Άγριο ξύλο στους δρόμους των πόλεων, λεηλασίες καταστημάτων, φαρμακίων, σπιτιών και φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα συνθέτουν την αποκαρδιωτική εικόνα της οικονομίας στη Βενεζουέλα. Από την αγορά λείπουν βασικά αγαθά και οι πολίτες δίνουν μάχες σώμα με σώμα για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία.
Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναρχία μετά τις νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαδούρο. Για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ξηρασίας (διαρκεί πάνω από τρία χρόνια και είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων), οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν δύο μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη) τουλάχιστον έως και τον επόμενο μήνα σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου, την ώρα που οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου κλονίζουν την οικονομία και οι πολίτες στερούνται βασικών αγαθών.
Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν βίαιες ταραχές στην πόλη Μαρακαΐμπο, όπου οργισμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε καταστήματα και φορτηγά που μετέφεραν δυσεύρετα εμπορεύματα. Πιο συγκεκριμένα,στο Μαρακαΐμπο συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα την Τετάρτη.
«Οποιος καταφεύγει στη βία, στις συνθήκες όπου βρισκόμαστε σήμερα, θα αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη αυστηρότητα από τον νόμο, καθώς διαπράττει σοβαρά εγκλήματα εναντίον της δημόσιας ασφάλειας και της πατρίδας», προειδοποίησε σχετικά ο Νικολάς Μαδούρο.
Η αντιπολίτευση ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με στόχο να συγκεντρωθούν 200.000, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Νικολάς Μαδούρο.
«Ας τους σεβαστούμε και ας τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους. Το έχω ξαναπεί, ότι κάνουν δεν έχει καμία πολιτική αξιοπιστία και η επανάσταση θα συνεχίσει με τον ίδιο πρόεδρο και όλα τα μεγάλα κοινωνικά προγράμματα, μέχρι το 2018. Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας, αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων στις παρωχημένες υποδομές της χώρας έχουν συμβάλει καθοριστικά στα προβλήματα έλλειψης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.Η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας βασίζεται στο πετρέλαιο και βρίσκεται σε βαθιά φάση ύφεσης, επηρεασμένη δραματικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014.