Στη σεισμική δραστηρότητα που σημειώνεται στην περιοχή της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα σημείωσε ότι «έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο εντός των ημερών να κάνει μια επιστημονική παρουσίαση του φαινομένου ώστε όλοι να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουμε».
Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, το συμπέρασμα, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη είναι το εξής: η κατάσταση δεν είναι ακραία, αλλά εμπνέει μια εύλογη ανησυχία. Η έντονη σεισμική ακολουθία έχει καταγραφεί ξανά την περίοδο 2011-2012, πλην όμως τώρα οι δονήσεις είναι περισσότερες και η μέση τιμή είναι υψηλότερη. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις ανησυχίες για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή των 6 βαθμών που θα μπορούσε να επιφέρει και έντονο κυματισμό, πλην όμως αυτό είναι ακόμα στη σφαίρα της λογικής ανάλυσης.
Επιφορτισμένος με τη συνολική επιστασία της κατάστασης από μέρους της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε συνομιλητές του εξηγεί ότι η κατάσταση εμπνέει ανησυχία σε λογικό βαθμό και δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε κινδυνολογία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αξιολόγηση θα γίνεται μέρα-μέρα, με τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου. Σήμερα θα κριθεί πώς πρέπει να συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα, αν τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη κ.ο.κ.
«Προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισ. ευρώ στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις»
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της ατζέντας της άτυπης Συνόδου, επισήμανε:
«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε μια συγκυρία όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές.
Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Μάλιστα, σήμερα είχα την ευκαιρία να δημοσιεύσω και ένα σχετικό άρθρο σε μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα, όπου καταθέτω για ακόμα μια φορά τις ελληνικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα αλλά και καλύτερα για την κοινή μας άμυνα.
Συγκεκριμένα, θέλω να επισημάνω για ακόμα μία φορά την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στις χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες να μην τιμωρούνται στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις οροφές δαπανών.
Επισημαίνω όμως ότι εκτός από την ανάγκη να έχουμε περισσότερη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο, είναι επίσης απολύτως ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Συγκεκριμένα, προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, όπως παραδείγματος χάρη μια αντιευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.
Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.
Δεν αναμένω συγκεκριμένα συμπεράσματα σήμερα, αλλά πιστεύω ότι θα μας δοθεί μια ευκαιρία να κάνουμε μια, να έχουμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη και το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενηλικιωθεί γεωπολιτικά και να πάρει πολύ στα σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας».
Στη Σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει εκ νέου την ανάγκη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες και να διατυπώσει την πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού, που θα χρηματοδοτεί την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Παρόντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιμ Στάρμερ και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της προαναγγελίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε προϊόντα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.