Με μια μόνο φράση ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. "Θεσπίζω νέα μέτρα για να κρατήσω μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους εξτρεμιστές ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλω εδώ!", είπε απλά ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράφοντας το διάταγμα που αποφασίζει να ανασταλεί για τέσσερις μήνες η είσοδος προσφύγων στις ΗΠΑ και να απαγορευθεί για 90 ημέρες η είσοδος σε ταξιδιώτες από τη Συρία και άλλες 6 χώρες, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές.
Μπορεί το διάταγμα να "μπλοκάρησε" εν μέρει και προσωρινά δικαστής στο Μπρούκλιν, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει και ο...πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Η Αν Ντόνελι αποφάνθηκε πως αποφάσισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους ενάγοντες, αν τους έστελναν πίσω στις χώρες στις οποίες είχαν δεχθεί απειλές. Επίσης σημείωσε ότι οι ενάγοντες είχαν βίζα και ήδη είχε εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, μία χώρα στην οποία θα έμπαιναν χωρίς πρόβλημα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.
Οργή, απόγνωση και έντονες διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο για την απόφαση του Τραμπ. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικοί εξέφρασαν την οργή τους για το διάταγμα. Εκατοντάδες πολίτες να συγκεντρώνονται στα διεθνή αεροδρόμια του Ντάλας, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σηκώνοντας πανό διαμαρτυρίας. Στα ίδια αεροδρόμια που ακόμα και κάτοχοι πράσινης κάρτας δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μέσα σε αυτό το χάος, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι η «ακραία λεπτομερής εξέταση», όπως τη χαρακτήρισε, προσφύγων και μεταναστών δεν είναι απαγόρευση σε βάρος Μουσουλμάνους και «λειτουργεί πολύ ωραία». Μάλιστα πρόσθεσε «το βλέπετε σε αεροδρόμια».
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε θα συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις, σημείωσε όμως ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτελεστική δράση του διατάγματος. «Τα πρόσωπα αυτά πέρασαν από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και περνούν τη διαδικασία για την είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους νόμους μας για τη μετανάστευση και τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε η ανακοίνωση. Επίσης το ίδιο υπουργείο πρόσθεσε πως 375 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το διάταγμα, από τους οποίους οι 109 ήταν σε transit και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ. Αλλους 173 τους σταμάτησαν οι αεροπορικές εταιρείες πριν επιβιβαστούν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το διάταγμα «επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό διεθνών ταξιδιωτών» και τα μέτρα «ταλαιπώρησαν» κάτω από το 1% των επιβατών.
Βέβαια αυτό δεν ισχύει ακριβώς αφού για παράδειγμα δύο Σύροι που αφού έκαναν τον...γύρο του κόσμου για να φτάσουν στην Φιλαδέλφεια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στο Κατάρ!
Ομως οι νέοι κανονισμοί έφεραν ώρες αγωνίας για ανθρώπους που περίμεναν τους συγγενείς τους στα αεροδρόμια, ενώ προκάλεσαν χάος και σε επιχειρήσεις με διαβατήρια από τις χώρες που μπήκαν στο στόχαστρο, όπως και σε πανεπιστήμια που έχουν ξένους φοιτητές. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, κολοσσοί της τεχνολογίας έσπευσαν να ανακαλέσουν εργαζόμενούς τους από το εξωτερικό, ενώ εκπαιδευτικά ιδρύματα συμβούλευσαν φοιτητές να μην φύγουν από τη χώρα.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι η αντίδρασή τους δεν ήταν υπερβολική. Πρόσφυγες, που είχαν προεγκριθεί, φοιτητές και εργαζόμενοι, με βίζα και πράσινη κάρτα δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές από το Αμστερνταμ, τη Φρανκφούρτη, το Κάιρο και άλλες πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Πρόβλημα δεν έχουν όμως μόνο οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, του εγγράφου δηλαδή που τους κάνει νόμιμους κατοίκους ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι και εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, με τη μία από αυτές τις χώρες να είναι στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ, δεν θα μπορούν να μπουν στις ΗΠΑ για 90 ημέρες.
Η σύγχυση στην εφαρμογή του διατάγματος προκλήθηκε, σύμφωνα με το CNN και από το γεγονός ότι όταν ο Τραμπ το προανήγγειλε, ελάχιστοι στην κυβέρνησή του ήξεραν ακριβώς τι εννοούσε...
Στον αέρα το διάταγμα Τράμπ για απελάσεις μουσουλμάνων
Σχετικά Θέματα: