Η επόμενη μέρα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Το μήνυμα της κυβέρνησης και οι επόμενες κινήσεις του π. πρωθυπουργού

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/11/24 - 16:49

Μήνυμα αποφασιστικότητας και σταθερών βημάτων για την διαρκή αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή κοινότητα και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί παγωμάρα μετά την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη, μιλούν για μία δυσάρεστη μέρα, ωστόσο υπερασπίζονται την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας.  Δεν μπορούσε να μείνει άπραγος, διεμήνυσαν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνοχή και διαβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ παραμένει με αρραγή κυβερνητική πλειοψηφία.

Το παρασκήνιο της διαγραφής

Ο πρώην πρωθυπουργός είδε για δεύτερη φορά την έξοδο από το κόμμα, με το προαναγγελθέν διαζύγιο μεταξύ ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά να ολοκληρώνεται και με τη βούλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είχε διαφανεί ως μονόδρομος από το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο η επίσημη απόφαση και ανακοίνωση καθυστέρησαν, καθώς ο πρωθυπουργός ήθελε να λάβει γνώση επί του συνολικού περιεχομένου της συνέντευξης που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου το Μέγαρο Μαξίμου είχε γνώση για τα βασικά σημεία της συνέντευξης Σαμαρά και, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όσοι στενοί συνεργάτες ήταν με τον πρωθυπουργό για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, ομόφωνα χωρίς καμία εξαίρεση τού μετέφεραν ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η ευθεία αμφισβήτηση του συνόλου της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Στο Μαξίμου υπήρχε προγραμματισμένη σύσκεψη για τον νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης για την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης και Γιώργος Μυλωνάκης και ο Στέλιος Κουτνατζής, Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού. Εξαρχής, το κλίμα ήταν βαρύ για τον πρώην πρωθυπουργό και η διαγραφή του ήταν μονόδρομος μετά τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά και οι αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη, ενώ θεωρούν ότι προσέβαλε και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ακραία επιθετική την συνέντευξη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κινείται εμφανώς εκτός του πλαισίου της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός αφού έλαβε γνώση επί του συνολικού περιεχομένου της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, τηλεφώνησε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ξεκίνησε η σύνταξη της σκληρής ανακοίνωσης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.

Οι φράσεις που επελέγησαν στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη διαγραφή Σαμαρά, δεν ήταν τυχαίες. Φράσεις όπως «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και «συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι»» αλλά και η υπενθύμιση ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%, καταδεικνύουν την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και το ξεκάθαρο μήνυμα που ήθελε να στείλει.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση

Kυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δυόμιση χρόνια για να υλοποιήσει το κυβερνητικό της έργο και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και δεν ήταν δυνατό να επιτραπεί αυτή η εσωστρέφεια που καλλιεργούσαν αυτές οι παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει άλλωστε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν αποκλίνει από τους στόχους του, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών  και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που ισχυροποίησε τη χώρα σε αμυντικό, διπλωματικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατέφθαναν αιτήματα από πολλά γαλάζια στελέχη που μετέφεραν το μήνυμα «μην τον ανέχεστε άλλο». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά μετέφεραν ότι έχει το δικαίωμα να αναφέρεται και να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν την πολιτική ζωή, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρώην πρωθυπουργός περίμενε την αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διαγραφής, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι ήταν το πιθανό σενάριο.

Οι τρεις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρεις ήταν οι σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.

  • Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας». Η κυβέρνηση σχετικά με αυτό τονίζει ότι υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη και δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
  • Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα προσέβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν»
  • Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς άνοιξε την άκαιρη συζήτηση γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας μάλιστα και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση». Όπως λένε από την κυβέρνηση, η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.

O Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.

Οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο

Για την απόφαση του Πρωθυπουργού να θέσει εκτός Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, στην οποία κάνει νέα αναφορά στα εθνικά θέματα, ζητώντας παραιτήσεις, μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε αρχικά πως, «για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή, εγώ πάντα έδειχνα, δείχνω και θα εξακολουθήσω να δείχνω μία ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 2012 – 2015 κράτησε την κυβέρνηση στο ευρώ με την συγκυβέρνηση του με τον κ. Βενιζέλο. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του».

