Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την άμυνα και τα εξοπλιστικά

 
ξξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 02/04/25 - 15:17

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολουθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την άμυνα και τα εξοπλιστικά.

«Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά.

Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε «[…] Ο φόβος λοιπόν για άλλη μια φορά είναι προωθητικός παράγοντας της ενοποίησης της Ευρώπης. Ένα αναπάντεχο κάλεσμα αφύπνισης για μια πιο συντονισμένη δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ένωσης. Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας.

Να μην έχουμε ικανούς, κανονικούς και απλούς κανόνες εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες. Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας φάκελος που για πρώτη φορά το θέμα των κανόνων στο πώς εξάγουν όπλα σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά κράτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε- και το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία- για πρώτη φορά να μπουν θέματα κανόνων και για την Τουρκία, διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία, την Τουρκία του casus belli, την Τουρκία του Αττίλα, χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και εμάς, ευρωπαίοι εταίροι και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών[…]».

Σε άλλο σημείο ανέφερε « Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα.

Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

«[…] Δηλαδή τι μας λένε; Δανειστείτε χαμηλότοκα με τυράκι τη ρήτρα διαφυγής. Ναι, αλλά εμείς που είμαστε μια χώρα με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διαχρονικά, με τεράστιο δημόσιο χρέος, μας βολεύει η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε σχέση με τον τόπο που προσεγγίζει το οικονομικό χαρακτήρα των εξοπλισμών; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι θα κάνετε για αυτό στο Συμβούλιο;

Η λύση είναι προφανώς να υπάρχουν για τις χώρες όπως στην Ελλάδα που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από αυτά τα προγράμματα τα εξοπλιστικά διαχρονικά, να έχουν εγγυήσεις και εγγυήσεις πρέπει να είναι επιδοτούμενα προγράμματα εξοπλιστικά[…]» πρόσθεσε.

Είπε ότι η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, που πρότεινε η Κομισιόν, δεν είναι επαρκής. «Πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς υπερισχύει καταφανώς ο διακυβερνητικός χαρακτήρας χωρίς μάλιστα να προτείνονται νέες μορφές χρηματοδοτήσεων πέραν των νέων δανείων που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πάνω από όλα όμως, από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις απουσιάζει εκκωφαντικά η πολιτική βούληση για έκδοση ειδικού ευρώ-ομολόγου για αμυντικούς σκοπούς, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι υποτιμάται η ανάγκη ύπαρξης Ευρωστρατού.

Υπογράμμισε ότι «η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».

«Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν προχωρά στη δημιουργία σύγχρονων αμυντικών συστημάτων που να ανταποκρίνονται στις εθνικές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο που μεταξύ 1999 και 2023 οι κύκλοι εργασιών των κρατικών αμυντικών εταιρειών παρουσίασαν δραματική μείωση» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης. « Μάλιστα, η καθυστερημένη εξαγγελία για 25% εθνική συμμετοχή είναι παραπλανητική, καθώς έρχεται αφού έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές συμφωνίες στις οποίες δεν είχε προβλεφθεί παρά ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή» είπε σε άλλο σημείο.

«Η ενημέρωση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται χωρίς να γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο Ατζέντας 2030. Χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική κατάρτιση του τετραετούς και δεκαετούς προγραμματισμού, αλλά και με σαφή παραβίαση της βούλησης του νομοθέτη, αφού ενεργοποιήθηκαν μεγάλης αξίας προγράμματα κατ’ εξαίρεση[…] τόνισε ενώ εκτίμησε ότι «τεράστιος αριθμός αποστράτων επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Οι κρίσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή και σχεδόν πάντα μετά από ψήφιση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια».

«Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πλαισιωμένη από μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Είναι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια. Επίσης, καθαρή θέση που πρέπει να πάρουμε όλοι μας: καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής άμυνας και ενιαίοι κανόνες εξαγωγής όπλων[…] επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και όχι μόνο ρήτρα διαφυγής που θα αυξήσει ξανά το χρέος μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ρήτρα διαφυγής ας είμαστε ειλικρινείς είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι στα θέματα εξωτερική πολιτικής και ασφάλειας η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα ναυάγιο. «Να θυμηθούμε τις παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ή το φιάσκο της αποστολής στη Λιβύη. Φανήκατε απροετοίμαστοι και για το καλώδιο στην Κάσσο. Η κυβέρνηση εδώ και 6 χρόνια πορεύεται χωρίς σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η χώρα μας παραμένει αγοραστής συστημάτων».

«Οφείλουμε να πάψουμε να είμαστε απλώς καταναλωτές αμυντικού εξοπλισμού με τα χρήματα του ελληνικού λαού και να μετατραπούμε το γρηγορότερο δυνατό σε παραγωγούς και συμπαραγωγούς, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε, επικρίνοντας την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγγελία των F-35, ούτε εγχώρια συμμετοχή στις Belharra και δεν υπάρχει επικαιροποίηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής από το 2017, αν και αυτό αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και συνδέεται άμεσα με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες.

Ανέφερε ότι οι πυλώνες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι: ρητή δέσμευση για συγκεκριμένο ποσοστό εγχωρίας παραγωγής, επένδυση σε στρατιωτική έρευνα και καινοτομία στον στρατιωτικό τομέα, αναβάθμιση της ΕΛΚΑΚ, επανεκκίνηση γραμμής παραγωγής βλημάτων και στήριξη του έμψυχου δυναμικού.

«Κανένα δίλημμα μεταξύ άμυνας και κοινωνικού κράτους, χρέος να ενισχύσουμε και τους 2 πυλώνες γιατί αλλιώς δεν θα θωρακίσουμε ποτέ τις δημοκρατίες μας από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό που σαρώνουν τον κόσμο. Είναι ένας υπαρξιακός αγώνας που οφείλουμε να τον δώσουμε» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Φάμελλος: Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική δεν γίνεται

Ερωτήματα για την ασφάλεια, την αμυντική πολιτική και την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων έθεσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική στην άμυνα. Ζήτησε εξηγήσεις για ζητήματα όπως η αποστολή στη Λιβύη και οι καταστροφές στο Στεφανοβίκειο και την Αγχίαλο. Επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών δηλώσεων για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και της πραγματικότητας της υποβάθμισης της. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα αν ο Νίκος Τσάφος παραμένει στη θέση του, παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

«Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας. Γιατί κάνετε και σε αυτό το θέμα βήματα προς τα πίσω ζημιώνοντας της χώρα» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Πρόσθεσε ότι «ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια Πρωθυπουργός. Πρέπει να μας πείτε γιατί 6 χρόνια δεν τα κάνατε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή αμυντική πολιτική δεν γίνεται. «Πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η χώρα όταν η κοινωνία είναι ανασφαλής και ευάλωτη; Χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλές δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Αλλά δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική».

«Είπατε ότι επενδύετε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Συστηματικά απαξιώνεται» επεσήμανε ενώ σε άλλο σημείο είπε «θυμηθήκατε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξαγγελίες μετά από 6 χρόνια. Γιατί δεν παίρνετε θετική στάση στην τροπολογία μας για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού;».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ρεκόρ αποχωρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως από το Πολεμικό Ναυτικό και υπογράμμισε ότι άμυνα χωρίς στελέχη δεν υπάρχει.

«Δεν μιλήσατε για την ειρήνη σήμερα. Μεγαλύτερη επένδυση είναι η ειρήνη. Για αυτό εμείς στηρίζουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων[…] Δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μια κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστεί την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Και μάλιστα κούρσα χωρίς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» τόνισε και πρόσθεσε «πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί μια πολιτική ηγεσία που έχει κάνει τόσα λάθη και τώρα λέει ότι θα λύσει τα προβλήματά που η ίδια δημιούργησε».

«Εμείς πιστεύουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Θέλουμε εξωτερική πολιτική για ασφάλεια και ειρήνη που θα μειώνει τις εντάσεις. Δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών αρκεί να εξυπηρετούν την άμυνα της Πατρίδας. Εσείς όμως έχετε αποτύχει στην εξωτερική πολιτική. Ως χώρα δεν έχουμε στρατηγική και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά σε αδιέξοδα. Μια εξωτερική πολιτική χωρίς έρμα. Εδώ που φέρατε τα πράγματα, είστε επικίνδυνοι» συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας «συναντήσατε τον κ. Νιετανιάχου που έχει ένταλμα σύλληψης, δεν είδατε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, δεν είπατε ούτε μια λέξη για την αιματοχυσία».

