Ο Τιτανικός δεν βυθίστηκε επειδή έπεσε πάνω σε παγόβουνο, αλλά γιατί τεράστια φωτιά είχε "αποδυναμώσει" τα τοιχώματα του κύτους, αποκαλύπτουν ερευνητές που ασχολούνται δεκαετίες με το πιο...διάσημο ναυάγιο της ιστορίας.
Το βασικό σενάριο που έχει επικρατήσει για το ναυάγιο τον Απρίλιο του 1912 ήταν ότι προσέκρουσε σε τεράστιο παγόβουνο, λόγω απροσεξίας του καπετάνιου και του πληρώματος. Η νέα έκθεση των ερευνητών αμφισβητεί το συγκεκριμένο σενάριο και κάνει λόγο για μία εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του υπερωκαεάνιου.
Νέα στοιχεία από την έρευνα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στο μεγάλο σκάφος είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, προτού ακόμα αποπλεύσει, αλλά αποσιωπήθηκε για να μην αναβληθεί το παρθενικό του ταξίδι που είχε προκαλέσει μεγάλη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η φωτιά είναι πιθανό να εκδηλώθηκε σε ένα από τα λεβητοστάσια του τρίτου καταστρώματος. Μία ομάδα τουλάχιστον 12 ατόμων προσπάθησε να την περιορίσει, αλλά ήταν αδύνατον, καθώς στο σημείο είχαν αναπτυχθεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όταν ο Τιτανικός προσέκρουσε ακυβέρνητος στο παγόβουνο, το κύτος είχε υποστεί μεγάλη αλλοίωση και εξαιτίας αυτής, προκλήθηκε η ρωγμή.
Ο δημοσιογράφος Σίναν Μολόνι που ασχολείται με το ναυάγιο 30 χρόνια μελέτησε σπάνιες φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο αρχιμηχανικός του πλοίου και δείχνουν μαύρα σημάδια μήκους δέκα μέτρων στο κάτω δεξί μέρος. Επείδη τα σημάδια ήταν τόσο εμφανή, το πλοίο επέστρεψε πίσω στο ναυπηγείο του Σαουθάμπτον για να μην τα δει ο κόσμος.
"Το επίσημο αποτέλεσμα της έρευνας έλεγε πως...ήταν θέλημα Θεού. Εδώ δεν μιλάμε για μια απλή ιστορία πρόσκρουσης πλοίου σε παγόβουνο. Μιλάμε για φωτιά, παγόβουνο και εγκληματική αμέλεια", τονίζει.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας θα παρουσιατούν από τον ίδιο τον δημοσιογράφο στο ντοκιμαντέρ "Titanic: The New Evidence" στο βρετανικό Channel 4.