O Μπλίνκεν πρόσφερε την πιο λεπτομερή εικόνα μέχρι σήμερα για τα μεταπολεμικά σχέδια της Γάζας

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 14/01/25 - 22:15

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε την Τρίτη(14/1) την πιο λεπτομερή εικόνα των πολυαναμενόμενων σχεδίων του για τη μεταπολεμική Γάζα, καθώς τόνισε τη σημασία του να μην αφήσει κενό εξουσίας στον αποδεκατισμένο θύλακα.

Ο Μπλίνκεν παρουσίασε τα «βασικά στοιχεία» σε ομιλία του στο Ατλαντικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ως κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ. Αν και είπε ότι τα σχέδια θα παραδοθούν στην επερχόμενη ομάδα του Τραμπ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τα ακολουθήσει.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα μαίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο, με περισσότερους από 46.000 νεκρούς στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η πλειονότητα των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά, καθώς οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για τους ομήρους έχουν κερδίσει έδαφος μόλις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την Τρίτη την αισιοδοξία του για μια τέτοια συμφωνία, λέγοντας ότι είναι «έτοιμη να συναφθεί και να εφαρμοστεί» εάν η Χαμάς το αποδεχθεί.

Σε αυτό που θα μπορούσε να είναι οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν προσπάθησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γάζα - μια πολιτική που έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από ορισμένους Δημοκρατικούς νομοθέτες και νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, καθώς και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ προβαίνει σε γενοκτονία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση έχουν απορρίψει αυτό το συμπέρασμα.

Σε μια ομιλία που διακόπηκε πολλές φορές από διαδηλωτές που τον αποκάλεσαν «αιματηρό Μπλίνκεν», ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ αναγνώρισε τις βαθιές διαιρέσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στη Γάζα, σημειώνοντας: «Μακάρι να μπορούσα να σταθώ εδώ σήμερα και να σας πω με βεβαιότητα ότι πήραμε κάθε απόφαση σωστά. Δεν μπορώ».

'Δύσκολες αποφάσεις' θα έρθουν

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι οι ηγέτες στην περιοχή βάζουν πάντα τα συμφέροντα του λαού τους πάνω από τα δικά τους συμφέροντα. Δεν το έκαναν», δήλωσε ο Μπλίνκεν, καθώς τόνισε την ανάγκη να εκτελεστούν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Είπε ότι τα σχέδια αυτά θα απαιτήσουν «όλα τα μέρη να συγκεντρώσουν την πολιτική βούληση να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς», είπε, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και της αποδοχής από την ισραηλινή κυβέρνηση της ενδεχόμενης διακυβέρνησης της ΠΑ σε ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται εδώ και μήνες με τους εταίρους του για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι την κατάπαυση του πυρός για να έχει τέτοια σχέδια.

Στην πιο άμεση μεταπολεμική περίοδο, «πιστεύουμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να καλέσει διεθνείς εταίρους να βοηθήσουν στη δημιουργία και λειτουργία μιας προσωρινής διοίκησης με ευθύνη για βασικούς πολιτικούς τομείς στη Γάζα, όπως οι τράπεζες, η ύδρευση, η ενέργεια, η υγεία, ο πολιτικός συντονισμός με το Ισραήλ», περιέγραψε ο Μπλίνκεν. «Η διεθνής κοινότητα θα παρείχε χρηματοδότηση, τεχνική υποστήριξη και εποπτεία».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η προσωρινή διοίκηση θα περιλαμβάνει Παλαιστίνιους από τη Γάζα και μέλη της ΠΑ. «Θα παραδώσουν την πλήρη ευθύνη σε μια πλήρως μεταρρυθμισμένη διοίκηση της ΠΑ μόλις αυτό είναι εφικτό», είπε.

Οι διαχειριστές θα συνεργάζονται στενά με έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ «ο οποίος θα πρέπει να επιβλέπει τη διεθνή προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης», είπε ο Μπλίνκεν.

«Μια προσωρινή αποστολή ασφαλείας θα αποτελείται από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών-εταίρων και ελεγχόμενο παλαιστινιακό προσωπικό. Οι αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του λαθρεμπορίου που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική της ικανότητα», περιέγραψε.

