Γ.Κεφαλογιάννης: Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση της ηρωίδος της Εθνικής Αντιστάσεως Λέλας Καραγιάννη – Μπουμπουλίνας

 
Γ.Κεφαλογιάννης: Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση της ηρωίδος της Εθνικής Αντιστάσεως Λέλας Καραγιάννη – Μπουμπουλίνας

Ενημερώθηκε: 07/11/24 - 14:37

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση από τους Γερμανούς Κατακτητές της ηρωίδος της Εθνικής Αντιστάσεως Λέλας Καραγιάννη – Μπουμπουλίνας, μόλις ένα μήνα πριν την απελευθέρωση, παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών, Φίλων και Απογόνων της Οργανώσεως Εθνικής Αντιστάσεως, Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών, «Λέλα Καραγιάννη - Μπουμπουλίνα, 1941 - 1944», πρόεδρος του οποίου είναι η εγγονή της ηρωίδος κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μετά από φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στα αιματωβαμένα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, στο Άλσος Χαϊδαρίου στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ένα μήνα προτού αποχωρήσουν οι Γερμανοί από την Αθήνα!

Για τη σπουδαία αντιστασιακή δράση της αλλά και το μαρτυρικό και ηρωικό τέλος της, η Λέλα Καραγιάννη τιμήθηκε ως εθνική ηρωίδα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό όσο λίγοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα. Στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα έχει στηθεί μπρούντζινη προτομή της, ενώ μεταξύ του Εθνικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου βρίσκεται ολόσωμο μαρμάρινο άγαλμά της. Κατά τη συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το «Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας», ενώ στις 18 Ιουνίου 2020, η Ελληνική Δημοκρατία τιμώντας την εθνική δράση και την αυτοθυσία της ηρωίδος της απένειμε τον βαθμό του «Ταξιάρχου επί τιμή».

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο Διευθυντής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων συνάδελφος δημοσιογράφος Αιμίλιος Περδικούρης, χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καραμεσίνης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, ενώ για τον πατριωτικό αγώνα και δράση της Λ.Καραγιάννη μίλησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην μεγάλη ηρωίδα.

Ο ΥΦΕΘΑ στον χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Για τη Λέλα Καραγιάννη έχουν ειπωθεί και γνωρίζουμε πάρα πολλά. Όλα αυτά όμως, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το μεγαλείο της. Η Λέλα Καραγιάννη, καταγόμενη από την ηρωική γενιά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, κατάφερε, στον σύντομο αλλά ενεργό βίο της πριν από την Κατοχή και την έναρξη της αντιστασιακής της δράσης, να δημιουργήσει μια εξαιρετική, πολύτεκνη οικογένεια, να καταστεί επιτυχημένη επιχειρηματίας, να έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και να προσφέρει εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό. Όλα τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για τους περισσοτέρους, όμως η Λέλα Καραγιάννη δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

Με την έναρξη της μαύρης περιόδου της Κατοχής, ορμώμενη από τη φιλοπατρία, τα αισθήματα αλτρουισμού και την ανιδιοτέλειά της, πρώτη από όλους, δημιουργεί, με μέλη της οικογένειάς της και μια μικρή ομάδα έμπιστών της, τη λεγόμενη «Αόρατη Στρατιά». Μία οργάνωση, η οποία ένα μήνα μετά θα μετεξελιχθεί στην οργάνωση «Μπουμπουλίνα», προς τιμήν της ηρωίδας του 1821 και προγόνου της.

Πρωταρχικός στόχος ήταν η ανεύρεση, η περίθαλψη, η απόκρυψη και η φυγάδευση των Αξιωματικών και Οπλιτών των Συμμαχικών Δυνάμεων, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν στο εξωτερικό. Αξίζει να τονιστεί, ότι μεγάλο μέρος υπολογίσιμων δαπανών που απαιτούνταν, το είχε αναλάβει η ίδια. Εν τέλει, η οργάνωση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο πληροφοριοδοτών και δολιοφθορέων, επιτυγχάνοντας πλήρως στο αντιστασιακό της έργο. Ένα έργο που περιελάμβανε παροχή πληροφοριών προς το Συμμαχικό Στρατηγείο, ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον του εχθρού, προστασία των συνανθρώπων όπως η καταδιωκόμενη Εβραϊκή κοινότητα, αλλά και διατήρηση και αναπτέρωση του ηθικού των Ελλήνων. Παράλληλα, κατάφερε με τη δράση της, να αποτελέσει σύμβολο εθνικής ενότητας, συνεργαζόμενη με όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, σε μια εποχή που ήδη είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια διχόνοιας.

Η Λέλα Καραγιάννη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της σύλληψης, των βασανιστηρίων και της εκτέλεσής της, μόνο 34 ημέρες πριν από την απελευθέρωση, δεν σταμάτησε να αποτελεί ένα φάρο πατριωτικής ακτινοβολίας, ταυτόχρονα όμως και πρότυπο γυναίκας και μητέρας, καθώς ακόμα και στην απειλή θανάτωσης των παιδιών της, αυτή, ως σύγχρονη Σπαρτιάτισσα, απάντησε: «Ζητάτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες και την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν ΟΧΙ. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα…».»

Ο κ. Κεφαλογιάννης, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε: «Στο σημείο αυτό, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην εγγονή της ηρωίδας, την κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, η οποία με σεβασμό και αγάπη στο έργο και στην προσφορά της γιαγιάς της, άοκνα συνεχίζει την ανάδειξη και την προβολή της Εθνικής της προσφοράς, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις νέες γενιές.

Κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, το ήθος σας, η πίστη στις παραδόσεις, και η προσκόλληση σας σε αξίες, σας καθιστούν παράδειγμα για τους νεότερους. Σας ευγνωμονούμε για όλα αυτά που έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, αν και το κράτος έχει τιμήσει και θα συνεχίσει να τιμά την Ταξίαρχο επί τιμή Λέλα Καραγιάννη με τον τυπικό τρόπο, έχουμε το ηθικό χρέος να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ηθικό της κεφάλαιο, προβάλλοντας το πρότυπό της και μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές αξίες όπως η φιλοπατρία, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής προς την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη και τη θυσία της και να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την εγγονή της, επίσης Λέλα Καραγιάννη για την ανάδειξη του έργου της.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