Καταλύτης, προκειμένου η διαδικασία να εισέλθει στην τελική της ευθεία, φέρεται να είναι η τακτική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει θεσμικά την Κ. Σακελλαροπούλου για την τελική απόφασή του, ενώ μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τη σχετική ανακοίνωση.
Όπως συνέβη και στην αντίστοιχη περίπτωση του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τους πολίτες για την επιλογή του προσώπου, αλλά και για το πολιτικό σκεπτικό που θα τη συνοδεύει, το αργότερο έως την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν περαιτέρω οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο στόχος του «180»
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα πως ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου για την επόμενη πενταετία θα είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που θα διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία θα επιτύχουν τη συναίνεση τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος, ήτοι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι στις πρωθυπουργικές προθέσεις είναι η επιλογή μιας προσωπικότητας, η οποία, αν δεν μπορέσει να εκλεγεί στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, όπου το όριο είναι στις 200 ψήφους, να επιτύχει τουλάχιστον το όριο των 180 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία, εκπληρώνοντας και τη συνταγματική επιταγή περί ευρύτερης συναίνεσης.
Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι η εν λόγω προσωπικότητα δεν θα πρέπει να προκαλεί αντιδράσεις και ρήγματα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να μη διαταραχθεί το θετικό κλίμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράγοντες με άμεση γνώση του «γαλάζιου» παρασκηνίου εκτιμούν ότι το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει πρόσωπο προερχόμενο από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, βεβαίως, θα έχει τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά που να μπορεί να υπερψηφιστεί και από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Μάλιστα, έτερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης σημειώνει με νόημα πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μέσω ενός προσώπου με υψηλό πολιτικό συμβολισμό να πετάξει το γάντι στο τερέν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποδείξει ότι έχει την ευχέρεια να θέτει ο ίδιος την πολιτική ατζέντα, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι παραμένει ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.
Το ίδιο πρόσωπο υποστηρίζει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού θα έχει ως κεντρικό γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, απαράβατου όρου για την αύξηση της εθνικής ισχύος και της οικονομικής προόδου εν μέσω έντονης διεθνούς αστάθειας σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και των σοβαρών ανακατατάξεων σε Μέση Ανατολή και ανατολική Ευρώπη.
Συμβολισμοί και εκπλήξεις
Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν, πάντως, με νόημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει να εντάσσει τέτοιου βεληνεκούς πολιτικές αποφάσεις σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική, άμεσα συσχετιζόμενη με τους μείζονες στόχους και τις προκλήσεις έως το ορόσημο των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ενώ αρέσκεται συχνά πυκνά να αιφνιδιάζει ακόμη και τους συνεργάτες του. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία 24ωρα πλήθυναν οι πληροφορίες για πρόσωπο-έκπληξη που δεν έχει ακουστεί έως τώρα προερχόμενο, από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ως το επικρατέστερο για να διαδεχθεί την Κ. Σακελλαροπούλου στον προεδρικό θώκο.
Πρόσωπα από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν στην «R» ότι ο πρωθυπουργός έχει κατ’ ουσίαν καταλήξει στην επιλογή του, ωστόσο αποφεύγει προς το παρόν κάθε σχετική συζήτηση, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή έως την ώρα της ανακοίνωσης.
