Η πρόσφατη αποκάλυψη από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι «με έφαγαν οι ΗΠΑ, όπως και τον Καραμανλή», φέρνει στο προσκήνιο μια ιστορική πραγματικότητα που για χρόνια είχε σκεπαστεί από το πέπλο της σιωπής και της πολιτικής σκοπιμότητας.
Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή δεν ήταν αποτέλεσμα μιας φυσικής πολιτικής φθοράς, αλλά μιας καλά οργανωμένης διεθνούς παρέμβασης, με στόχο την ακύρωση μιας πατριωτικής και στρατηγικής σημασίας ενεργειακής πολιτικής.
Η Πατριωτική Πολιτική των Αγωγών
Ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέδειξε πολιτική διορατικότητα και πατριωτική υπευθυνότητα, επιλέγοντας να ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μέσω της διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο South Stream.
Αυτή η επιλογή δεν ήταν απλώς μια οικονομική συμφωνία, αλλά μια στρατηγική κίνηση που θα καθιστούσε τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική της αξία και θωρακίζοντας την εθνική κυριαρχία.
Η συνεργασία με τη Ρωσία στο έργο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έβλεπαν την Ελλάδα να αποκτά ανεξαρτησία και επιρροή στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Αυτή η επιλογή, όπως φαίνεται, ήταν η «κόκκινη γραμμή» που πυροδότησε ένα σύστημα πιέσεων και παρεμβάσεων για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Η Αποκάλυψη Στρος-Καν
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαιώνει πλέον όσα πολλοί από εμάς υποψιαζόμασταν:
Οι πιέσεις των Αμερικανών δεν περιορίστηκαν στον Καραμανλή, αλλά επεκτάθηκαν και στη δική του θητεία, επειδή τόλμησε να αντιταχθεί στα σχέδιά τους, προτείνοντας την ένταξη του κινεζικού γιουάν στα αποθεματικά νομίσματα του ΔΝΤ. Η σύγκρουση αυτή τον οδήγησε σε μια «στημένη» ανατροπή, όπως συνέβη και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να αποτραπεί κάθε ανεξάρτητη ενεργειακή ή οικονομική πρωτοβουλία.
Η Ελλάδα Όμηρος του Ενεργειακού Συστήματος
Μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, οι εξελίξεις ήταν τραγικές: • Η ακύρωση του South Stream μετέτρεψε την Ελλάδα από στρατηγικό ενεργειακό κόμβο σε εξαρτώμενη χώρα. • Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν εκμεταλλεύθηκαν το κενό, επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα στην περιοχή. • Η Ελλάδα κατέστη ενεργειακός όμηρος, χάνοντας μια ιστορική ευκαιρία να θωρακίσει την οικονομική και πολιτική της αυτονομία.
Οι Διδαχές της Ιστορίας
Η πολιτική σοφία του Κώστα Καραμανλή μας διδάσκει ότι η εθνική κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι διεθνείς πιέσεις που οδήγησαν στην πτώση του αποτελούν υπενθύμιση της ανάγκης για μια πολιτική που βάζει πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα.
Σήμερα, σε μια εποχή που η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη, η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από το παρελθόν. Η ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, η στρατηγική αξιοποίηση των γεωπολιτικών μας πλεονεκτημάτων και η προστασία της εθνικής κυριαρχίας αποτελούν μονόδρομο για τη διασφάλιση της πατρίδας μας.
Η αποκάλυψη Στρος-Καν και τα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης:
Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ένα πλήγμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Ως Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, οφείλουμε να τιμήσουμε την πατριωτική του στάση και να αγωνιστούμε για μια Ελλάδα ισχυρή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη.
*Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος ων Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών.