«Νέο τοπίο» στο ΕΣΥ: Ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα κριτήρια - Τι αλλάζει στον προσωπικό γιατρό

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/11/24 - 08:30

Η επιστροφή του προσωπικού γιατρού, η καθιέρωση του προσωπικού παιδιάτρου και η ενίσχυση του ΕΣΥ με νέους διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με βελτιωμένες αποδοχές, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.

Έναρξη των 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στις 28 Νοεμβρίου

Ο στόχος είναι να μειωθεί στους 4 μήνες η αναμονή για τα τακτικά χειρουργεία και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι η ημερομηνία έναρξης των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα είναι η 28η Νοεμβρίου. Σήμερα 65.000 ασθενείς περιμένουν στη λίστα για να χειρουργηθούν για τακτικά περιστατικά.

Από αυτούς τους 65.000 ασθενείς σε 37.000 θα πάνε στα απογευματινά χειρουργεία, θα καλυφθεί το κόστος των επεμβάσεων αυτών και δεν θα πληρώσουν οι ίδιοι. Από το Ταμείο Ανάκαμψης Οι πόροι που διατίθενται είναι 57 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 28.000 ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στις λίστες πάνω από 6 μήνες, θα προωθηθούν στα πρωινά τακτικά χειρουργεία, τα οποία όποια βέβαια εξακολουθούν να γίνονται για εκείνους που δεν διαθέτουν χρήματα να πάνε στα απογευματινά χειρουργεία.

Οπως τονίζει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εξυπηρέτηση των περιστατικών θα γίνεται αυστηρά με σειρά προτεραιότητας, με τους ασθενείς που περιμένουν περισσότερο χρόνο να υποβάλλονται πρώτοι σε χειρουργικές επεμβάσεις. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο από τον προσεχή Ιανουάριο – Φεβρουάριο και στις περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις θα ενταχθούν σε αυτό και ιδιωτικές κλινικές. Και για όσο διάστημα υλοποιείται το πρόγραμμα θα σταματήσουν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο και έχουν εξυπηρετήσει έως σήμερα περίπου 6.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται ξεκινώντας αυστηρά από αυτούς που περιμένουν περισσότερο. Παραδείγματος χάριν, εάν μια κλινική έχει 100 ασθενείς σε αναμονή, ο χειρουργός θα επιτρέπεται να χειρουργεί αρχικά μόνο τους 20 ασθενείς που περιμένουν περισσότερο, εξαιρουμένων φυσικά των επειγόντων περιστατικών. Εφόσον οι ασθενείς αυτοί χειρουργηθούν, θα του δίνεται η δυνατότητα να χειρουργήσει τους επόμενους 20 στη λίστα, πάλι με την ίδια σειρά προτεραιότητας. Στο ενδεχόμενο που οι χειρουργοί του ΕΣΥ δεν θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ετσι, εάν δεν εξυπηρετηθούν τα 20 παλαιότερα περιστατικά της λίστας της συγκεκριμένης κλινικής σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε οι ασθενείς θα «προωθηθούν» σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο ασθενής αρνηθεί να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχει μια σοβαρή δικαιολογία γι’ αυτό (π.χ. απουσία στο εξωτερικό ή πρόβλημα υγείας), θα βγαίνει από τη λίστα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το τέλος του 2025. Εως τότε δεν θα διεξάγονται τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, εκτός κι αν ένα νοσοκομείο δεν έχει αναμονή που να ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες.

Σε δύο φάσεις

«Στην πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά μόνο τα δημόσια νοσοκομεία. Σε δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και ο ιδιωτικός τομέας», σημειώνει ο υφυπουργός. Αυτό θα γίνει είτε δίνοντας τη δυνατότητα στον γιατρό του ΕΣΥ να χειρουργήσει δωρεάν ασθενείς από τη λίστα σε υποδομές του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας στη Λάρισα, είτε αμιγώς στα ιδιωτικά νοσοκομεία από το προσωπικό τους». Για το νέο σύστημα έχουν ειδοποιηθεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία και οι διευθυντές χειρουργοί του ΕΣΥ. Ο τρόπος και το ύψος αποζημίωσης των γιατρών και της λοιπής χειρουργικής ομάδας, ο τρόπος επιλογής των ωφελουμένων, ο τρόπος παρακολούθησης του συστήματος και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος θα περιγράφεται σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. «Ο στόχος του προγράμματος είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς να βελτιώσουμε τους χρόνους αναμονής των ασθενών για χειρουργεία. Στη χώρα μας δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε αναμονή για βαριές περιπτώσεις που πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα, υπάρχει όμως αναμονή, με διαφορετική γεωγραφική κατανομή, για τις λεγόμενες ψυχρές επεμβάσεις, παραδείγματος χάριν μια βουβωνοκήλη, μια αρθροπλαστική ισχίου, οι οποίες όσο και να μην είναι επείγουσες, σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή δεν είναι αποδεκτή», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ξεχασμένα» περιστατικά

