Αισιοδοξία με... πατερίτσες. Δύο σημαντικά κυβερνητικά στελέχη παραδέχθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί νέα μέτρα και παράλληλα πως η κατάσταση σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Την αρχή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ακολούθησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Στην σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργασιακά η Ελλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης, γι αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση», διεμήνυσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με αιχμή την εν εξελίξει διαδικασία αξιολόγησης.
«Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της» είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια στην συζήτηση του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη».
«Μπορούμε ακόμη να δώσουμε ένα σήμα ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας και αυτής της Ευρώπης όχι απλώς με όρους παράδοσης αλλά για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της», τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου προανήγγειλε ρύθμιση με την ψήφιση της οποίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση της καταβολής των 46 ευρώ για την χρήση υπηρεσιών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 παραχωρησιούχους, έχοντας διασφαλίσει ενιαία τιμή για όλους. Όπως ανέφερε, επιλύθηκε μετά από τόσα χρόνια εκκρεμότητας το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού.
Αναφερόμενη στον Προϋπολογισμό τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος με άξονες:
Ειδικώς για το υπουργείο Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου, έθεσε ως προτεραιότητες των δράσεών του την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ενημέρωσε σχετικώς ότι ήδη τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ διοχετεύονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ σχεδιάζεται η αναμόρφωση των προστίμων ώστε να δίνονται κίνητρα στους εργαζόμενους να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, επίσης σχεδιάζονται δομές ενημέρωσης για την εργατική νομοθεσία, προωθείται η διεθνής σύμβαση εργασίας που προβλέπει τον καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο και ακόμη επαναξιολογείται το πλαίσιο για τα εργατικά ατυχήματα.
Ακόμη, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της κοινωνικής ασφάλισης, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία και θεσπίζει ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής με επίκεντρο την εθνική σύνταξη.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είπε ότι αναδεικνύουν ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τον αρνητικό ευρωπαϊκό συσχετισμό δημιουργούμε τον χώρο για την χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής με επίκεντρο τις ασθενείς ομάδες.
Παραδοχή για τη λήψη νέων μέτρων. Την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για άμεση λήψη δημοσιονομικών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.
Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, ότι η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018.
«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση και προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κινούνται πάνω από την Ευρώπη, από θέση ασφάλειας και ισχύος», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης:
«Έχουμε ήδη κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φακέλων της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ενδεικτικά τους φακέλους μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην φορολογική διοίκηση».
«Μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι», όπως είπε, «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». «Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019. Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Σημείωσε ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ.», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.