Βούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς

 
Βούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς

Ενημερώθηκε: 29/03/17 - 21:50

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τις επόμενες ημέρες θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Νίκος Βούτσης επανέλαβε πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση. Ωστόσο συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής «έχει φτάσει η ωρίμανση» μετά από την πάροδο τόσου χρόνου, ώστε να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι τελικά το κείμενο της συμφωνίας θα είναι κοινωνικά βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη συμφωνία και θα την συζητήσουμε» είπε και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα κάθε φορά που επίκειται κλείσιμο αξιολόγησης. «Θα δώσουμε τις μάχες , είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Βούτσης και τόνισε τις προσπάθειες ορισμένων στο εσωτερικό να καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αριστερή παρένθεση. «Νομίζω ότι γινόμαστε για τρίτη φορά παρένθεση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, ο κ. Βούτσης στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «2017 Ελλάδα- Ευρώπη» υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, κάτι που συνομολόγησαν και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέλιας και ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης . Και οι τρεις ομιλητές ζήτησαν επιστροφή της πολιτικής , της δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Ειδικότερα ο Νίκος Βούτσης στην ομιλία του υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πιέζεται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως αυτές εκφράζονται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι μόνο, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Ρώμης τόνισε ότι κατέδειξε πως η Γηραιά Ήπειρος κινείται χωρίς σταθερή πυξίδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι μια Ευρώπη δύο ή τριών ταχυτήτων δυσχεραίνει τις συγκλίσεις ενώ ζήτησε από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία που παράγει τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας «το «ελληνικό ζήτημα» με όλες τις παραμέτρους του εντάσσεται και ανατροφοδοτείται στο 'μεγάλο κάδρο' των εξελίξεων στην Ε.Ε. Η χώρα μας για προφανείς και ιδιαίτερα αναγνωρισμένους στην παρούσα φάση λόγους αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας, όχι μόνο λόγω του προσφυγικού και της γενικευμένης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αλλά και για λόγους οικονομικούς, αναπτυξιακούς όπως π.χ. οι ενεργειακοί δρόμοι και το διεθνές εμπόριο από την Ανατολή» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «όσο και εάν έρχονται και επανέρχονται απόψεις για το grexit ή ακόμα κι αν μερικές φορές υφιστάμεθα συμπεριφορές αποικιακού χαρακτήρα, ή επίσης και οριακές απαράδεκτες απαιτήσεις ως χώρα 'πειραματόζωο"—υπάρχουν οι αντικειμενικοί όροι ώστε η χώρα μας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».

Ο πρόεδρος της Βουλής σε άλλο σημείο της ομιλίας του εκτίμησε ότι ένα ευρύ αντιμνημονιακό ρεύμα, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να έχει λόγο και μία δυναμική ηγεμονίας και για την προετοιμασία για την Ελλάδα "μετά τα μνημόνια".

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιχειρηματικών κύκλων σημειώνοντας «είναι προφανής η αντίθεσή μας με τις προσπάθειες παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής, που εργάζονται με όπλα την κινδυνολογία, την ακατάσχετη εκλογολογία, την 'προθυμία' για προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών και την προπαγάνδα από στρατευμένα Μ.Μ.Ε. για την με κάθε θυσία πολιτική τους επιβίωση, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της χώρας και του 'ευρωπαϊσμού'» τόνισε ο κ. Βούτσης. Κατέληξε σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η ανακοπή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προφυλαχθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κινδυνεύουν από το χτύπημα της διαχρονικής διαπλοκής και από την αναζήτηση των εγκληματικών ευθυνών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Την στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε Φώτης Κουβέλης και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση από το βήμα της ημερίδας.

«Η Ε.Ε αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις που απειλούν τη συνοχή και την προοπτική της. Οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα – κυρίως στις χώρες του Νότου - όπως τα υψηλά χρέη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η αστάθεια των τραπεζών, η μεγέθυνση της ανεργίας, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων» τόνισε.

Πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση διαίρεσε την Ευρώπη και έδειξε μια α λα καρτ δέσμευση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες ενώ είπε ότι η ίδια η λειτουργία της Ένωσης έχει μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για εθνικό απομονωτισμό στον οποίο ωθούνται όσοι φοβούνται τις μετακινήσεις πληθυσμών και όσων αισθάνονται ότι απειλούνται από την φτωχοποίηση.

Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε τόσο τη νίκη του Τραμπ όσο και το BREXIT έκφραση κλίματος δυσφορίας. «Με την πολιτική Τραμπ εισάγεται η πολιτική των ανοικτών αντιπαραθέσεων» είπε και πρόσθεσε «οι εθνικιστικές ιδέες και οι αντιισλαμιστικές προκαταλήψεις, σε συνάρτηση με την ενίσχυση του αυταρχισμού, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, δημιουργούν νέα δεδομένα και νέους κινδύνους, έναντι των οποίων η Ε.Ε πρέπει να τοποθετηθεί».

Αν οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης δεν αναπτύξουν πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση, η ακροδεξιά θα έχει όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμη όμως και να μην υπερισχύσει η ακροδεξιά, εξίσου επικίνδυνη είναι η επιρροή που αποκτά και όσα ενσταλάζει στον κοινωνικό ιστό. Εάν, κυρίως, η Γερμανία φανεί, εντέλει, απρόθυμη να αναλάβει το κόστος προωθητικών κινήσεων μεγάλης εμβέλειας, τότε η αστάθεια θα επιφέρει την κατάρρευση της Ένωσης.

Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε κατά της νεοφιλελεύθερης γραμμής Σόιμπλε που προκρίνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αξιόλογη πολιτική εναλλακτική πρόταση, μέσα από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής» τόνισε.

Αναφερθείς στα σενάρια για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως το μόνο σενάριο που δίνει προοπτική είναι το «πιο μακριά, πιο δυνατά, όλοι μαζί», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για φορολογική εναρμόνιση, τραπεζική ενοποίηση και σημαντική ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και κυρίως εγγύηση των συνόρων της Ε.Ε καθώς οι ΗΠΑ σταδιακά απομακρύνονται από το ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ξαναθέσουν το αίτημα και την προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης με σύγχρονους όρους. Η πολιτική συμμαχιών πρέπει να αρθρωθεί με τη λογική των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών στην πολιτική διεκδίκηση που συνίσταται στο εάν η Ε.Ε θα κινηθεί προς τα εμπρός ή θα πισωγυρίσει και εν τέλει θα διαλυθεί» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Καταλήγοντας ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ως κεντρικό στόχο την έξοδο από την κρίση με διαδικασίες ενισχυμένης συνεργασίας εντός της Ε.Ε και την προστασία των συνόρων της με την ενίσχυση της κοινής άμυνας. Η επιλογή της ένταξης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι επιλογή στρατηγικής και αφορά την ταυτότητα της χώρας και τον τρόπο που θέλει να συμμετάσχει στις διαδικασίες διεθνοποίησης.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.«Είναι κατάκτηση καταρχάς ότι τα όποια μέτρα υπάρξουν δεν θα ενισχύουν τη λιτότητα και ότι θα συνοδεύονται με ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση για αντίμετρα» είπε.

«Στη χώρα διαμορφώνονται δυο πολιτικοί πόλοι: o ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Το εγχείρημα της προοδευτικής πολιτικής εντός της κρίσης και εντός μνημονίων είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Και αυτόν τον δρόμο οφείλουμε να ανοίγουμε και να βαδίζουμε» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Σε μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση αλλά γεμάτη ερωτήματα προχώρησε ο Νίκος Φίλης που παραβρέθηκαν στην ημερίδα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε σύντομα έρχεται μια συμφωνία με μέτρα, ωστόσο αναρωτήθηκε «είναι αρκετά τα αντίμετρα για να απευθυνθείτε στο λαό; Είναι αρκετό το να λέμε τι θα συμβεί εάν έρθει ο Μητσοτάκης;». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέξει να μην μεταλλαχθεί σε μια καθεστωτική δύναμη που πρέπει να κυβερνά με κάθε τρόπο. Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ο κ Φίλης είπε ότι δεν μπορεί η Αριστερά να αποκλείσει κανέναν από τον πολιτικό διάλογο και επανέλαβε την ανάγκη πριν και μετά τις εκλογές το κόμμα να ξαναδεί το θέμα των πολιτικών συνδέσεων.

Η ημερίδα στάθηκε αφορμή να ξαναβρεθουν παλιοί και νέοι σύντροφοι για να συζητήσουν σε μια κατάμεστη αίθουσα την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας μέσα σε αυτή και την οποία παρακολούθησαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Μεταξύ των ακροατών η υπουργός Διοικητικής Ανασυγρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπάλαφας η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η γραμματέας της Κ.Ο Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, οι βουλευτές Νίκος Θηβαίος και Δημήτρης Ρίζος καθώς και ο υπέύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς.

Σχετικά Θέματα:

Θρίλερ με την διαπραγμάτευση για συντάξεις και εργασιακά

Δ.Τζανακόπουλος: Πρώτα συνολική συμφωνία και μετά νομοθέτηση