Φιλοδοξία Αθήνας για συμφωνία εντός 48 ωρών με πρόσθετα μέτρα - χρέος στο Eurogroup της Μ. Πέμπτης

 
Φιλοδοξία Αθήνας για συμφωνία εντός 48 ωρών με πρόσθετα μέτρα - χρέος στο Eurogroup της Μ. Πέμπτης

Ενημερώθηκε: 25/04/16 - 09:16

Λιγότερες από 48 ώρες απέμειναν ως την προθεσμία – στόχο που έχει φιλοδοξήσει να θέσει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η οποία δεν είναι άλλη από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Κύριο ορόσημο όμως είναι το Εurogroup της Μεγάλης Πέμπτης όπου αναζητείται συμφωνία – πακέτο για δύο φλέγοντα θέματα:

Το ένα είναι ο η αυτόματη λήψη έκτακτων μέτρων, των «contingent measures» εάν παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το δεύτερο είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Όσον αφορά στο πρώτο από αυτά, τα «έκτακτα μέτρα» των 3,6 δισεκ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση βρήκε έναν επικοινωνιακό σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής του eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ρητώς ότι η επικείμενη συμφωνία «δεν συνιστά Τέταρτο Μνημόνιο» βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση να φέρει ευκολότερα την πρόβλεψη των πρόσθετων αυτών μέτρων, κυβερνητικές δε πηγές επικαλούνται για το ίδιο θέμα δύο επιχειρήματα:

Το ένα, ότι ο μηχανισμός του «κόφτη» είναι ένα σύστημα που ακολουθείται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν μνημόνια. Το άλλο, το οποίο ήλθε δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν επιτρέπει να ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, θέση που υποστήριξαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η σπουδή εξάλλου της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες 48 ώρες οφείλεται σε δύο επιμέρους λόγους.
Ο ένας είναι η απεργία στα ΜΜΕ την οποία σπεύδει να εκμεταλλευθεί για να περάσει «αβρόχοις ποσί» τα μέτρα που συνομολόγησε με τους πιστωτές της χώρας. Ο άλλος λόγος είναι πως το «timing» δεν την βοηθά για «περιπέτειες» εκλογικές ή άλλου τύπου καθώς θα βρει απέναντί της την κοινή γνώμη. Ήδη οι 6 στους 10 Έλληνες δεν θέλουν εκλογές σύμφωνα με το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσίευσεη εφημερίδα Αυγή. Συγκεκριμένα, ένα 60% των πολιτών θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές ενώ το 38% πιστεύει ότι μάλλον χρειάζεται να στηθούν κάλπες. Και μπορεί το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί σε σχέση με τον Μάρτιο όταν τα ποσοστά ήταν 71% και 25% αντίστοιχα, όμως η διαφορά παραμένει μεγάλη, άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Άλλωστε, η απροθυμία των κυβερνώντων για εκλογές φάνηκε και από τον όλο χειρισμό του θέματος των 9 δισεκ. ευρώ μέτρων που απαίτησε και πέτυχε το ΔΝΤ (5,4 δισεκ. μέτρα προς ψήφιση πλέον 3,6 δισεκ. ευρώ ως «οψιόν») για να κλείσει η αξιολόγηση έστω και αν αυτό συνεπάγεται φορολογικό "πογκρόμ" στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ρεπορτάζ της Figaro, σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στην νέα εβδομάδα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές για να προσθέσει ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μας παίρνουν 2,7 δισ. ευρώ το 2016

Γολγοθάς με νέα μέτρα