«Μια απάντηση θα δώσετε για τις υποκλοπές και για την παρακολούθηση της στρατιωτική ηγεσίας από την ΕΥΠ;» ρώτησε στην πορεία.

«Αυτή είναι η κληρονομιά σας. Η χώρα ουρά και των Βρυξελλών και των ΗΠΑ» τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Δ. Κουτσούμπας: Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης – Χρειάζεται αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου

«Είναι φανερό ότι είστε στριμωγμένοι. Γι’ αυτό και θέλετε να παρουσιάζετε μια διαφορετική ατζέντα[…] Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το δίλλημα που ισχύει και εδώ» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά

«Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Χρειάζεται αποδέσμευση από τη φυλακή του πολέμου και της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος ζωής των στρατιωτικών και των οικογενειών τους- σχολίασε πως βασικό στόχο έχουν να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και φυσικά πρώτα από όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Με ρήτρα διαφυγής ή χωρίς πάλι ο λαός θα τα πληρώσει την ίδια ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροασυλία» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο είπε «κανένας φαντάρος, κανένα στράτευμα έξω από τα σύνορά μας».

Ακόμα ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ανακατατάξεις που σηματοδοτούν, όπως είπε, τη μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, που έχει οδηγήσει και στο να έχουμε τα περισσότερα ενεργά πολεμικά μέτωπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το πολεμικό «ντελίριο» των ιμπεριαλιστών της ΕΕ με τη γενικευμένη πολεμική προετοιμασία γίνεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια να προετοιμάσουν τους λαούς για ακόμα μεγαλύτερες θυσίες προκειμένου να αποσπάσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας. «Θύματα των παγκόσμιων ανακατατάξεων θα είναι οι ελληνικός λαός και οι νέοι μας» τόνισε.

Κυρ. Βελόπουλος: Τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού αλλά εθνικό

Επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του «είπε ψέματα» και ότι επιχείρησε «με λάθη να πείσει ότι λέει αλήθεια». Ο Κυριάκος Βελόπουλος συμπλήρωσε για τον πρωθυπουργό: «Μας είπε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο. Και ρωτώ εγώ το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει ΑΟΖ με την Κύπρο. Μας είπε για δημοσιονομική ευρωστία που μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα. Το αντιλαμβάνομαι. Αφού έχουμε δημοσιονομική ευρωστία, γιατί δεν δίνουμε 13ο και 14ο μισθό στους Έλληνες;».

«Η κυβέρνηση καταρρέει. Μπατάρει, βουλιάζει και σήμερα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα ψεύτικο σύνθημα. “Κλείνατε επί δεξιά!”. Αυτό είπε. Αλλά είστε τόσο αδέξιοι που ούτε το πιστεύετε ούτε θα το κάνετε κτήμα σας. Αυτό γιατί υπάρχει η Ελληνική Λύση που θα ξεμπροστιάζει τα ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέτε», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ότι τάχθηκαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε ο Τραμπ και τώρα έχουμε εχθρό και τον Πούτιν και τον Τραμπ». Ανέφερε ότι «το όφελος των εθνικών συμφερόντων είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα» και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν «η Τουρκία εντάσσεται στο όφελος των εθνικών συμφερόντων… γιατί δια της πλαγίας θα μπει στα οπλικά συστήματα στην Ευρώπη». «Έξω η Τουρκία από τα όπλα στην Ευρώπη, έξω από την παράνομη είσοδό της όσο παράνομα κρατάει την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εξοπλιστικά, τις οποίες και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. «Δεν είμαστε ένα κόμμα που δεν έχουμε πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε πραγματικά», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάς χρειάζεται drones που να φέρουν πυραυλικά συστήματα επάνω» και ανέφερε ότι «οι Γερμανοί οι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι, δίνουν και υποβρύχια στους Τούρκους».