Η προσπάθεια μείωσης της αναμονής στα χειρουργεία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αρχικά με μια πρώτη εκκαθάριση των λιστών χειρουργείου των νοσοκομείων, τη δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείου αλλά και με μια επεξεργασία των στοιχείων για τα χειρουργεία σε αναμονή ανά μήνα και ανά κλινική. Σχεδόν το 70% των περιστατικών σε αναμονή αφορούν κυρίως πέντε χειρουργικές επεμβάσεις: αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, βουβωνοκήλη, χολοκυστεκτομή, καταρράκτης. Η επεξεργασία των στοιχείων ανέδειξε και τα «ξεχασμένα» περιστατικά. Στη λίστα υπάρχουν και αυτά που είχαν εγγραφεί από τους γιατρούς για το ενδεχόμενο ότι μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον επέμβαση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ορισμένα περιστατικά μπορεί να μη χρειάζονταν άμεσα επέμβαση, αλλά εγγράφονταν στη λίστα προκειμένου οι χειρουργοί να διεκδικήσουν περισσότερο χειρουργικό χρόνο έναντι συναδέλφων τους.

Η πρώτη παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας ήταν να ασκηθεί προφορική πίεση στους διευθυντές χειρουργούς των νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν τα παλαιά περιστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Αττική η πίεση απέδωσε και η εικόνα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις είναι η απουσία αναισθησιολόγων.

Προσωπικοί γιατροί θα είναι οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί, οι ειδικευόμενοι σε αυτές τις δύο ειδικότητες, αλλά και οι αγροτικοί γιατροί. Εδώ ο στόχος είναι να μην πληρώνει τίποτα ο ασθενής, να είναι δωρεάν η πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό.

Στην περίπτωση όμως κατά την οποία ένας ασθενής θέλει να παρακολουθείται από τον δικό του γιατρό, όπως κάνει μέχρι σήμερα και θέλει αυτός να είναι ο προσωπικός γιατρός που θα τηρεί τον ηλεκτρονικό του φάκελο και θα τον ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις που θα κάνει και αυτός ο γιατρός δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, σε αυτόν θα δίνει αμοιβή, όπως κάνει και σήμερα. Οι σχετικές αιτήσεις για προσωπικό γιατρό θα ξεκινήσουν το 2025.

Ά. Γεωργιάδης: Θέλουμε να κάνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού πιο λειτουργικό

«Ο προσωπικός γιατρός είναι μία μεταρρύθμιση για την οποία συζητάμε στην Ελλάδα καμιά τριανταριά χρόνια έχει νομοθετηθεί από διάφορους υπουργούς Υγείας στο παρελθόν και από μένα το ’13 – ’14 και από το ΠΑΣΟΚ και από διάφορους υπουργούς. Επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα ψηφίστηκε και για πρώτη φορά είχαμε 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στην υπηρεσία του προσωπικού γιατρούΑν κάποια μεταρρύθμιση έχει επιτύχει είναι σίγουρα του προσωπικού γιατρούΔηλαδή από το μηδέν που ήμασταν επί 25 χρόνια πήγαμε στα 5,5 εκατομμύρια[…] Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το επόμενο λογικό βήμα. Πρώτον, για να καλύψουμε πληθυσμιακά και τα υπόλοιπα 3,5 περίπου εκατομμύρια που ψάχνουμε για να πάμε στο ποσοστό του πληθυσμού που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρώπη. Και δεύτερον, εισάγουμε διάφορους ποιοτικούς δείκτες, παραγωγικούς δείκτες που παρακολουθούμε το έργο τους ώστε να κάνουμε το μηχανισμό αυτό περισσότερο λειτουργικό» τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Στην επισήμανση του Ηλία Σιακαντάρη ότι αιχμή της κριτικής της αντιπολίτευσης είναι ότι συμπεριλαμβάνετε στους προσωπικούς γιατρούς και αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «εάν είχαμε αρκετούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς, μπορεί να μην το κάναμε αυτό, όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσους γιατρούς και παθολόγους».