«Θα δημιουργήσουμε μια νέα πρωτοβουλία για να εκπαιδεύσουμε, να εξοπλίσουμε, να ελέγξουμε μια δύναμη ασφαλείας υπό την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής για τη Γάζα που θα επικεντρωθεί στον νόμο και την τάξη και θα αναλάβει σταδιακά την προσωρινή αποστολή ασφαλείας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι “οι ρυθμίσεις αυτές θα κατοχυρωθούν σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος

Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις για μια τέτοια αποστολή, αλλά εάν και μόνο εάν συμφωνηθεί ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη επανενώνονται υπό μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος μιας πορείας προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτή η πορεία πρέπει να είναι «χρονικά περιορισμένη» και «βασισμένη σε προϋποθέσεις», λέγοντας ότι αυτές οι «αρχές αλληλοενισχύονται».

«Χρονικά περιορισμένη, διότι κανείς δεν θα πιστέψει ή θα αποδεχθεί μια ατελείωτη διαδικασία», είπε. «Με βάση τις συνθήκες, διότι ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αυτό το δικαίωμα έρχεται και η ευθύνη. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από το Ισραήλ να αποδεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα διοικείται από τη Χαμάς ή άλλους εξτρεμιστές».

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έθεσε την προοπτική της άπιαστης συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας ως «την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη του από καιρό επιδιωκόμενου στόχου της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης του Ισραήλ στην περιοχή και είναι επίσης το καλύτερο κίνητρο για να κάνουν τα μέρη να λάβουν τις σκληρές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την πλήρη υλοποίηση των προσδοκιών των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

Ο Μπλίνκεν έκανε νεύμα για τον εξτρεμισμό ακροδεξιών Ισραηλινών αξιωματούχων όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, λέγοντας ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να εγκαταλείψουν τον μύθο ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν de-facto προσάρτηση χωρίς κόστος και συνέπειες για τη δημοκρατία του Ισραήλ, για το κύρος του, για την ασφάλειά του».

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τα μέρη θα είναι προετοιμασμένα να κάνουν δύσκολες επιλογές στο μέλλον, και όμως, η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τώρα είτε απέτυχαν να πάρουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις είτε ενήργησαν με τρόπους που απομακρύνουν τη συμφωνία και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη», συνέχισε.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει συστηματικά υπονομεύσει την ικανότητα και τη νομιμότητα της μόνης βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στη Χαμάς: της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Το Ισραήλ συνεχίζει να παρακρατεί τα φορολογικά έσοδα της ΠΑ που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστινίων, κεφάλαια που ανήκουν στους Παλαιστίνιους και που η ΠΑ χρειάζεται για να πληρώνει ανθρώπους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια στη Δυτική Όχθη, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ επεκτείνει τους επίσημους οικισμούς και εθνικοποιεί γη με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ παράλληλα κλείνει τα μάτια στην πρωτοφανή ανάπτυξη των παράνομων φυλακίων. Οι βίαιες επιθέσεις εξτρεμιστών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν τονίσει στην ισραηλινή κυβέρνηση «ότι η Χαμάς δεν μπορεί να νικηθεί μόνο με μια στρατιωτική εκστρατεία, ότι χωρίς μια σαφή εναλλακτική λύση, ένα σχέδιο για τη μετά τη σύγκρουση εποχή και μια αξιόπιστη πολιτική άνοδο στους Παλαιστίνιους, η Χαμάς ή κάτι εξίσου απεχθές και επικίνδυνο θα αναπτυχθεί ξανά».

«Αυτό ακριβώς συνέβη στη βόρεια Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Κάθε φορά που το Ισραήλ ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και αποσύρεται, οι μαχητές της Χαμάς ανασυντάσσονται και επανεμφανίζονται επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να καλύψει το κενό», είπε. «Πράγματι, εκτιμούμε ότι η Χαμάς έχει στρατολογήσει σχεδόν τόσους νέους μαχητές όσους έχει χάσει. Αυτή είναι μια συνταγή για μια διαρκή εξέγερση και έναν αέναο πόλεμο».

Πηγή: cnn.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