Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία υπό τη μορφή που τη γνωρίζουμε προτίθεται να βάλει η Τερέζα Μέι ήδη από τον ερχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μαζί με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ότι όσοι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ έρχονται στο εξής στη Βρετανία δε θα έχουν το αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά από το Brexit.
Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 αναμένεται να γίνει γύρω στις 15 Μαρτίου.
Από την άλλη πλευρά, η κα Μέι αναμένεται να πει ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν έρθει στη Βρετανία πριν από εκείνη την ημερομηνία θα έχουν όλα τα δικαιώματά τους εγγυημένα, εφόσον το ίδιο ισχύσει και για τους Βρετανούς στην ΕΕ - όσο καιρό και αν χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.
Οι νομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης φέρονται να έχουν πει στην Πρωθυπουργό ότι θα ήταν παράνομο να περιορίσει την εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία μόνο σε όσους ήταν στη χώρα πριν από την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει το νομικό δικαίωμα να ορίσει την ημερομηνία επίκλησης του Άρθρου 50 ως χρονικό σημείο διαχωρισμού των Ευρωπαίων πολιτών με ή χωρίς αυτόματο δικαίωμα παραμονής στη χώρα.
Η κυβέρνηση θέλει να ορίσει την ημερομηνία επίκλησης του Άρθρου 50 ως ημερομηνία αλλαγής των κανόνων της ευρωπαϊκής μετανάστευσης ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα αφίξεων κατά τη διετία που θα μεσολαβήσει μέχρι την οριστική έξοδο από την ΕΕ.
Ως προς το τι θα ισχύει για τους Ευρωπαίους που θα έρθουν στη Βρετανία μετά από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, το σενάριο που παρουσιάζουν οι βρετανικές εφημερίδες περιλαμβάνει έναν συνδυασμό καθεστώτος βίζας και περιορισμών στην πρόσβαση στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας.
Τι προβλέπει το άρθρο 50
Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση βίζας εργασίας διάρκειας πέντε ετών για πολίτες της ΕΕ που θα έρχονται στη Βρετανία έχοντας θέση εργασίας σε τομείς της οικονομίας που θα χρειάζονται έμψυχο δυναμικό – ειδικευμένο ή ανειδίκευτο. Ωστόσο, οι νέοι μετανάστες δε θα έχουν δικαίωμα διεκδίκησης επιδομάτων πρόνοιας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα.
Το πόσες βίζες θα μπορούν να χορηγούνται και σε ποιους τομείς της οικονομίας θα καθορίζεται από ανεξάρτητη επιτροπή. Τομείς που θεωρείται ότι θα χρειάζονται προσωπικό από το εξωτερικό είναι μεταξύ άλλων αυτοί των τεχνικών υπολογιστών, της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, της γεωργίας και της φιλοξενίας.
Αυτό και άλλα σχέδια συζητήθηκαν σε κρίσιμη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής για το Brexit την περασμένη εβδομάδα.
Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, πώς οι νέοι κανονισμοί -οι οποίοι δεν αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου- θα εφαρμοστούν αναδρομικά στις περιπτώσεις Ευρωπαίων μεταναστών που θα έχουν έρθει στη Βρετανία από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και μετά.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ITV την Κυριακή η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ είπε ότι ναι μεν το Brexit θα βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση όπως τη γνωρίζουμε, αλλά σημείωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών δε θα μειωθεί ξαφνικά μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η κα Ραντ φάνηκε να συμφωνεί με την τοποθέτηση του Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία την περασμένη εβδομάδα ότι «θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια» πριν καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας από Βρετανούς εργαζόμενους – αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να δέχεται για μεγάλο διάστημα μετά από το Brexit ανειδίκευτους εργάτες από την Ευρώπη.
Σχετικά Θέματα:
Βρετανία: Στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για το Brexit
O Τόνι Μπλερ καλεί τους ψηφοφόρους να "εξεγερθούν" κατά του Brexit
ΕΕ: Δεν θα υπάρξει "καλύτερο" καθεστώς για το Λονδίνο μετά το Brexit