Στην ανάγκη για ύπαρξη μιας εφεδρείας ποιοτικά αναβαθμισμένης, «με την ενσωμάτωση του στρατού των πολιτών στον εθνικό αμυντικό μας σχεδιασμό, κάτι που απαιτεί η ασφάλειά μας και η εθνική μας επιβίωση», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας κατά το χαιρετισμό του στην Ημερίδα με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», που διοργανώθηκε από το ΓΕΣ και πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί-μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», παρευρέθησαν επίσης ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κ. Άγγελος Συρίγος, οι Βουλευτές κα. Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη και κ. Στυλιανός Φωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, ο Διευθυντής του Β’ Κλάδου του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Μάριος Μπαντουβάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Γκίνης, εκπρόσωποι των ανά την Ελλάδα Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών Νομών (ΣΕΑΝ), εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Περιστερίου και Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού κ.κ. Γρηγόριος, εκπρόσωποι της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και 39 Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών Νομών της Ελλάδος.
Σκοπός της Ημερίδος είναι «η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών ΕΔ, μέσω της αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εφέδρων και της μεταρρύθμισης του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου που διέπει την εφεδρεία», συμφώνως με το ΓΕΣ.
Ο κ. Υπουργός, κατά το χαιρετισμό του στην Ημερίδα, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
- «Η σημερινή Ημερίδα είναι ένα βήμα στην ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030», γιατί η εφεδρεία είναι ένα σημαντικό τμήμα αυτής της Ατζέντας. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της εφεδρείας.»
- «Η σύγχρονη εφεδρεία για εμάς αποτελεί εκτός από αξιακή αναγκαιότητα και στρατηγική αναγκαιότητα. Οι αντίπαλοι, οι απειλές - η απειλή αν το θέλετε - που καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας είναι αριθμητικά πολύ υπέρτεροι. Κατά συνέπεια ο ενεργός στρατός πρέπει να ενισχυθεί.»
- «Χρειαζόμαστε λοιπόν μια εφεδρεία ποιοτικά αναβαθμισμένη. Και την ενσωμάτωση του στρατού των πολιτών στον εθνικό αμυντικό μας σχεδιασμό. Γιατί αυτό απαιτεί η ασφάλειά μας, αυτό απαιτεί η εθνική μας επιβίωση.»
- «Η «Ατζέντα 2030», όπως έχει σχεδιαστεί, ενσωματώνει πλήρως τον θεσμό της νέας εφεδρείας όπως και τον θεσμό πρέπει να σας πω και της νέας θητείας, διότι και εκεί θα υπάρξουν δραστικές μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό μοντέλο και στις δύο περιπτώσεις που να έχει άξονα την εκπαίδευση. Επιχειρησιακή και ρεαλιστική εκπαίδευση, όχι εκπαίδευση στα χαρτιά.»
- «Για αυτό δημιουργούμε τη νέα εφεδρεία, έναν νέο συμπληρωματικό θεσμό. Αυτός ο νέος συμπληρωματικός θεσμός τοποθετείται ανάμεσα στον στρατό και στην γενική επιστράτευση. Μιλάμε για μια ενεργό εθελοντική εφεδρεία. Εισάγουμε λοιπόν το θεσμό του ενεργού εθελοντή εφέδρου. Σε αυτόν καλούνται να δηλώσουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους οι οπλίτες και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί, όταν συμπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Επίσης θα γυρίσουμε πίσω και θα ζητήσουμε από όσους έχουν αφυπηρετήσει τα τελευταία 10 χρόνια κατ’ αρχήν, εάν θέλουν και πώς θέλουν να ενταχθούν.»
- «Στόχος είναι με την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030, σε πέντε χρόνια δηλαδή από τώρα να υπάρχει μια δύναμη 150 χιλιάδων ενεργών εθελοντών εφέδρων, που να έχουν έναν διαφορετικό τύπο εκπαίδευσης και ένα διαφορετικό τύπο ετοιμότητας και να μπορούν να συντρέξουν άμεσα τον ενεργό στρατό και να καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες.»
- «Έχουμε λοιπόν ήδη διασυνδέσει την εφαρμογή «Έφεδρος» με το gov.gr, για την άμεση και ηλεκτρονική αποστολή των επιστρατευτικών εγγράφων. Επίσης, αναζητούμε και έχει μεγάλη σημασία ο διάλογος μαζί σας, παροχές και κίνητρα για την ενεργό εφεδρεία, αντισταθμιστικών,οικονομικών, μέσα στα πλαίσια των μικρών μας δυνατοτήτων.»
- «Αναφέρομαι στην τεράστια διασπορά στρατοπέδων και μονάδων στη χώρα. Καταλαβαίνω, συμμερίζομαι ίσως τοπικές αντιδράσεις, αλλά νομίζω ότι το εθνικό συμφέρον είναι πολύ ευρύτερο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε όπως είμαστε. Αντιδράσεις για συγχωνεύσεις μονάδων, αντιδράσεις ακόμη και για συγχωνεύσεις μονάδων Εθνοφυλάκων με μόνη σκέψη να μην μετακινηθούμε ελάχιστα χιλιόμετρα για την εκπαίδευσή μας, δεν είναι νοητή. Και είμαι απολύτως έτοιμος να αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος απαιτεί η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας.»
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Άγγ. Συρίγος, ο Μητροπολίτης Περιστερίου και Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού κ.κ. Γρηγόριος, ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών Έφ.Λοχαγός (ΥΠ) Φίλιππος Κωσταράς και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών Κύπρου Έφ.Ταγματάρχης (ΠΖ) Κύπρος Μάνουλος.
Ακολούθησε παρουσίαση των σχεδιαζόμενων αλλαγών και των βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες, όπως και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, την οποία συντόνισε ο συνάδελφος δημοσιογράφος και Έφεδρος Ίλαρχος Κώστας Σαρικάς.