Συνεχίζεται η έντονη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι πέρασαν ακόμα ένα βράδυ αγωνίας.
Νέος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:58 σήμερα, Τρίτη 11/2, στα ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5 χλμ.
Χθες, Δευτέρα, δύο νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα δυόμιση ωρών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο πρώτος σημειώθηκε στις 10:16 το βράδυ και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας.
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός» είπε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Στις 00:37 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ ακολούθησαν έως το πρωί άλλες τέσσερις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.