Για τα C-130 ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για «πολύ αμαρτωλή ιστορία, όπως κάθε οπλικό σύστημα που αγοράσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν πετούσαν». Ανέφερε ότι «από τα δεκατρία» που έχει η χώρα, «πετούν μόνο τα δύο». Για τα F-35 είπε ότι «είναι αντίφαση» του πρωθυπουργού να λέει ότι «θα πάρουμε είκοσι F-35 , όταν η Ευρώπη είναι σε πόλεμο με την Αμερική». «Ή είστε με την Ευρώπη που είναι πλέον απέναντι στην Αμερική και τον Τραμπ,… ή είμαστε με την Αμερική. Όταν πατάς σε δύο βάρκες, πέφτεις στη θάλασσα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι «εμείς το είπαμε ξεκάθαρα. Με αυτή την Ευρώπη του αυταρχισμού, του αντιδημοκρατισμού, δεν μπορεί να είναι η Ελληνική Λύση… Θέλουμε μια Ευρώπη των αξιών, των ιδεών, της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη που η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Μια Ευρώπη δημοκρατική».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ ρώτησε τον υπουργό ‘Αμυνας, Νίκο Δένδια αν η χώρα «θα πάρει τέταρτη φρεγάτα Belharra».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η χώρα το «αν θα αγοράσει τα όπλα όλα μαζί ή λίγα λίγα» καθώς όπως εξήγησε «η τεχνολογία αλλάζει κάθε 3 με 4 χρόνια».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, «θέλουν ηθικό ακμαιότατον, πατριωτικό φρόνημα, μισθούς αξιοπρεπείς… με μισθούς πείνας αλλά και με αποπομπές για ένα εμβατήριο, δεν καλλιεργείς το εθνικό φρόνημα του ελληνικού στρατού, καλλιεργείς κατευναστές».

«Το να συμφωνείς με κάποιον σε κάποια πράγματα όπως στην ειρήνη στην Ουκρανία, είναι αυτονόητο για εμάς. Καταψηφίσαμε ό,τι έφεραν εδώ για την Ουκρανία. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, όπως και εσείς και όπως κάθε σοβαρός άνθρωπος πρέπει να είναι», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Aναλυτικά η ομιλία του κ. Βελόπουλου:

Ξεκινώντας θα ήθελα να δώσω μια απάντηση προς τον κο. Κουτσούμπα….Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που αντικαθιστά τον Μενέντεζ, μας βγήκε… Μενέντεζ! Ήταν πάρα πολύ σκληρός σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε ότι “εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στην Τουρκία”, όχι μόνο δεν είναι έτοιμοι να τους δώσουν τα F-35, είναι έτοιμοι να σταματήσουν». Τώρα κε. Κουτσούμπα;;

Και μιας και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Τόμας Τζέφερσον, να του θυμίσω ότι ο Τζέφερσον είχε πει ότι αυτός που δεν ξέρει τίποτα είναι πιο κοντά στην αλήθεια από αυτόν που το μυαλό του είναι γεμάτο παραπλανητικά ψέμματα και λάθη. Δυστυχώς σήμερα ο πρωθυπουργός μίλησε παραπλανητικά.

Ο Τζέφερσον είχε πει όμως και κάτι άλλο. Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ατομικές ελευθερίες, από την κυβέρνηση, την αστυνομία και τον στρατό μαζί. Κλείστε τα funds, φορολογήστε τις τράπεζες, καταργήστε το ακαταδίωκτο.
Μερικές απαντήσεις όμως οφείλουμε στον πρωθυπουργό… Η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο, είπατε. Εγώ θα σας θυμίσω το ζήτημα με την πόντιση του καλωδίου στην Κάσο.

Μας μιλήσατε για συμμαχίες όταν δεν κάνετε ΑΟΖ με την Κύπρο. Μιλήσατε για δημοσιονομική ευρωστία αναφορικά με την αγορά όπλων, αλλά δεν δίνετε 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη.

Είπατε ότι ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται, αλλά με τον Τραμπ και τον Πούτιν έχετε γίνει εχθροί.

Μιλήσατε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά ποτέ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Μιλήσατε για την Συρία, αλλά αφήσατε τους χριστιανούς στο έλεος του ισλαμοφασίστα Τζολάνι. Και μιας και αναφερθήκατε στο όφελος εθνικών συμφερόντων, για εμάς αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα μείνει εκτός ευρωπαϊκών εξοπλισμών.

