«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νέου κοινού χρέους, για να ενισχυθεί η υποτονική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κλείσει το βαθύτερο χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, δήλωσε στο Euronews ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας την Παρασκευή για να συζητήσουν την προβληματική ανταγωνιστικότητα του μπλοκ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην έκθεση-ορόσημο που συνέταξε ο Μάριο Ντράγκι, η οποία περιέγραψε μια ζοφερή διάγνωση της οικονομίας του μπλοκ σε συνδυασμό με φιλόδοξες συστάσεις για τη θεραπεία αυτού που περιέγραψε ως «αργή αγωνία».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, η ΕΕ πρέπει να κινητοποιήσει περίπου 800 δισ. ευρώ ετησίως σε πρόσθετες επενδύσεις για να συμβαδίσει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές και θα πρέπει να εκδώσει νέο κοινό χρέος, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, για να φτάσει στο τεράστιο αυτό ποσό.
Ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι η έκθεση αποτελεί "εξαιρετική βάση" για τη συνεχιζόμενη συζήτηση και υποστήριξε ότι το κοινό χρέος, παρά τον διχαστικό του χαρακτήρα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς.
"Τους τελευταίους μήνες, καταφέραμε να ενώσουμε την ΕΕ στην απάντηση στο ερώτημα: Τι θέλουμε να κάνουμε από κοινού για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της ΕΕ και με εταίρους εκτός ΕΕ;". δήλωσε ο Μισέλ όταν ρωτήθηκε από το Euronews σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους.
"Ένα σημαντικό θέμα στο μέλλον θα είναι η χρηματοδότηση, η αλληλεγγύη, και εδώ βλέπω ότι όλα είναι στο τραπέζι".
Το επόμενο έτος "θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι", είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του μπλοκ 2028-2034 που θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
Ορισμένα κράτη - μέλη, ωστόσο, επιμένουν ότι το κοινό χρέος δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη απορρίψει, με σαφήνεια, τη σύσταση του Ντράγκι για νέο δανεισμό. Το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου κορυφής της Βουδαπέστης, με τίτλο "Η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα", μιλάει για "χρηματοδότηση", αλλά δεν κάνει καμία ρητή αναφορά σε κοινό χρέος.
Με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό να υπόκεινται σε κανόνες ομοφωνίας, οποιαδήποτε αντίθεση μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη.
«Αίσθηση του επείγοντος»
Ο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, χαρακτήρισε την έκδοση κοινού χρέους ως "απαραίτητη", αλλά τόνισε ότι δεν ήταν "το πρώτο πράγμα" στην ημερήσια διάταξη.
"Αυτό που λέει η έκθεση είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν χωρίς να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της κοινής δημόσιας χρηματοδότησης", δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.
Προτεραιότητα, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς του μπλοκ και στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ένα σχέδιο που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας. Ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε επίσης την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως "σημαντικά" εργαλεία που μπορούν να φέρουν μετρητά με λιγότερο αμφιλεγόμενο τρόπο από το κοινό χρέος.
Ο Ντράγκι προέβλεψε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ θα "κάνει μεγάλη διαφορά" στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός έχει καταρτίσει μια έντονα προστατευτική ατζέντα για τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών και την επιβολή οριζόντιων εισαγωγικών δασμών.
"Η αίσθηση του επείγοντος είναι μεγαλύτερη σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα", προειδοποίησε.
Ο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να αναλάβουν αποφασιστική δράση προτού το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ γίνει μη αναστρέψιμο.
"Όπως έχετε δει όλα αυτά τα χρόνια, πολλές σημαντικές αποφάσεις αναβλήθηκαν επειδή περιμέναμε συναίνεση. Η συναίνεση δεν ήρθε, αλλά μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερη ανάπτυξη και τώρα στασιμότητα", δήλωσε ο Ντράγκι.
"Έτσι, ίσως σε αυτό το σημείο, ελπίζω ότι θα βρούμε ένα ενωτικό πνεύμα με το οποίο θα μπορέσουμε να στρέψουμε προς το καλύτερο αυτές τις μεγάλες αλλαγές. [Αν συνεχίσουμε] να προχωράμε τυχαία, είμαστε πολύ μικροί και δεν πάμε πουθενά".