Νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων στη μεσαία τάξη το 2025 - Τα μέτρα που εξετάζονται

 
ξξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/12/24 - 10:53

Διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς θα ανοίξει η κυβέρνηση το 2025 προκειμένου να εξετάσει τη µείωση των φορολογικών βαρών για τη µεσαία τάξη, τοποθετώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της για την επόµενη φάση των οικονοµικών παροχών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναµης του µεγαλύτερου τµήµατος του πληθυσµού, το οποίο έχει σηκώσει σημαντικό βάρος των οικονοµικών επιβαρύνσεων από τα µνηµόνια και έχει πληγεί σηµαντικά από τη λιτότητα. Ως εκ τούτου, οι προγραµµατισµένες παρεµβάσεις στη φορολογική κλίµακα, µε µειώσεις συντελεστών για τα εισοδήµατα που κυµαίνονται από 18.000 έως 40.000 ευρώ, θεωρούνται αναγκαίες για την αποκατάσταση της οικονοµικής ευηµερίας της συγκεκριµένης κοινωνικής οµάδας. 

Η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στις διαρκείς πιέσεις για µια πιο δίκαιη κατανοµή του φορολογικού λογαριασµού, σε µια περίοδο που η ανάγκη για κοινωνική και οικονοµική σταθερότητα παραµένει επιτακτική. 

Το φορολογικό πακέτο, ωστόσο, που θα βρεθεί υπό συζήτηση µε τους φορείς περιλαµβάνει και άλλες σηµαντικές αλλαγές, όπως η µείωση των τεκµηρίων διαβίωσης και των ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούµενους, ατοµικές επιχειρήσεις και εργαζόµενους µε «µπλοκάκι», καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήµατά τους. 

Στόχος είναι οι προτεινόµενες φοροελαφρύνσεις να χρηµατοδοτηθούν από τα αυξηµένα έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής, καθώς µε τους νέους κανόνες του Συµφώνου Σταθερότητας έχουν περιοριστεί τα περιθώρια δηµοσιονοµικής ευελιξίας, ενώ το όποιο πλεόνασµα των εσόδων δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση νέων µέτρων στήριξης, µε εξαίρεση τις εισπράξεις που θα προέλθουν από το χτύπηµα στο «µαύρο» χρήµα. Ακόµη και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται προηγούµενη έγκριση από τα θεσµικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη, καθαρή εικόνα για το ύψος αυτών των εισπράξεων αναµένεται να υπάρξει τον Σεπτέµβριο του 2025, όταν το υπουργείο Οικονοµικών θα πραγµατοποιήσει απολογισµό της φορολογικής απόδοσης των µέτρων του ηλεκτρονικού «οπλοστασίου» (πλήρης εφαρµογή της πλατφόρµας «myDATA» και των ηλεκτρονικών τιµολογίων για ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις, εισαγωγή του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου, ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών µέσω IRIS µε αύξηση του ορίου στα 1.000 ευρώ) και θα αξιολογήσει τα περιθώρια για περαιτέρω µειώσεις φόρων από το 2026. 

Τα ίδια στελέχη θεωρούν εφικτό τον στόχο για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ τον επόµενο χρόνο και 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027. Να σηµειωθεί ότι ο κύκλος των ενισχύσεων για το 2025 έχει ήδη ολοκληρωθεί, µε τελευταία προσθήκη στον «χάρτη» την απαλλαγή 132.000 ευάλωτων συνταξιούχων από τη συµµετοχή τους στη φαρµακευτική δαπάνη, καθώς και την αύξηση στα 100 ευρώ του επιδόµατος επικινδυνότητας για 153.000 ένστολους. 

Το µέτρο αυτό θα εφαρµοστεί από την 1η Ιουλίου 2025, προκειµένου να διασφαλιστεί η συµµόρφωση µε τις δηµοσιονοµικές απαιτήσεις του νέου πλαισίου οικονοµικής διακυβέρνησης, το οποίο προβλέπει αύξηση των πρωτογενών δαπανών σε ποσοστό 3,7%. 

Οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται στην ατζέντα 

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του οικονοµικού επιτελείου, στην ατζέντα βρίσκονται οι εξής πρωτοβουλίες: 

- Παρεµβάσεις στην κλίµακα φορολογίας εισοδήµατος για τα φυσικά πρόσωπα µε µειώσεις στους συντελεστές κυρίως για τα µεσαία εισοδήµατα που βρίσκονται στη περιοχή των 18.000-40.000 ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι µε τις αλλαγές που έγιναν το 2020 οι πλέον κερδισµένοι ήταν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, που είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ, ενώ για τα εισοδήµατα 20.000-50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν µόλις 17 ευρώ ετησίως. Σήµερα τα φυσικά πρόσωπα µε εισοδήµατα από µισθούς, συντάξεις, επιχειρηµατική δραστηριότητα φορολογούνται µε συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήµατα άνω των 40.000 ευρώ. 

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν µε τους εταίρους προβλέπουν: Μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 15% για εισοδήµατα έως 20.000 ευρώ. Αυτή η προτεινόµενη αλλαγή θα οδηγήσει σε σηµαντική ελάφρυνση των φορολογουµένων, µειώνοντας τον ετήσιο φόρο από 2.200 ευρώ σε 1.500 ευρώ. Το όφελος αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 50 ευρώ τον µήνα για εργαζόµενους που λαµβάνουν 14 µισθούς. Νέα κλιµάκια µε περισσότερους συντελεστές για εισοδήµατα από 30.000 έως 50.000 ευρώ, µε σκοπό να καµφθεί η απότοµη αύξηση του φορολογικού βάρους που παρατηρείται σήµερα σε αυτό το εισοδηµατικό εύρος, καθώς η συγκεκριµένη κατηγορία έχει δεχθεί τις µεγαλύτερες φορολογικές πιέσεις. ∆ιεύρυνση του εισοδηµατικού ορίου των 40.000 ευρώ πάνω από το οποίο ξεκινά σήµερα η επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, ώστε να αποτραπεί η δυσανάλογη φορολόγηση. 

- «Κούρεµα» κατά 30% των τεκµηρίων διαβίωσης σε πρώτη φάση και πλήρης κατάργησή τους σε βάθος χρόνου για την εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών. Με το ισχύον καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στο εισόδηµά τους µε βάση τις τεκµαρτές δαπάνες διαβίωσης, όπως τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά. Μάλιστα οι περισσότεροι που πιάνονται στην παγίδα των τεκµηρίων διαβίωσης είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως µε χαµηλά εισοδήµατα. 

- Νέα µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαία µονάδα για τους αυτοαπασχολούµενους, τις ατοµικές επιχειρήσεις και τους εργαζόµενους µε «µπλοκάκι», µε σκοπό την ανακούφιση του εργατικού δυναµικού που πλήττεται από τις υψηλές εισφορές. 

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήµατά τους.

Πηγή: tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