Ωστόσο, όπως είπε «δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες».

Τόνισε πως, «ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου και λέει αυτά τα πράγματα, αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο».

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως τα κράτη και τα έθνη για να γίνονται σπουδαία πρέπει να έχουν πειθαρχία. «Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, και η χώρα έχει πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Προφανώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα, η ΝΔ παραμένει με αρραγή κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Επίσης, όπως είπε, το ότι «μιλάμε με την Τουρκία» δεν σημαίνει ότι «παραχωρούμε εθνική κυριαρχία». Παράλληλα, ανέφερε πως θεωρεί «άκομψο να ακούγονται ονόματα όταν υπάρχει Πρόεδρος Δημοκρατίας».

Βορίδης για Σαμαρά: Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή

Για τη θέση της κυβέρνησης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχειρηματολόγησε αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο “Mega”, επιμένοντας ιδίως στο «γιατί» της διαγραφής.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη Σαμαρά «υπήρχε μια σημαντική, κατά τη γνώμη μου, ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση», παρατήρησε εισαγωγικώς. Και, ναι μεν, «πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν», αλλά: Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται «όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει όμως και η ποιοτική διαφοροποίηση στη χθεσινή συνέντευξη», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας.

«Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Εξάλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.

Είπε, όμως, και κάτι ακόμη: «Εγώ, αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας γιατί δεν με πείθουν οι διευκρινίσεις της, αν θεωρούσα ότι πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που πηγαίνει όλος ο κόσμος, γεννιέται ένα ερώτημα: τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;». Και, ακολούθως, «το βασικό ερώτημα είναι: μετά ταύτα ο κ. Σαμαράς, έχοντας πει όλα αυτά, πώς στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση;».

Στη συνέχεια ο Μ. Βορίδης επικαλέσθηκε την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Σάββατο, για το ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή, σε αντιδιαστολή μάλιστα – προσέθεσε ο κ. Βορίδης – με το τι γίνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία, που βρίσκονται «σε βαθιά πολιτική κρίση». Στον αντίποδα, η χώρα μας έχει «ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση».

‘Αλλωστε, συμπλήρωσε, «οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο έχουν αποδείξει», ενώ στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε, επί λέξει, τρία «Δεν»: Δεν φοβάται διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Δεν υπάρχουν εκλογές.

«Η κυβέρνηση έχει να κάνει πάρα πολλή δουλειά, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων του κόσμου». Και, ακριβώς, την ώρα που «η κυβέρνηση είναι συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, το να λέμε ξανά και ξανά και ξανά πράγματα τα οποία έχουν απαντηθεί, προφανώς γεννιέται ένα ερώτημα».

Για το εάν τίθεται ζήτημα με τη βουλευτική έδρα του Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι τα ζητήματα αυτά είναι συνειδησιακά, είναι «ζητήματα δικά του» (του κυρίου Σαμαρά), υπενθυμίζοντας ότι, όταν ο ίδιος, ο κ. Βορίδης δηλαδή, στο παρελθόν άλλαξε κόμμα, «την παρέδωσα την έδρα, αλλά αυτό είναι ζήτημα του καθενός».

Χατζηδάκης για διαγραφή Σαμαρά: Φοβάμαι ότι ουσιαστικά το επιδίωκε – Δεν αισθανόταν άνετα

«Είναι πολύ στενάχωρο και προσωπικά και πολιτικά. Δεν είναι μία μέρα ευχάριστη για τη ΝΔ, κανένας δεν χαίρεται για αυτή την εξέλιξη» ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Υπήρχε μία κλιμάκωση, και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα “στράβωνε” ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβάμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης ότι «υπήρχε μία κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πως θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «έγινε η σύγκρουση για μία πολιτική στα ελληνοτουρκικά, η οποία ακόμα και αν υπάρχει στο μυαλό κάποιον, δεν έχει προχωρήσει. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να ναυαγήσει η ΝΔ για αυτόν το λόγο. Αν η ΝΔ με την υποψία ότι μπορεί να γίνει κάτι με την Τουρκία, ενώ υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού, έχει χαρακτηριστικά παγκόσμιας πρωτοτυπίας».

