Νέα πρόκληση στα κατεχόμενα: Μετά την μαντήλα και νέος εποικισμός – Επιχείρηση εκτουρκισμού για την υποστήριξη της Γαλάζιας Πατρίδας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 14/04/25 - 11:10

Σε σχέδιο μεταφοράς και νέων εποίκων στα κατεχόμενα από την τουρκική Κυβέρνηση για αύξηση του πληθυσμού, αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Τουρκιγέ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για κατάργηση της απαγόρευσης της χρήσης της ισλαμικής μαντήλας στα σχολεία, πού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους μερίδας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κινήσεις οι οποίες μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, ωστόσο εξυπηρετούν και οι δύο τον στόχο εκτουρκισμού και πλήρους ελέγχου των κατεχομένων από πλευράς Άγκυρας.

Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα, στο οποίο γίνεται αναφορά στο ΚΥΠΕ, φιλοξενούνται και δηλώσεις Τούρκου Υπουργού.

Υπό τον τίτλο «Το ΤΟΚΙ θα τελειώσει την κατοχή στην Κύπρο», η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «άτομα ισραηλινής και ελληνικής καταγωγής αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα» στα κατεχόμενα και γραφεί ότι «η Άγκυρα πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Θα οικοδομήσει κοινωνικές κατοικίες του τουρκικού κατασκευαστικού οργανισμού ΤΟΚΙ, αυξάνοντας τον τουρκικό πληθυσμό στο νησί».

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ ανακοίνωσε τα γιγάντια έργα» στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «είναι στρατηγικής σημασίας τα τουρκικά έργα να υλοποιούνται στην τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – όπου, κατά τον ισχυρισμό του «ξένοι επενδυτές, ιδίως Ισραηλινοί και Έλληνες, συλλέγουν γη και κατοικίες». «Θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στο νησί» πρόσθεσε ο Κουρούμ.

Σύμφωνα με την Τουρκίγε, με τα έργα κοινωνικής στέγασης που έχει ξεκινήσει στα κατεχόμενα το TOKİ «στοχεύει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής όσο και στην αύξηση του τουρκικού πληθυσμού». Γράφει επίσης ότι τις λεπτομέρειες για μετατροπή του ψευδοκράτους σε ελκυστικό επενδυτικό κέντρο με προσιτές κατοικίες και αστικοποίηση στη βάση σχεδίου, θα τις ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τον Μάιο.

Οι ειδικοί, γράφει, «τονίζουν ότι τα έργα θα πυροδοτήσουν τη μετανάστευση και τις επενδύσεις από την Τουρκία».

Σύμφωνα με την Τουρκίγε, «η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας θεωρούνται κρίσιμες απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ΕΕ στην περιοχή. Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην τδβκ υποστηρίζουν επίσης την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας».

Η τοποθέτηση Τατάρ για μαντήλα

Πολιτικοποιούνται και εκτρέπονται αλλού οι συζητήσεις για την αλλαγή του ενδυματολογικού κώδικα που εφαρμόζεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας που υπάγονται στο «υπουργείο παιδείας», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το ζήτημα του ενδυματολογικού κώδικα χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπεται η αρχή της «κοσμικότητας» λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός» πάντα καθοδηγούνταν από τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και ο εν λόγω κώδικας δεν άλλαξε και δεν θα άλλαζε αυτήν την κατάσταση. «Σε όλη την ιστορία, ούτε οι E/κ ούτε οι βρετανικές πιέσεις μπόρεσαν να αποτρέψουν τον τουρκοκυπριακό λαό από αυτό το μονοπάτι» ανέφερε.

Τα είπε με την Ντι Κάρλο στην Αττάλεια

Τα όσα αποφασίστηκαν στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης συζήτησε στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ το ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με πηγές της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ ανέφερε στην κ. Ντι Κάρλο την θέση του για το άνοιγμα 4 σημείων διέλευσης, την απονακροθέτηση, τη σύσταση Επιτροπής Νεολαίας, τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την ηλιακή ενέργεια στην νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση νεκροταφείων.

