Άδικες, αβάσιμες, ανόητες και στο πλαίσιο πολιτικού σχεδίου, που θέλει να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε μια ζώνη χωρίς καμία κοινωνική προστασία και μισθούς 300 ευρώ, με χαμηλές υπηρεσίες και χωρίς προοπτική στον πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, φωνές που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Βουλής, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «προσχηματικές» τις αιτιάσεις κατά των πρόσφατων κοινωνικών παρεμβάσεων για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.
Λίγες ώρες μετά την δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού εναντίον εκείνων, που «με ιταμό τρόπο, κουνούν το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, αν και η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες της τις δεσμεύσεις» και ο πρόεδρος της Βουλής στέλνει με την σειρά του, ηχηρό μήνυμα κατά εκείνων που «παραβιάζουν κάθε όριο λογικής» και επιχειρούν εμπόδια στην πορεία της χώρας.
Ο κ. Βούτσης, που εκφράζει την πεποίθηση ότι «μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν όλα», υπογραμμίζει ότι αυτές πλέον οι φωνές σε βάρος της Ελλάδας, «είναι μεν δυνατές, αλλά δεν έχουν τους πολιτικούς συσχετισμούς» που είχαν το 2015. Κι αυτό, διότι η χώρα έχει αξιοπιστία, εφόσον έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη, δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει νέο ζήτημα, διακινδυνεύοντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη δίνη της ύφεσης και της αστάθειας, δεδομένου μάλιστα ότι έχει να διαχειριστεί έναν κρίσιμο κύκλο εκλογών σε σειρά χωρών της ΕΕ.
Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Βουλής, υπενθυμίζει στους θιασώτες νέων περικοπών στις συντάξεις, ότι στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που στηρίζουν τους άνεργους και τις οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση. «Η οικογενειακή οικονομία, δεν είναι ασφαλώς η αντίληψή μας, αλλά στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε τότε οι άνθρωποι θα πέθαιναν στα κάρα. Πως πιστεύουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις βλακείες ότι έχουν επιβιώσει τόσο καιρό οι άνεργοι, όσοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ημιαπασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς. Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι, συντηρούν τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους, τους άνεργους. Έλεος πια με αυτές τις ανοησίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Αυτοί οι έξυπνοι τεχνοκράτες, που εγείρουν ζήτημα Ασφαλιστικού, δεν σταθμίζουν την συμμετοχή των συνταξιούχων στην συνοχή της κοινωνίας, που μετρά 1.250.000 άνεργους», είπε.
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης, στο ερώτημα δημοσιογράφων αν τελικώς υπάρχει πολιτικό σχέδιο πίσω από αυτούς που επιχείρησαν να μην προχωρήσει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, λόγω των κοινωνικών παρεμβάσεων (σσ εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά) υπογραμμίζει υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο όμως, παραβιάζει τα όρια της λογικής. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα πήρε εμπροσθοβαρή μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Καλοκαιριού του 2015, τήρησε τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και η κυβέρνηση αποφάσισε από την υπεραπόδοση των εσόδων, να στηρίξει τους πιο αδύναμους.
Η διάθεση της υπεραπόδοσης αυτής, δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο τα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας, που, όπως σημειώνει ο Νίκος Βούτσης, δεν αμφισβητούνται και δεν επηρεάζει ούτε τα οικονομικά στοιχεία για το 2017.
Η Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Βουλής, έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει κινηθεί συστηματικά για να κερδίσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αναμένει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και το στοίχημα για κείνη είναι η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, διότι αυτά αποτελούν και κρίσιμους όρους για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Αφορμή για τις αναφορές και τα μηνύματα που εξέπεμψε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, στάθηκαν τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία:
Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «εμβληματική ημέρα» καθώς η Βουλή ενημερώθηκε για την πορεία μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, την ίδια ώρα που κάποιες φωνές στην Ευρώπη στρέφονται κατά της χώρας, ισχυριζόμενες ότι ακόμη «υπάρχει λίπος» στο Ασφαλιστικό σύστημα. «Με την μεταρρύθμιση που προχωρά, θα εξορθολιστεί πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω του Ενιαίου Φορέα, θα αμβλυνθούν οι καθυστερήσεις, θα αντιμετωπιστούν ανισότητες μέσα στο σύστημα, θα αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι υποδειγματικώς».
Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, εγκρίθηκε ο διορισμός του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθανάσιου Μπακαλέξη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα υλοποιήσει το έργο του με μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα.