Η Γαλλία δεν διαθέτει πλέον στρατιωτική βάση στο Τσαντ.
Το Παρίσι γυρίζει σελίδα στα 60 χρόνια παρουσίας του στη χώρα, αλλά πάνω απ' όλα χάνει το τελευταίο σημείο άγκυράς του στη Δυτική Αφρική.
Μεταξύ 2022 και 2023, ο γαλλικός στρατός αποσύρεται από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα και τώρα εγκαταλείπει το Τσαντ. Η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφός τους.
Οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την απώλεια επιρροής της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική και τη στροφή προς την πρώην αποικιακή δύναμη.
«Οι χώρες της περιοχής επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις, να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες, να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Και μάλιστα κάποιες από τις χούντες σε αυτές τις χώρες που ανέφερα μίλησαν με όρους κυριαρχίας. Θέλουν να εγγυηθούν τη δική τους κυριαρχία και να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις και να είναι σε θέση να χαράξουν μια νέα πορεία προς τα εμπρός. Τώρα, το αν αυτό ισχύει όσον αφορά την υπερβολική γαλλική επιρροή, αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά ένα πράγμα που είναι βέβαιο είναι ότι αυτή η χώρα είναι μία που θα χαράξει μια νέα πορεία προς τα εμπρός», λέει ο δημοσιογράφος του euronews Τζερεμάια Φισάγιο Μπάμπι.
Οι στρατιωτικές χούντες στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα που ήρθαν στην εξουσία μετά από πραξικόπημα επεδίωξαν τη ρήξη με τη Γαλλία. Το Τσαντ, η Σενεγάλη και η Ακτή Ελεφαντοστού, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Παρίσι.
Όμως η αποχώρηση αυτή αποτελεί επίσης πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, κατά ορισμένους, ευθύνεται επίσης εν μέρει.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του προγράμματος για την Αφρική στο Ινστσιτούτο Egmont Νίνα Βιλέν, «υπάρχουν πολλοί ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν κρυφτεί πίσω από τη Γαλλία για καλό και για κακό, θα έλεγα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Γαλλία έχει ηγηθεί της μεγαλύτερης επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και αυτό έχει κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες απρόθυμες να επενδύσουν στην τοποθέτηση στρατευμάτων στο έδαφος οι ίδιες. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να κατηγορήσουν τη Γαλλία, τώρα που η Γαλλία έχει φύγει», λέει η Νίνα Βιλέν, Διευθύντρια του προγράμματος για την Αφρική - Ινστιτούτο Egmont
Η πρόκληση για τη Γαλλία και την ΕΕ είναι να διατηρήσουν την επιρροή τους, διότι η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων ανοίγει την πόρτα σε άλλους διεθνείς παίκτες, αρχής γενομένης από τη Ρωσία και την Κίνα.
Πηγή: euronews.gr