχθεί ότι πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι επιλογές είναι πολλές, ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Handeslblatt που αναφέρει πως το Βερολίνο εξετάζει την πρόταση ανταλλαγής χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγόραζε 13 δισ. ευρώ από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που έχουν μείνει αναξιοποίητα.

Ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα. Η απόφαση όμως για κάτι τέτοιο, αναφέρει η εφημερίδα, δεν θα ληφθεί πριν από το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Βερολίνο διαψεύδει την Handesblatt: Δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Handelsblatt: Ο ESM μπορεί να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος- Αόριστη αναφορά για το χρέος από το EWG

Fitch: Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές αποτελεί θετικό βήμα για την εκταμίευση της δόσης