«Έχοντας δύο φορές ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η διχόνοια βλάπτουν. Δεν πάμε πουθενά και δεν νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετούμε την παράταξή μας. Θα ήταν πολύ κρίμα όλη αυτή η πρόοδος να πάει χαμένη, όλες αυτές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να μπούμε σε μία φάση αβεβαιότητας, αστάθειας και τελικά οπισθοδρόμησης. Είμαι βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα προχωρήσει μπροστά, συντεταγμένα και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον της παράταξης και γιατί όλοι βλέπουμε το συμφέρον και την προοπτική της πατρίδας», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, παραμένει ξεκάθαρα στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε σχέση με την Τουρκία. Έχουμε πει ότι η διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι η διαφορά που σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Ο ιδρυτής της παράταξης είχε πει ότι υπάρχουν τρεις μέθοδοι να λύσει κανείς αυτή τη διαφορά. Η πρώτη είναι ο διάλογος, η δεύτερη ο πόλεμος και η τρίτη η διαιτησία. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη γραμμή», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας:«Δεν βλέπω σε αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και ποιος υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να προβεί σε μία προδοτική πράξη;».

Κακλαμάνης: Ήταν μονόδρομος η απόφαση για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

«Φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά, τον σέβομαι. Αλλά, μπορώ να δώσω συμβουλή στο εσωτερικό του κόμματός μου. Ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε, ό,τι γράφτηκε, γράφτηκε, σιωπή τώρα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ACTION 24.

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Κ.Ο. του κόμματος και αυτό, όπως είπε, θα φανεί στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές τον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, σημείωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι σίγουρα ευχάριστη και θα φέρει κραδασμούς στη λαϊκή βάση της ΝΔ.

Σταϊκούρας για Σαμαρά: Η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν η ορθή

«Έχω μάθει στη ζωή μου να μην είμαι αχάριστος και ο Αντώνης Σαμαράς μου προσέφερε 4 χρόνια κυβερνητικής θητείας την περίοδο 12 – 15. Με τη συνολική του τοποθέτηση εχθές, ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού, μια ορθή επιλογή. Θεωρώ ότι η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν η ορθή», είπε στο MEGA ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαγραφή από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που έκανε αυτήν τη συνολική τοποθέτηση», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως: «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση και σταθερότητα».

«Η ΝΔ θα πετύχει τον εκλογικό της στόχο, το 2027, αν είμαστε συνεπείς σε αυτά που δεσμευτήκαμε στην κοινωνία το 2023. Θα κριθούμε στο πεδίο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο πολίτης αγωνιά για το αν εμείς θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του επί της καθημερινότητάς του», προσθέτει.

«Εκτιμώ ότι υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία και θα αποτυπωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε κορυφαία νομοσχέδια όπως είναι ο προϋπολογισμός».

Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά

Η διαγραφή Σαμαρά δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις, αν και δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.  Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις Σαμαρά, αλλά και στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές – περίπου 5 στον αριθμό – που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του.

Προφανώς, υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που συμμερίζονται τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού, μένει όμως να δούμε αν θα υπάρξει κάποιος βουλευτής που θα τον ακολουθήσει. Κυβερνητικά στελέχη, εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικά ως προς την κυβερνητική πλειοψηφία και την σταθερότητα της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν θα δούμε την «έξοδο» κάποιου στελέχους από την ΝΔ.  Τα βλέμματα στρέφονται και στον Κώστα Καραμανλή, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε κοινό βηματισμό με τον κ. Σαμαρά. Προς παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος, μένει όμως να δούμε τι στάση θα κρατήσει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