Σε πρόσληψη διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας και ασφάλιση μέρους των οφειλόμενων ποσών θα προχωρήσει άμεσα η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών που απειλεί ακόμη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, η ΔΕΗ σκέφτεται να προχωρήσει σε συμφωνία με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον αυτές διαπιστώσουν πως είναι αξιόπιστος ο μηχανισμός συλλογής τους.
Στην ουσία πρόκειται για έναν μηχανισμό ασφάλισης (securization), ο οποίος θα προσφέρει μία γενναία προκαταβολή στη ΔΕΗ, συν των όσων οφειλών τακτοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον διοικητή της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή αποκάλυψε την πρόθεση της ΔΕΗ να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κακοπληρωτών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, η ΔΕΗ θα έρθει σε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία προκειμένου να αρχίσουν να εισπράττονται χρέη από στρατηγικούς κακοπληρωτές, «όχι πελάτες που δεν έχουν αλλά άλλους από αυτούς που μπορούν αλλά συνειδητά δεν πληρώνουν», όπως ανέφερε.
Αποκάλυψε επίσης πώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγιναν με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή» ανέφερε
.
«Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα», συμπλήρωσε.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ αυτές αναλύονται ως εξής:
Τα παραπάνω διαμορφώνουν χρέη 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά προστίθενται ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.ά.) είτε άλλαξαν πάροχο, αφήνοντας τεράστια χρέη στη ΔΕΗ.
Θέλοντας να αμβλύνει τις εντρυπώσεις και να δικαιολογήσει τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών από ιδιωτική εταιρεία, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι δεν θα ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, αλλά η εισπρακτική εταιρεία που θα προσληφθεί θα έχει τον ρόλο να υποβοηθά στην είσπραξη των οφειλών!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών
Οι Τσίπρας - Μητσοτάκης τρολάρουν με αφορμή το Μπάρτσα - Παρί