Τον κ. Τατάρ στην συνάντηση συνόδευαν ο ειδικός εκπρόσωπός του, Γκιουνές Ονάρ, η σύμβουλος για νομικές υπόθεσεις, Σουλέν Καράμπατζακ, η συντονίστρια Τεχνικών Επιτροπών, Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ, ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, Χουσεΐν Ισικσάλ, ο σύμβουλος ξένου Τύπου, Καρέμ Χασέρ και ο ειδικός για θέματα νεολαίας, Μουσταφά Φιράτ.

Εμφανίζουν την Κύπρο ως Τουρκία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ελληνική και κυπριακή φοιτητική κοινότητα το προκλητικό λογότυπο ενός τουρκικού φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που νομιμοποιεί τα κατεχόμενα.

Το λογότυπο εμφανίζει την Κύπρο ως τμήμα της Τουρκίας υπάρχει στην επίσημη σελίδα του εν λόγω συλλόγου σε Instagram και Linkedin. Tο όνομα του εν λόγω συλλόγου είναι εξίσου προκλητικό.

«Ο ελληνικός και κυπριακός σύλλογος έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την ενσωμάτωση του όρου ‘northern Cypriot’, μιλάμε για βόρεια Κύπρο που δεν υπάρχει, στην επωνυμία του συλλόγου», δήλωσε στο MEGA ο Δημήτρης Αχιλαδέλλης.

«Δηλαδή τουρκικό και βόρειο κυπριακό society, το οποίο για μας είναι ένα αμφιλεγόμενο, προσβλητικό και όπως φαίνεται και όπως συμφωνεί και η διεθνής κοινότητα παράνομο, παράλληλα έχουν υιοθετήσει ένα λογότυπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο διαδίκτυο. Δεν είναι απλά η σημαία του ψευδοκράτους ή κάποιο άλλο απαγορευμένο σύμβολο, είναι ένα custom made emblem, το οποίο δείχνει τον χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενταγμένο και στα χρώματα της Τουρκίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ελληνοκυπριακών φοιτητικών συλλόγων Μάντσεστερ Ζαχαρίας Πουτζιούρης.

«Είναι το logo επίσημα κατατεθειμένο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και είναι αυτό που χρησιμοποιούν σε έγγραφα έντυπα, εκδηλώσεις, social media, παντού αυτό, είναι ο χάρτης της Τουρκίας με την Κύπρο από κάτω. Εκτός από αυτό σε εκδηλώσεις άλλες ακόμα και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες χρησιμοποιούν αυτό το logo και βέβαια τη σημαία του ψευδοκράτους», επισήμανε ο κ. Αχιλαδέλλης.

Το λογότυπο

Μάλιστα, σε μια από τις φωτογραφίες του εν λόγω συλλόγου φαίνονται οι φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα να κάνουν το σήμα των γκρίζων λύκων.

Αντίδραση των Ελλήνων και των Κύπριων φοιτητών

Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει σε ανταλλαγή επιστολών με τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου και σε κινητοποίηση διπλωματικών και κυβερνητικών φορέων Ελλάδας και Κύπρου.

«Θεωρούμε αυτές τις συμπεριφορές παράνομες, προκλητικές και πολύ απλά μεταφράζονται σε νομιμοποίηση της κατάστασης της διχοτόμησης της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος, ότι αυτό για εμάς σημαίνει προσφυγιά σκοτωμοί αγνοούμενοι και κατεχόμενη πατρίδα και απαιτούσαμε την άμεση αλλαγή του λογότυπου αυτού και της ονομασίας και σε κάτι που είναι αποδεκτό και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Πουτζιούρης.

Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικαλείται ελευθερία λόγου

«Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικαλείται την ελευθερία του λόγου και του αυτοπροσδιορισμού των φοιτητών, δηλαδή μπορούν να λένε ότι θέλουν και μάλιστα στις εκλογές το ψηφίσανε και το logo και την ονομασία», δήλωσε ο κ. Αχιλαδέλλης.

Ο ελληνοκυπριακός φοιτητικός σύλλογος κάνει λόγο για προπαγάνδα από τη μεριά της Τουρκίας.

«Ένα μέρος της προσπάθειας μας να επιλύσουμε το ζήτημα ήταν να συναντηθούμε με τον σύλλογο και αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι τουλάχιστον στο συμβούλιο και δεν υπάρχει και πολλά μέλη και μας κάνει να το βλέπουμε ως μια μορφή προπαγάνδας από την τουρκική μεριά», πρόσθεσε ο κ. Πουτζιούρης.

Με πληροφορίες από philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