Μιλήσατε για την ρήτρα διαφυγής. Και ρωτάμε: θα μπούν στο χρέος τα δάνεια για τους εξοπλισμούς ναι ή όχι; Θα εγγυηθούν τα δάνεια οι καταθέτες; Και ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα δάνεια;

Είπατε για τα HERON. Έχουν πυραύλους; Μιλήσατε για νέες τορπίλες. Δεν είπατε όμως ότι οι Γερμανοί θα δώσουν και στην Τουρκία τα υποβρύχια. Είπατε για τα μεταγωγικά C130. Εδώ και 6 χρόνια πόσα πετάνε; Εμείς ξέρουμε ότι πετούν μόνο 2!
Ο πρωθυπουργός έχει γίνει πλέον συνώνυμο με τις ύβρεις. Αλλά να μας λέει ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι δήθεν πατριώτης, αυτό πάει πολύ!

Για τα F35… είπατε ότι θα αγοράσουμε 20, όταν οι Ευρωπαίοι δεν τα προτιμούν. Δεν είναι αντίφαση αυτό; Και πόσο θα είναι το κόστος αγοράς, το κόστος υποδομών και το κόστος συντήρησης; Μιλάτε με λαγνεία για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά την ίδια ώρα αγοράζετε όπλα από τις ΗΠΑ, που η Ευρώπη τις πολεμά.

Τώρα μας είπατε ότι θα τεθεί υπό την εποπτεία σας η γραμματεία εσωτερικής ασφάλειας. Τι είναι αυτό πάλι; Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών γεννά αυταρχισμό και δυνάστες, έλεγε ένας Γάλλος φιλόσοφος.

Και μας είπατε επίσης ότι δεν έχετε δει προτάσεις. Μα δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρή κουβέντα. Εμείς όμως έχουμε προτάσεις!
Έχει κάνει εγκληματικά λάθη η κυβέρνηση. Καταστρέψατε το Στεφανοβίκειο, τη νέα Αγχίαλο, κάνατε έγκλημα στη Λιβύη! Στείλατε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία δημιουργώντας ρήγμα στην εθνική άμυνα. Αλήθεια, Που πήγε η 4η Μπελάρα που τσακωνόσασταν με τον κο Δένδια ποιος θα την ανακοινώσει πρώτος;

Με απίστευτο ψευτοπατριωτικό ύφος μας κατηγορείτε επειδή καταψηφίσαμε την προοπτική να μπει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα και να πάρει λεφτά από την Ευρώπη, αντί να απολογείται!

Είστε ο ίδιος άνθρωπος που ψηφίσατε την διακήρυξη των Αθηνών επιτρέποντας στην Τουρκία να αγοράσει όπλα σπάζοντας το εμπάργκο!

Μιλήσατε για ελληνική αμυντική βιομηχανία εσείς που έχετε αγοράσει όπλα δισεκατομμυρίων χωρίς να πέσει ούτε 1 € στην Ελλάδα!

Αγοράσατε Ραφάλ χωρίς να απαιτήσετε κέντρο συμπαραγωγής και συντήρησης στην Ελλάδα! Αγοράζετε F – 35 χωρίς να απαιτήσετε συμπαραγωγή και κέντρο συντήρησης στην Ελλάδα!

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν για τον αόρατο εχθρό που οδηγεί στην ανάγκη εξοπλισμών. Δεν τολμάτε να το πείτε! Για εσάς εχθρός είναι η Ρωσία. Για όλη την Ευρώπη είναι εχθρός η Ρωσία. Και ρωτώ πότε επιτέθηκε η Ρωσία στην Ευρώπη; Ποτέ! Για εμάς εχθρός είναι μόνον η Τουρκία!

Και πείτε μας, τελικά θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία; Θα στείλετε Mirage 2000 σε άλλη χώρα για να πάνε by pass στην Ουκρανία ναι ή όχι;

Η τεχνολογία αλλάζει. Αγοράζετε τώρα οπλισμό που σε 5 χρόνια θα είναι παλιός. Οι Ευρωπαίοι τρέχουν να βοηθήσουν την Ουκρανία. Την Ελλάδα θα τρέξουν να την βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο; Η Ελλάδα θα κληθεί να συνεισφέρει οικονομικά για να κατασκευαστούν όπλα στην Γερμανία και την Γαλλία;

Τι έχετε πετύχει τελικά; Την απάντηση την έδωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν: Καμμία δέσμευση αν η Ελλάδα (ή η Κύπρος) δεχθούν επίθεση από τρίτη χώρα (εν προκειμένω την Τουρκία). Δηλαδή όποιο πρόβλημα έχουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ θα το έχουμε και στην Ευρώπη;

