Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιδρά στην προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ για τα κρίσιμα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία διαθέτει πολλά κοιτάσματα μετάλλων σπάνιων γαιών και ότι είναι ανοικτή σε συμφωνίες για την αξιοποίησή τους, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε την πιθανότητα μιας τέτοιας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Αμερικανοί χρειάζονται τα μέταλλα σπάνιων γαιών. Έχουμε πολλά από αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έχουμε τα δικά μας σχέδια για την ανάπτυξη στρατηγικών πόρων, αλλά υπάρχουν αρκετά ευρείες προοπτικές συνεργασίας εδώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε κοινά σχέδια με Αμερικανούς εταίρους -συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα- στο πλαίσιο μιας μελλοντικής οικονομικής συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπέχει δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιηθούν «σημαντικές συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης με τη Ρωσία».
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον προτού συναφθούν οικονομικές συμφωνίες. «Επόμενο στην ατζέντα είναι το θέμα της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και στη συνέχεια, ειδικά αφού και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν μιλήσει γι’ αυτό, θα έρθει η ώρα να εξεταστούν πιθανά σχέδια που σχετίζονται με το εμπόριο, την οικονομική και επενδυτική συνεργασία».
«Όταν έρθει, ας πούμε, μια στιγμή πολιτικής βούλησης, θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό (τη συνεργασία για τα μέταλλα σπάνιων γαιών)», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η προσφορά ήρθε εν μέσω μιας προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ανταπόδοση για την προηγουμένως παρασχεθείσα βοήθεια, χωρίς να προσφέρει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας ή προοπτικές μελλοντικών κεφαλαίων σε αντάλλαγμα.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σύγκληση μιας συνάντησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μετάλλων σπάνιων γαιών τη Δευτέρα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η πιθανή συμφωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά «δεν μας αφορά» – αλλά ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχει να προσφέρει στον Τραμπ περισσότερα από ό,τι το Κίεβο. «Θα ήμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας … αν έδειχναν ενδιαφέρον για συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαθέτει “περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία”.
Ανέφερε ονομαστικά τα αποθέματα ορυκτών στον ρωσικό βορρά, τον Καύκασο και την Άπω Ανατολή – καθώς και στο Ντονμπάς, μια ουκρανική περιοχή που κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Όσον αφορά τα νέα εδάφη», είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος σε τμήματα της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία. «Είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε ξένους εταίρους – και στα λεγόμενα νέα ιστορικά εδάφη μας, τα οποία έχουν επιστρέψει στη Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχουν και εκεί ορισμένα αποθέματα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους ξένους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, εκεί».
Για να γλυκάνει περαιτέρω τη συμφωνία, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παραγωγή αλουμινίου. Σημείωσε ότι αν οι αμερικανικές εταιρείες συνεργαστούν με τη Μόσχα, θα «βγάλουν καλά χρήματα και οι αντίστοιχες ποσότητες αλουμινίου θα εισέλθουν στην εγχώρια αγορά σε απολύτως αποδεκτές τιμές αγοράς». Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό, ενώ πρόσφατα επανέλαβε την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι το Κίεβο προκάλεσε τη Μόσχα στην έναρξη της σύγκρουσης.
Τη Δευτέρα, η ΕΕ προσέφερε τη δική της συμφωνία για τα ορυκτά στην Ουκρανία, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιομηχανικής Στρατηγικής Στεφάν Σεζουρνέ να δηλώνει με νόημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Κίεβο: «Η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Ευρώπη είναι ότι δεν θα απαιτήσουμε ποτέ μια συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής».
Πηγή: Politico, Reuters