Τ. Παπαδόπουλος: «Παρέλαβα κράτος. Δεν θα παραδώσω κοινότητα»

 
Σαν σήμερα οι Κύπριοι είπαν «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 24/04/16 - 14:32

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και αναζήτηση κηδεμόνα». Είναι τα περίφημα λόγια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Διάγγελμά του, όταν θέλησε να πει στον κυπριακό λαό την άποψή του για το περιβόητο Σχέδιο Ανάν και να προειδοποιήσει για το τι θα σήμαινε η υπερψήφισή του.

Σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 2004, ο κυπριακός λαός κλήθηκε να διαχειρισθεί τη μοίρα του, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Το «ΟΧΙ» που είπε περήφανα στο Σχέδιο Ανάν ήταν πολύ ηχηρό. Δέκα μέρες αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία γινόταν ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Έωνσης... και πλέον θα μπορούσε με άλλον αέρα να διατυπώνει τις θέσεις της.

Το 76% των ελληνοκυπρίων ακολούθησε τον πρόεδρο του Τάσσο Παπαδόπουλο. Επρόκειτο για κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Κυπριακού καθώς για πρώτη φορά τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι ψήφισαν σε κοινά δημοψηφίσματα για το μέλλον τους. Το μόνο που εγνώριζαν ήταν ότι οι ηγεσίες τους δεν είχαν κατορθώσει να φθάσουν σε κοινά συμπεράσματα. Δεν είχαν συμφωνήσει. Τα κενά στο πακέτο είχαν συμπληρωθεί από τους συμβούλους του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο Κυπριακός λαός είπε «ΟΧΙ» τότε, σε ένα σχέδιο που ουσιαστικά εθέσπιζε ένα αγγλοαμερικανικό προτεκτοράτο. Το 2004, οι Κύπριοι είχαν παραμείνει στο σκοτάδι σχετικά με τα κύρια σημεία του Σχεδίου το οποίο θα άλλαζε πλήρως τη ζωή τους προς το χειρότερο από τη μία μέρα στην άλλη, μολονότι αυτό διορθωνόταν ξανά και ξανά από το 2002. Το Σχέδιο, εκατοντάδων σελίδων, δεν περιελάμβανε μόνο την Ιδρυτική Συμφωνία και το Σύνταγμα του νέου κράτους αλλά και περισσότερους από 140 νόμους και δεκάδες διεθνείς συνθήκες των οποίων ζητήθηκε η επικύρωση.

Και σήμερα, απ' ότι φαίνεται ο κυπριακός λαός εν πολλοίς παραμένει στο σκοτάδι. Οι συζητήσεις γίνονται πίσω από την πλάτη του. Δεν πληροφορείται επακριβώς τι συζητείται για το μέλλον του, το δικό του και των παιδιών του. Την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2004 υπήρξε βαθύς διχασμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο οποίος σημάδεψε την Μεγαλόνησο και ακόμη και σήμερα καθορίζει τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων. Ευχή όλων να μην συμβούν τα ίδια και τώρα. Όλοι μας λένε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση. Οι μόνοι που προς το παρόν δεν μας το έχουν πει ευθαρσώς είναι οι δύο ηγέτες, ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί. Ή για να ακριβολογούμε κάνουν πολλές υποθέσεις, οι οποίες αν επαληθευθούν όπως τις έχουν υπολογίσει, θα οδηγήσουν σε συμφωνία... Όπερ μεθερμηνευόμενον...