Αυστρία: Η ακροδεξιά βλέπει το μονοπάτι προς την εξουσία για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

 
Αυστρία: Η ακροδεξιά βλέπει το μονοπάτι προς την εξουσία για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ενημερώθηκε: 06/01/25 - 21:29

Ο ακροδεξιός ηγέτης της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να σχηματίσει κυβέρνηση, βάζοντας τον αρχηγό του Κόμματος Ελευθερίας ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει καγκελάριος.

«Δεν έκανα αυτό το βήμα επιπόλαια», είπε ο Βαν ντερ Μπέλεν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Θα συνεχίσω να διασφαλίζω ότι θα τηρούνται οι αρχές και οι κανόνες του συντάγματός μας».

Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως υποσχέθηκαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Κικλ, τα μέλη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος αντέστρεψαν τη στάση τους αυτή την Κυριακή, αφού ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ απέτυχε να σχηματίσει κεντρώο συνασπισμό και παραιτήθηκε. Ο 56χρονος Κικλ συναντήθηκε με τον Βαν ντερ Μπέλεν στη Βιέννη τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν εκεί κοντά για να διαμαρτυρηθούν.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης ATX της Αυστρίας σημείωσε άνοδο 0,7% τη Δευτέρα, επίσημη αργία στην Αυστρία. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παρουσίασαν μικρή μεταβολή στο 2,85%, σύμφωνα με τα γερμανικά ομόλογα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Εάν ο Κικλ πάρει την εξουσία, θα ήταν η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα ηγείται της Αυστρίας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που θα ενίσχυετην άνοδο εθνικισμού στην Ευρώπη. Με δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι να αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ, η Γερμανία ετοιμάζεται για εκλογές τον Φεβρουάριο στις οποίες η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει έδαφος και η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει εκλογικό αδιέξοδο μετά την αριστερή συμμαχία και την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Η Εθνική Συσπείρωση ξεπέρασε τους αντιπάλους στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Το Κόμμα της Ελευθερίας έκανε εκστρατεία σε μια φιλορωσική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα και σκεπτικιστική για το κλίμα. Ο Κικλ, μια διχαστική φιγούρα στο έθνος των περίπου εννέα εκατομμυρίων, ψηφίστηκε ως ένας από τους λιγότερο συμπαθείς πολιτικούς της χώρας, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί το κόμμα του στα άκρα της εξουσίας. Αντιτάχθηκε επιθετικά σε μια εντολή εμβολίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υποστήριξε ακροδεξιούς ακτιβιστές που προωθούν τη μαζική απέλαση μεταναστών. Ορκίστηκε, επίσης, να συνεργαστεί με τον Βίκτορ Όρμπαν, τον αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό στη γειτονική Ουγγαρία.

Το Λαϊκό Κόμμα για δεκαετίες προσπάθησε να κρατήσει μακριά το Κόμμα της Ελευθερίας, είτε σχηματίζοντας συνασπισμούς με αντίπαλα κόμματα είτε περιλαμβάνοντάς το μόνο ως κατώτερο κυβερνητικό εταίρο, ένα μέσο άσκησης κυριαρχίας. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα, στις οποίες το Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε 57 έδρες, από 26 το 2019, και το συνολικό του μερίδιο ψήφων αυξήθηκε σχεδόν κατά 13 μονάδες. Το Λαϊκό Κόμμα διεκδίκησε μόνο 51 έδρες, με απώλεια 20 εδρών.

Ενώ τα άλλα κόμματα της Αυστρίας προσπάθησαν να συρρικνώσουν το χάσμα των τάξεων μετά τις εκλογές για να κρατήσουν το Κόμμα της Ελευθερίας εκτός κυβέρνησης - αυτό που ο ηγέτης του κόμματος ονόμασε «στρατηγική πρόληψης Κικλ» - η παραίτηση του Νεχάμερ το Σάββατο έφερε τέλος σε αυτό. Αφού απέτυχε να καταρρίψει τον συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και το φιλελεύθερο NEOS, ο προσωρινός διάδοχος του Νεχάμερ, ο γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Κρίστιαν Στόκερ, δήλωσε γρήγορα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει έναν συνασπισμό με το Freedom Party.

Ένα πολιτικό άστρο που σβήνει

Η αλλαγή είναι μια παραδοχή της φθίνουσας δημόσιας υποστήριξης του κόμματος, καθώς και της αποτυχίας του Νεχάμερ να δελεάσει τους ψηφοφόρους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κάποτε πολιτικό θαύμα Στεμπάστιαν Κουρζ το 2021. Ισχυροί επαρχιακοί ηγέτες και μια φατρία βιομηχάνων που συνδέονται με το Λαϊκό Κόμμα είχαν επίσης πιέσει για ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά.

«Από χθες, η κατάσταση φαίνεται διαφορετική», δήλωσε την Κυριακή ο Στόκερ, μέχρι πρόσφατα οξύς επικριτής του Κόμματος της Ελευθερίας. «Αυτή η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο στις προεκλογικές εκστρατείες».

Οι πιθανότητες ενός συνασπισμού Κόμματος Ελευθερίας-Λαϊκού Κόμματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο πρόωρο συμπέρασμα, δήλωσε ο Μάρκους Χάου, αναλυτής γεωπολιτικών κινδύνων στο VE Insight στη Βιέννη.

«Ο Κικλ κρατά τα περισσότερα χαρτιά και, επομένως, μπορεί να αντέξει οικονομικά να είναι μαξιμαλιστής στη διαπραγματευτική του στάση», είπε ο Χάου. «Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, μπορεί απλώς να υποχωρήσει και να διεκδικήσει εκλογές που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα φέρει περαιτέρω συντριπτικά κέρδη» για το Κόμμα της Ελευθερίας.

Σε αντίθεση με τις νεότερες ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη, το Κόμμα της Ελευθερίας δραστηριοποιείται στην Αυστρία εδώ και δεκαετίες. Στο παρελθόν, ο Κικλ είχε αναφερθεί δημόσια στον Βαν ντερ Μπέλεν , 80 ετών, ως «γεροντική μούμια». Όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών, ορισμένες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών δεν τον εμπιστεύτηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να σταματήσουν να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με την Αυστρία.

Για να γίνει καγκελάριος, ο Κικλ θα χρειαστεί να συμφιλιώσει τις πολιτικές του απόψεις με τους συντηρητικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν ισχυρές θέσεις στην οικονομία και την κοινωνία της Αυστρίας.

Οι νέοι ηγέτες της Αυστρίας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν σοβαρούς αντίθετους ανέμους για τους βιομηχανικούς παραγωγούς της χώρας μετά από χρόνια υψηλής αύξησης των μισθών και αυξανόμενες τιμές ενέργειας που βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα. Και μετά από δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, η Αυστρία πρέπει επίσης να εγκρίνει μέτρα εξυγίανσης του προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο Κικλ είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ζωή, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την ελευθερία και την ειρήνη.

«Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τον χαμένο χρόνο, τις χαοτικές συνθήκες και την τεράστια διάβρωση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Κικλ την Κυριακή στο Facebook. «Σαφώς, το Κόμμα της Ελευθερίας ήταν και είναι το μόνο σταθερό σημείο στην αυστριακή πολιτική».

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