Η Μαδρίτη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Σκοτ Μπέσεντ απευθυνόμενος σε αιχμηρό τόνο ΗΠΑστον Ισπανό ομόλογό του χθες, Τρίτη.
Ο Μπέσεντ συναντήθηκε με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο στην Ουάσιγκτον και «τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες από την Ισπανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ελλιπείς δαπάνες για την άμυνα και υπερβολική εξάρτηση από τον αμερικανικό στρατό για την ασφάλειά τους. Εχει απειλήσει ότι δεν θα προσέλθει για να προσφέρει βοήθεια αν δεχθούν επίθεση – εκτός και αν αυξήσουν τις εισφορές τους.
Η Ισπανία ξοδεύει το 1,32% του ΑΕΠ της για την άμυνα, πολύ κάτω από τον τρέχοντα στόχοτου 2% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Μαδρίτη σχεδιάζει να επιτύχει αυτόν τον στόχο πριν από το 2029.
«Αδικοι» φόροι στις εταιρείες Big Tech
Ο Μπέσεντ αναφέρθηκε επίσης τον «φόρο ψηφιακών υπηρεσιών» της Ισπανίας, ο οποίος αναγκάζει τις εταιρείες Big Tech να πληρώνουν περισσότερους φόρους στη χώρα και θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ότι στοχεύει άδικα αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες, καθώς και «άλλους μη δασμολογικούς φραγμούς» που επιβάλλονται στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 20% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ενωση νωρίτερα αυτό τον μήνα, κάτι που ισχυρίστηκε ότι ήταν αντίποινα για την άδικη μεταχείριση των ΗΠΑ στο εμπόριο, προτού σταματήσει την ποινή για 90 ημέρες.
Ο Κουέρπο δήλωσε μετά τη συνάντηση του Μπέσεντ ότι είναι βέβαιος πως οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το εμπόριο και τους δασμούς και ότι θέλουν να κλείσουν συμφωνία πριν λήξει το μορατόριουμ του Τραμπ τον Ιούλιο.
«Ο Μπέσεντ εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει σε συμφωνία με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Κουέρπο στον ισπανικό Τύπο μετά τη συνάντηση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι [ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας Μάρος Σέφκοβιτς θα μπορέσει να καταλήξει σε ισορροπημένη, δίκαιη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία», ανέφερε.
Με πληροφορίες από Reuters, Politico