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί
Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, στην πρωθυπουργική shortlist το τελευταίο χρονικό διάστημα φιγουράρουν τρία πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ένα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει διατελέσει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτικός συνοδοιπόρος της Νέας Δημοκρατίας την κρίσιμη τριετία 2012-2014. Οπως το θέτει έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας, ο Ε. Βενιζέλος έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους εχθρούς ακόμη και εντός του στενού κύκλου των συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο πως διαθέτει την πολιτική και την επιστημονική επάρκεια, το ειδικό πολιτικό βάρος και την εμπειρία, αλλά και το κύρος ώστε να υπηρετήσει τον θεσμό. Αλλωστε, δεν επί των ημερών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αποτελούσε κατ’ εξοχήν πόλο σταθερότητας και όχι διατάραξης της ούτως ή άλλως εύθραυστης συνοχής της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης επιλογής υπερθεματίζουν ότι ακριβώς αυτή η πληθωρική προσωπικότητα του Ε. Βενιζέλου, αλλά και η αποκρυσταλλωμένη άποψη που έχει για όλες τις πτυχές της πολιτικής πραγματικότητας, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αχρείαστες τριβές ανάμεσα στους δύο κορυφαίους πόλους της πολιτικής εξουσίας στη χώρα. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται με ισχυρές πιθανότητες και το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου, στενού φίλου του προσφάτως εκλιπόντος Κώστα Σημίτη, του οποίου τη θετική συμβολή στην πορεία της χώρας υπογράμμισε σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την τελευταία εβδομάδα στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και στενού πολιτικού φίλου του Κώστα Σημίτη, Τάσου Γιαννίτση, με το επιχείρημα ότι διαθέτει ένα σαφές μεταρρυθμιστικό προφίλ.
Ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και δεν προέρχονται από τον πολιτικό στίβο, αλλά έχουν υψηλό πολιτικό συμβολισμό για διαφορετικούς λόγους το καθένα, είναι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανου.
Ο Γ. Στουρνάρας, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, συμβολίζει εκ των πραγμάτων τη συναίνεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς από τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε κομβικό ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Προσωπικότητα που εκτιμάται ότι μπορεί να αποσπάσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος, λόγω του ρόλου του στη θωράκιση της χώρας εν μέσω της θύελλας των μνημονίων, αλλά και της διατήρησής της εντός της ευρωζώνης, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ισχυρό πολιτικό συμβολισμό έχει και η υποψηφιότητα του Β. Ράπανου, προσώπου με κεντροαριστερές καταβολές, αλλά και αντιδικτατορικές περγαμηνές, ο οποίος υπήρξε η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, κάτι που τελικώς δεν ευοδώθηκε εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε.
Και ενώ οι προαναφερθείσες υποψηφιότητες εκτιμάται ότι επαναβεβαιώνουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου, ορισμένα στελέχη δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη και μια υποψηφιότητα από την ευρύτερη Κεντροδεξιά. Τα προηγούμενα 24ωρα, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει ότι ενοποιητικά χαρακτηριστικά διαθέτουν και προσωπικότητες από τον συγκεκριμένο χώρο. «Γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι μια υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς θα συσπείρωνε το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ., θα ευθυγράμμιζε το κόμμα με τη διεθνή τάση περί συντηρητικής στροφής, ενώ θα προφύλασσε τα νώτα της από τον… πόλεμο φθοράς στον οποίο επιδίδονται κόμματα και σχηματισμοί στα δεξιά της.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι μια τέτοια «αποστολή» θα μπορούσε να επιτελέσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι παραμένει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, παρά τη δήλωσή του ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα. Οπως υποστηρίζουν αξιόπιστες πηγές, ο Κ. Καραμανλής έχει το απαραίτητο κύρος και το ειδικό πολιτικό βάρος να υπηρετήσει τον θεσμό σε κρίσιμες εποχές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πρόταση να είναι υποψήφιος.
Την ίδια ώρα, ο μάλλον καθυστερημένος πολιτικός ελιγμός της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώσει μέσω στελεχών της ότι θα υπερψήφιζε ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου μοιάζει περισσότερο με πρωτοβουλία αμυντικού χαρακτήρα έναντι των επικείμενων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και πιθανότατα θα αποδειχθεί άσφαιρος, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες. Και αυτό γιατί οι πιθανότητες να προταθεί εκ νέου η Κ. Σακελλαροπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι περισσότερο θεωρητικές παρά πραγματικές. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ήδη μέσω ανεπίσημων διαύλων ότι η θητεία της δεν πρόκειται να ανανεωθεί.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews και εδώ
Πηγή: Σπ. Μουρελάτος - Realnews μέσω enikos.gr