Στην ερώτηση αν μπορούν να ανταποκριθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει στον ρόλο του προσωπικού γιατρού, όπως είναι σχεδιασμένος ο υπουργός Υγείας τόνισε «θα έχουν μία ειδική εκπαίδευση, για αυτό και πιστεύουμε ότι ναι, μπορούμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο συζητήσαμε εκτενώς το σχέδιο αυτό, μας είπε ότι μπορούμε και ο ΠΟΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν κάνουμε μόνο αυτό. Βάζουμε και τους ιδιώτες γιατρούς μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και μετά αν έχεις κάποιον ιδιώτη γιατρό, τον οποίο εσύ έχεις ως γιατρός σου, μπορείς να τον δηλώσεις ως οικογενειακός γιατρό και να φέρει αυτός τον ιατρικό σου φάκελο ή μπορείς να διαλέξεις πια προσωπικό γιατρό με βάση την εντοπιότητα. Αυτές είναι λεπτομέρειες που ρυθμίζονται με το παρόν νομοσχέδιο».

«Θέλουμε να δώσουμε κύρος στα Κέντρα Υγείας»

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα σχετικά με τα πανεπιστημιακά κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας ότι «ο λόγος που το κάνουμε αυτό και το θεωρώ και πολύ κομβικό κομμάτι της μεταρρύθμισης σήμερα και θέλω να συγχαρώ την κυρία Αγαπηδάκη, την αναπληρώτρια Υπουργό, γιατί αυτή είχε την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα και το θεωρώ πάρα πολύ σωστό. Τι κάνουμε; Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα; Γιατί περίπου το 50% των ασθενών που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων κρίνονται ιατρικά ότι θα μπορούσαν να μην έχουν πάει στο νοσοκομείο; Γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας[…] Λοιπόν, με τον θεσμό αυτόν πάμε να φτιάξουμε πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας που όλοι οι διάσημοι γνωστοί γιατροί που ξέρουμε θα είναι εκεί. Άρα σιγά σιγά θέλουμε να ανεβάσουμε το κύρος των Κέντρων Υγείας εν γένει για να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να πας κατευθείαν στο νοσοκομείο, μπορείς να πάρεις μια πρώτη γνώμη και σε ένα Κέντρο Υγείας».

Για το σύστημα των εφημεριών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Όχι απλώς παρακολουθώ από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το νέο σύστημα στην εφημέρευση επί θητείας μου -1η Νοεμβρίου ξεκίνησε το νέο σύστημα – έχω ειδική ομάδα με επικεφαλής τη γενική μας γραμματέα, την κυρία Βιλδιρίδου, που κάθε βράδυ πηγαίνει στα νοσοκομεία και το πρωί που ξυπνάω έχω σε sms στην πορεία εκάστου νοσοκομείου, πώς πήγε η εφημερία του και πώς άλλαξε η εικόνα σε σχέση με πριν. Η γενική εικόνα ήταν πολύ καλύτερα από πριν. Αυτό δεν συζητείται[…] και με αυτά που κάναμε τώρα που προσλάβαμε νέους γιατρούς για τα ΤΕΠ όπου θα τους βάλουμε. Υπογράψαμε με την κα Κεραμέως ευτυχώς η ΚΥΑ για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ που θα πιάσουν δουλειά από τις αρχές του χρόνου. Όλο μου το σχέδιο για τη μείωση του μέσου χρόνου στην εφημερία προχωράει και έχω βάλει ως χρονικό ορόσημο στον εαυτό μου το Πάσχα. Από το Πάσχα και μετά θα κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη αν μειώθηκε ο μέσος χρόνος αναμονής ή όχι. Ήδη με αυτά τώρα αρχίζει και πηγαίνει καλύτερα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