Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολύς λόγος γίνεται για τις δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος και τα περίφημα διαγνωστικά τεστ. Το θέλγητρό τους στηρίζεται κυρίως στην άγνοια και στην ελπίδα πολλών ανθρώπων να χάσουν εύκολα τα περιττά κιλά τους.
Σύμφωνα με το dutchesss.queen.gr, οι υποστηριχτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι για να χάσει ένα άτομο βάρος πρέπει να αποφεύγει κάποια τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που περιέχουν κάποια συγκεκριμένα πρωτεϊνικά μόρια, τις λεκτίνες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να επιφέρουν διάφορες επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως αυτό του μπλοκαρίσματος του μεταβολισμού.
Κάθε θεωρία συνομωσίας της διατροφής περιέχει ένα πολύ μικρό μέρος αλήθειας, πάνω στο οποίο χτίζεται ένας ολόκληρος μύθος. Η αλήθεια σε αυτήν τη θεωρία είναι ότι οι λεκτίνες πράγματι υφίστανται στην πλειονότητα των φυτικών τροφών (ιδιαίτερα στα όσπρια) και εμφανίζουν ισχυρή αλλεργιογόνο δράση που έχει πιστοποιηθεί μέσω ερευνών εδώ και χρόνια.
Ο μύθος, από την άλλη, υποστηρίζει ότι όταν καταναλωθεί μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματος, αυτές βάζουν στόχο τους ένα όργανο ή σύστημα του σώματος και αρχίζουν να συγκολλούν τα αιμοσφαίρια αυτής της περιοχής. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό των τροφών, να επεμβαίνουν στην πεπτική διαδικασία, να διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία προκαλώντας κατακράτηση υγρών και να προκαλούν διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλα προβλήματα.
Έτσι, μερικές από τις που θα έπρεπε να αποφεύγουν άτομα με διαφορετικές ομάδες αίματος προκειμένου να χάσουν βάρος είναι οι εξής:
• ομάδα αίματος Ο: σιτάρι, ψωμί, ορισμένα όσπρια (φακές, φασόλια), αβγά, γαλακτοκομικά
• ομάδα αίματος Α: Κρέας, γαλακτοκομικά
• ομάδα αίματος Β : Φακές, σιτάρι
• ομάδα αίματος ΑΒ : Κρέας, σιτάρι
Η πραγματικότητα
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Καταρχάς, οι λεκτίνες καταστρέφονται στην παρασκευή του φαγητού. Αλλά, ακόμα και αν δεν γινόταν αυτό, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει προσαρμοστικούς αμυντικούς μηχανισμούς στην δράση των λεκτινών.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει μια διατροφή που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων
Μια δίαιτα αποκλεισμού, εκτός του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, επιπλέον δεν είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά πχ ασβέστιο σε περίπτωση αποκλεισμού των γαλακτοκομικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή αντίστοιχα σε αναιμία, αν αποκλειστούν τρόφιμα πλούσια με σίδηρο, όπως το κρέας.
Μπορεί να μας αδυνατίσει μια τέτοια δίαιτα;
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διατροφή που θα έπρεπε να εφαρμόσουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α. Αν αποκλείσουν από τη διατροφή τους τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά κ.ά. και καταναλώνουν σε ανεξέλεγκτες ποσότητες τα τρόφιμα που επιτρέπεται για την ομάδα αίματος τους (πχ. μακαρόνια) θα χάσουν βάρος; Η απάντηση είναι βεβαίως όχι γιατί δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνεις περισσότερες ή και ίσες θερμίδες με αυτές που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και να χάνεις βάρος.
Έτσι, το πιο σωστό είναι να εφαρμόζεται μια σωστή διατροφή εξισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες ώστε να παραμείνετε υγιείς.
Να θυμάστε ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που ταιριάζει στις επιθυμίες σας και στον τρόπο ζωής σας. Η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής και διαρκεί για πάντα, άρα δεν μπορεί να είναι κάτι δύσκολο και επίπονο. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία κλινική απόδειξη για τη μέθοδο αυτή. Να γνωρίζετε επίσης ότι οποιοδήποτε διαιτολόγιο, βάσει νόμου πρέπει να δίνεται μόνο από εξειδικευμένο πτυχιούχο επιστήμονα διαιτολόγο. Αυτές οι μέθοδοι δεν εφαρμόζονται από πτυχιούχους επιστήμονες, αλλά από αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της Διατροφής και της Διαιτολογίας.