Εμείς δεν σας εμπιστευόμαστε γιατί λέτε συνέχεια ψέμματα. Και απόδειξη είναι η απάντηση του υπ. άμυνας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο επί ερωτήσεώς μας για την παρουσία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα Τέμπη. Ο κος Δένδιας αναφέρει αναλήθειες για την παρουσία αξιωματικών. Ειδικότερα δεν προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα του πυροσβεστικού σώματος “ENGAGE” ότι ζητήθηκε όπως ισχυρίζεται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων. Προς τι η παρουσία τους;

Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι επενδύετε σε λαμαρίνες και κουμπιά. Οι λαμαρίνες και τα κουμπιά θέλουν χέρια και πνεύμα. Θέλουν πατριωτικό φρόνημα. Με μισθούς πείνας και αποπομπές, όπως με αυτήν λόγω συνθημάτων στην παρέλαση. Δεν καλλιεργείς φρόνημα έτσι, καλλιεργείς κατευναστές.

Είστε η κυβέρνηση των εγκληματικών λαθών, και τώρα προσπαθείτε να διορθώσετε ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος! Φέρνετε τροπολογία για τους δήθεν δεξιούς ψηφοφόρους σας, που αφορά το οικογενειακό δίκαιο και στερεί από τα ομόφυλα ζευγάρια αντρών το δικαίωμα στη γονεϊκότητα, μέσω παρένθετης μητρότητας. Η απαγόρευση αφορά το εσωτερικό. Έτσι, θα πηγαίνουν στο εξωτερικό για ενοικίαση μήτρας και εκμετάλλευση γυναικών. Αυτό κατά πολλούς είναι λάθος, γιατί θα επιφέρει την βέβαιη καταδίκη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η λύση είναι μία: τώρα κατάργηση του νόμου για τον γάμο ομοφυλοφίλων. Αυτή την ιστορία την άρχισε ο Σαμαράς με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ.
Για να επιστρέψουμε στο σημερινό θέμα… Αποτέλεσμα των ενεργειών του μεγάλου «σκακιστή» Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική είναι: δεν έχουμε τα 12 ναυτικά μίλια, δεν έχουμε ΑΟΖ, δεν κάνετε εκμετάλλευση πετρελαίου, γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου, επ’ ωφελεία των Ελλήνων, αλλά των ολιγαρχών. Τα δίνετε σε ιδιώτες φίλους σας. Δεν κάνουμε αλιευτικές ζώνες και πληρώνουμε πρόστιμο. Δεν προστατεύουμε την Β.Ήπειρο, αλλά ο Ράμα λέει θα ανοίξει προξενείο στα Χανιά! Δεν υπερασπιζόμαστε το όνομα Μακεδονία. Δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις της Ευρώπης, δεν υπάρχουμε στην Λιβύη, δεν υπάρχουμε στην Μ.Ανατολή, δεν προστατεύουμε τους Χριστιανούς στην Λεβαντίνη. Είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία, κάναμε εχθρό μας τον Πούτιν. Κάναμε εχθρό μας και τον Τραμπ. Ένα καλώδιο δεν μπορούμε να περάσουμε στο Αιγαίο, χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Η συζήτηση σήμερα έγινε γιατί η κυβέρνηση καταρρέει. Και ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει ένα σύνθημα: Κλείνατε επί δεξιά! Αλλά όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση θα ξεμπροστιάζει τα ψέμματά σας.

Ορίστε εμείς έχουμε έρθει με πρόγραμμα και το καταθέτω στα πρακτικά. Άκουγα εδώ τους αρχηγούς, μίλησαν όλοι, αλλά πρόγραμμα δεν άκουσα.

Απευθυνόμαστε στους Έλληνες: εμείς έχουμε σχέδιο. Σε όλα επιβεβαιωθήκαμε. Η μεγαλύτερη απόσταση στον κόσμο (που δεν μετριέται) είναι μόλις 35 εκατοστά και είναι από το μυαλό στην καρδιά. Εμείς ενώνουμε αυτή την απόσταση. Ενώνουμε τους Έλληνες και τους λέμε: ψήφος μόνο με την καρδιά είναι λάθος ψήφος. Ψήφος με καρδιά και μυαλό είναι η λύση. Είναι η μοναδική λύση.

