Suddeutsche Zeitung: Τα εκ γενετής λάθη του ευρώ το βασανίζουν μέχρι σήμερα

 
Suddeutsche Zeitung: Τα εκ γενετής λάθη του ευρώ το βασανίζουν μέχρι σήμερα

Ενημερώθηκε: 08/12/16 - 14:02

«Το ευρώ δημιουργήθηκε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα στην επαρχία Λίμπουργκ. Τα εκ γενετής λάθη του από τότε το βασανίζουν μέχρι σήμερα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ), αναφερόμενη στις ατέλειες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ (9-11 Δεκεμβρίου 1991) στο Μάαστριχτ, όπου εγκρίθηκε το κείμενο της ομώνυμης συνθήκης.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά πως το γεγονός ότι ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δεν μπόρεσε να επιβάλει τη βούλησή του για μια πολιτική ένωση προ 25ετίας στο Μάαστριχτ, οδήγησε την νομισματική ένωση στην σημερινή κρίση: «Έτσι η νομισματική ένωση ξεκινά χωρίς μια πολιτική ένωση που θα μπορούσε να ωθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις σε μια ενιαία οικονομική πολιτική, την οποία απαιτεί ένα κοινό νόμισμα. Αυτή η πολιτική ένωση λείπει από το ευρώ μέχρι σήμερα- και μαζί με αυτήν απουσιάζει και μια κοινή γραμμή των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης».

Όπως παρατηρεί η βαυαρική εφημερίδα, μετά το ξεκίνημα του ευρώ το 1999 το χάσμα μεταξύ των κρατών «αθόρυβα» μεγαλώνει. «Η Γερμανία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της μέσω κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και χαμηλών αμοιβών. Στη νότια Ευρώπη αντιθέτως τα ξαφνικά χαμηλά επιτόκια του κοινού νομίσματος προκαλούν μια οικοδομική και καταναλωτική έκρηξη με "αέρα". Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εγκρίνουν αυξήσεις μισθών, χρεώνονται και μειώνουν τους φόρους για τους πλούσιους», γράφει η SZ, περιγράφοντας συνοπτικά την εξέλιξη που οδήγησε στο ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και στα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης.

«Πριν από 25 χρόνια οι επικεφαλής των κυβερνήσεων άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δώσουν ισχυρότερο έρεισμα στο κοινό νόμισμα μέσω μιας ισχυρότερης πολιτικής ένωσης. Σήμερα, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για την ευρωκρίση, φαίνεται πιο απίθανο από παλαιότερα να μπορέσουν οι πολιτικοί ηγέτες να διορθώσουν αυτό το εκ γενετής σφάλμα. Η "ολοένα στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης" (σ.σ. όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ) έχει αναβληθεί», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.