Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάστηκε χθες, «για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια» όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, να λέει θεωρητικώς «ναι» σε διμερείς ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να απαιτεί ανοιχτά την προηγούμενη απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την ηγεσία του Κιέβου.
Μόσχα και Κίεβο είχαν για τελευταία φορά απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες την άνοιξη του 2022, λίγες εβδομάδες δηλαδή μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Εχουμε θετική στάση απέναντι σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του καθεστώτος του Κιέβου θα λειτουργήσουν αναλόγως», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης χθες, Δευτέρα του Πάσχα, ενώ μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει μια «πασχαλινή εκεχειρία» περίπου 48 ωρών, εκφράζοντας και σε εκείνη την περίπτωση την ελπίδα «οι Ουκρανοί να ακολουθήσουν το ρωσικό παράδειγμα».
Η «εκεχειρία» εκτυλίχθηκε τελικώς εν μέσω αντικρουόμενων «πυρών» και καταγγελλόμενων «παραβιάσεων», με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Ρώσοι και Ουκρανοί πέρασαν την Κυριακή του Πάσχα, κατηγορώντας οι μεν τους δε –και αντιστρόφως– για επιθέσεις που παραβιάζουν την προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Παίρνοντας θέση στο πλευρό των Ουκρανών, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αποκήρυξε την «ψευτοεκεχειρία» του Πούτιν ως «επικοινωνιακό τρικ».
Ωστόσο, μετά την εκπνοή της εκεχειρίας το βράδυ της Κυριακής, ακολούθησε ένα νέο «κύμα ρωσικών επιθέσεων», το οποίο συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με νέα ρωσικά πλήγματα αυτήν τη φορά ενάντια στην Οδησσό, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο.
Μόσχα και Κίεβο παρουσιάζονται, στην τρέχουσα φάση, να δρουν σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά, εξαπολύουν επιθέσεις και ανταλλάσσουν καταγγελίες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, την ίδια ώρα, παρουσιάζονται να θέλουν να διαπραγματευτούν, ακόμη και απευθείας μεταξύ τους, το ενδεχόμενο συμφωνιών μη επίθεσης.
Με άλλα λόγια, από τη μία πλευρά επιχειρούν να ενισχυθούν πρακτικά στο πεδίο και από την άλλη να ενισχυθούν διαπραγματευτικά στα μάτια της διοίκησης Τραμπ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε, την περασμένη εβδομάδα, απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση των ΗΠΑ από την ειρηνευτική διαδικασία εάν η Μόσχα και το Κίεβο δεν σημειώσουν βήματα προόδου, φανερώνοντας έτσι τη δυσφορία της αμερικανικής διοίκησης.
«Ο Πούτιν λέει ότι είναι ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία καθώς αυξάνεται η πίεση των ΗΠΑ», σημειώνει τώρα σε ανάλυσή του το αμερικανικό CNN, ενώ Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ουκρανοί ετοιμάζονται να συναντηθούν αύριο, 23 Απριλίου, στο Λονδίνο. Διόλου τυχαία, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, προετοιμάζεται παράλληλα να έχει νέες επαφές με τη ρωσική πλευρά.
Η αμερικανική διοίκηση φέρεται να έχει καταθέσει στο τραπέζι ένα σχέδιο ειρήνευσης στη βάση του οποίου θα μπορούσε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η ουκρανική σύγκρουση και να σιγήσουν το όπλα. Με βάση όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, το εν λόγω σχέδιο των ΗΠΑ δεν επιλύει την κρίση αλλά απλώς την «παγώνει», παίρνοντας ως δεδομένη, στο μεγαλύτερο μέρος τους τουλάχιστον, τη νυν πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί στο έδαφος.
«Αυτήν την Τετάρτη, οι εκπρόσωποί μας θα βρίσκονται στο Λονδίνο. Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά για να επιτύχουμε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός την οποία θα διαδεχθεί η εγκαθίδρυση μιας πραγματικής και διαρκούς ειρήνης. Η άνευ όρων κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς την ειρήνη, και αυτό το Πάσχα κατέστη σαφές ότι είναι οι ενέργειες της Ρωσίας αυτές που παρατείνουν τον πόλεμο», σημειώνει, από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του.
Πηγή: kathimerini.gr