Αλ. Χαρίτσης για τα εξοπλιστικά: Κάνετε μπίζνες με τους εξοπλισμούς και πουλάτε πατριωτισμό

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Β. Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας ΑριστεράςΑλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο Νετανιάχου είναι καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο και τον πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ό,τι σκέπτεται ο ελληνικός λαός, όταν βλέπει τον πρωθυπουργό του να εναγκαλίζεται έναν καταζητούμενο του διεθνούς ποινικού δικαίου και να σφίγγει τα χέρια με τον υπεύθυνο μιας γενοκτονίας: Ντροπή κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου. Είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Ποιο είναι το νόημα της συνάντησης με μία αιμοσταγή κυβέρνηση; Ποιες κοινές αξίες μοιραζόμαστε με τον κ. Νετανιάχου; Της γενοκτονίας; Γιατί χαίρεστε με τη συνάντηση, όπως δηλώσατε; Μήπως γιατί ο Νετανιάχου έχει κόψει ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη;».

Γενικεύοντας είπε προς τον πρωθυπουργό: «Εδώ και πολύ καιρό περπατάτε στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας, με τις υποκλοπές, με τα μπαζώματα, με συγκαλύψεις και τώρα ως χειροκροτητής μία γενοκτονίας».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την εξωτερική πολιτική και ρώτησε: «Δεν θα έπρεπε πριν από την άμυνα και την ασφάλεια να έχουμε συζητήσει στην Βουλή την εξωτερική πολιτική και όχι για να μας ενημερώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης για μία νέα κούρσα εξοπλισμών;».

Κάνοντας κριτική στην εξωτερική πολιτική είπε: «Ποια εξωτερική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση; Μήπως είναι μία πολυδιάσπαση ή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική;». Ρώτησε εάν η κυβέρνηση αφού απέτυχε το ανούσιο δόγμα της απομόνωσης του Ερντογάν έφθασε να προσεγγίζει το Ισραήλ με την λογική ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου.

Ακολούθως ρώτησε: «Κερδίζουμε κάτι απέναντι στην γείτονα; Ποιος δεν προσκαλείται σε συναντήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα; Μήπως είναι απομονωμένος ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως θέλετε να αποδράσετε από την λαϊκή οργή και αναζητάτε διέξοδο; Μην επενδύσετε σε ένταση και επιδιώξετε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Θα μας βρείτε απέναντι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μία καταστροφική εξωτερική πολιτική. Πρέπει να ακολουθηθεί μία σοβαρή στρατηγική διαλόγου απέναντι στην Τουρκία με κατάληξη το Δικαστήριο της Χάγης».

Αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά λέγοντας: «Και μόνο η ονομασία Rearm Europe είναι ανατριχιαστική και ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της Ευρώπης. Όποιος θέλει την ειρήνη αγωνίζεται για την ειρήνη δεν προετοιμάζεται για πόλεμο όπως είπε ο Μπορέλ».

Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε τη συζήτηση στην Βουλή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Ρώτησε ρητορικά: «Προκάλεσε τη συζήτηση, ανάγοντας τα εξοπλιστικά σε μείζον ζήτημα γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας ή γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα δεξιά της;».

Συμφώνησε ότι υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντηθεί με προσπάθεια για αποφυγή της σύγκρουσης και ρώτησε: «Ο στρατηγικός εχθρός της Ελλάδας είναι η Ρωσία; Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού; Γιατί εάν η απάντηση είναι ότι στρατηγικός εχθρός είναι η Τουρκία πώς εξηγείται η συμμετοχή της γείτονος στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ευρώπης; Δεν είναι αυτό αντίφαση;».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε μπίζνες με τα εξοπλιστικά για να πουλάτε πατριωτισμό. Είπατε ότι για λόγους αυξημένης διαφάνειας τα εξοπλιστικά θα επιβλέπει ο πρωθυπουργός. Κύριε υπουργέ (προς τον Νίκο Δένδια) δεν σας εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Με την ΕΑΒ τι γίνεται με τα ΕΑΣ τι γίνεται; Θα ενισχυθούν ή θα ακολουθηθεί η πολιτική Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση μέσω της απαξίωσης;». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο» δεν είναι σαθρό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά στηρίζει σταθερά τον αγώνα για κοινωνικές δαπάνες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