Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα ανακοινώσει την Παρασκευή την υποψηφιότητά του για την κορυφαία θέση της χώρας εκ μέρους των Πρασίνων, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την κατάρρευση του κυβερνώντος τρικομματικού συνασπισμού.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό X του Χάμπεκ την Πέμπτη -ο οποίος αυτή την εβδομάδα επέστρεψε στην πλατφόρμα μετά από εξαετή παύση- ο υπουργός των Πρασίνων φαίνεται να φοράει ένα βραχιόλι με τις λέξεις "εποχή καγκελαρίου", υπονοώντας προφανώς μια επερχόμενη ανακοίνωση.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), απέρριψε εκ προοιμίου την πιθανή υποψηφιότητα του Χάμπεκ.
"Υπάρχει σίγουρα ένα χιουμοριστικό στοιχείο στο να δηλώνεις υποψήφιος καγκελάριος όταν έχεις το 9% των ψήφων", δήλωσε ο Μερτς.
Οι Πράσινοι, μαζί με τους εταίρους τους στον συνασπισμό, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), έχουν δει τη δημοτικότητά τους να πέφτει κατακόρυφα ως μέρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού που αυτή την εβδομάδα κατέρρευσε με θεαματικό τρόπο.
Μόλις το 14% του γερμανικού κοινού ήταν ικανοποιημένο από την κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους - η χαμηλότερη βαθμολογία για κυβέρνηση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες.
Οι εντάσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού έφτασαν στο απροχώρητο την Τετάρτη, όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών του, Κρίστιαν Λίντνερ.
Ο Λίντνερ, ο οποίος ανήκει στο FDP, απομάκρυνε στη συνέχεια τους υπουργούς του από τον συνασπισμό, αφήνοντας τον Σολτς και τους Πράσινους χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπουργοί του θα παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον Σολτς μέχρι να προκηρυχθεί ψήφος δυσπιστίας και στη συνέχεια εκλογές.
Επιτείνοντας τα δεινά του Σολτς, το CDU και ο ηγέτης του Μερτς ζήτησαν να διεξαχθεί ψήφος δυσπιστίας ήδη από την Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας.
Ο Σολτς είχε ορίσει προηγουμένως την ημερομηνία για τις 15 Ιανουαρίου και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να κυβερνά στο μεσοδιάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο το βράδυ της Πέμπτης κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τον Μερτς να δηλώνει ότι ο ίδιος και ο καγκελάριος "χώρισαν διαφωνώντας".
Η υποστήριξη για πρόωρες εκλογές είναι υψηλή μεταξύ της γερμανικής κοινής γνώμης, με 84% να τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Δεν είναι σαφές πώς ο Σολτς θα μπορέσει να κυβερνήσει στο μεσοδιάστημα, καθώς θα πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους των επιμέρους κομμάτων για να περάσει νόμους.
Άλλα κόμματα, όπως Η Αριστερά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), ήταν ενωμένα στην αντιπάθειά τους για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο πολιτικός του AfD Μπερντ Μπάουμαν προέτρεψε τον Σολτς να διεξάγει "άμεσες νέες εκλογές".
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς σαφή εντολή στο κοινοβούλιο, η Γερμανία θα δυσκολευτεί να επιδείξει ηγετική ικανότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
"Εάν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές πριν από το τέλος Μαρτίου, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να αναλάβει καθήκοντα μια νέα, πλήρως λειτουργική κυβέρνηση με τη δική της πλειοψηφία - και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά", δήλωσε η Τζέιν Πουλιέριν, ανώτερη συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
"Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο".