Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ: Σε «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα η ψηφοφορία — Διχασμός, τοξικός λόγος και εθνοφουρά σε επιφυλακή για βίαια επεισόδια μετά το αποτέλεσμα

 
Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ: Σε «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα η ψηφοφορία

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 05/11/24 - 14:13

Θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα αποτέλεσμα ιστορικής σημασίας: η Αμερική αποφασίζει σήμερα αν η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία απίστευτης έντασης που παραμένει αμφίρροπη μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών (13:00 ώρα Ελλάδας) και εκατομμύρια άνθρωποι θα προσθέσουν τις ψήφους τους στα περισσότερα από 80 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που έχουν ήδη κατατεθεί με τη διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας ή έχουν σταλεί ως επιστολικές ψήφοι.

Είναι αδύνατο να ξέρει κανείς αν θα χρειαστούν ώρες ή ημέρες καταμέτρησης για να αναδειχθεί ο νικητής ανάμεσα στην 60χρονη δημοκρατική αντιπρόεδρο και τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, οι προσωπικότητες και τα οράματα των οποίων δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο.

Οι πιο διχαστικές προεκλογικές εκστρατείες που έγιναν ποτέ 

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους συνέρρεαν τις τελευταίες εβδομάδες δύο κατά τα φαινόμενα ασυμβίβαστα κομμάτια της Αμερικής, με το κάθε στρατόπεδο να δηλώνει πεπεισμένο ότι το άλλο θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.

«Αν δεν κερδίσει αυτή, είμαστε χαμένοι. Εντελώς. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταστρέψει τα πάντα. Είναι εκτός ελέγχου», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο Ρόμπιν Μάθιους, ένα 50χρονο στέλεχος συνεταιρισμού που πήγε να ακούσει την Κάμαλα Χάρις χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη Φιλαδέλφεια.

Όμως για την Ρουθ Μακντάουελ, ο Τραμπ «είναι αυτός που θα σώσει αυτή τη χώρα». Η 65χρονη αυτή διοικητική υπάλληλος, η οποία πήγε να παρακολουθήσει την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ρεπουμπλικανού στο Μίσιγκαν, διαβεβαιώνει ότι «θα λυπηθεί πολύ για τα εγγόνια της», αν κερδίσει η αντιπρόεδρος.

Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «φασίστα». Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει πως η αντίπαλός του είναι «ηλίθια» και πως θα «καταστρέψει» τη χώρα.

Η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι σε κάθε περίπτωση ιστορικής σημασίας.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Είτε η Αμερική θα στείλει για πρώτη φορά μια γυναίκα στο Λευκό Οίκο, είτε θα στείλει στο προεδρικό μέγαρο τον λαϊκιστή ρήτορα, καταδικασμένο από ποινικό δικαστήριο και στόχο πολυάριθμων διώξεων, η πρώτη θητεία του οποίου (2017-2021) είχε παρασύρει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο σε μια αδιάκοπη ακολουθία αναταράξεων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τους δύο αντιπάλους σχεδόν ισόπαλους στις επτά κρίσιμες πολιτείες, αυτές που θα δώσουν στη δημοκρατική ή στον ρεπουμπλικάνο τον επαρκή αριθμό εκλεκτόρων για να φθάσει το κατώφλι των 270 σε σύνολο 538, συνώνυμο της νίκης σ’ αυτή την προεδρική εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με έμμεση ψηφοφορία.

Για να προσπαθήσει να πείσει μέσα σε μόλις τρεις μήνες προεκλογικής εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις στοιχημάτισε σ’ ένα μήνυμα προστασίας της δημοκρατίας και του δικαιώματος στην άμβλωση, που απευθύνεται στις γυναίκες, όπως και στους μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς.

Η δημοκρατική, ο πατέρας της οποίας είναι Τζαμαϊκανός και η μητέρα της Ινδή, οργανώνει την εκλογική βραδιά της στο παλιό της πανεπιστήμιο, το Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, το λεγόμενο και «το μαύρο Χάρβαρντ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, την πολιτεία στην οποία έχει την κατοικία του.

Ανησυχία και μέτρα ασφαλείας

Μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας γύρω από το κτήριο στο Λας Βέγκας όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της πολιτείας Νεβάδα. Σερίφης στην Αριζόνα έχει θέσει την υπηρεσία του σε ύψιστο συναγερμό προετοιμαζόμενος για ενδεχόμενες ταραχές, έχοντας σε ετοιμότητα drones και ελεύθερους σκοπευτές. Οι κυβερνήτες τουλάχιστον τριών πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της εθνοφρουράς για να διατηρήσουν την τάξη.

Καθώς οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία της χώρας, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν βίαια επεισόδια έχουν ωθήσει αξιωματούχους να λάβουν σειρά μέτρων προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο κατά την ημέρα των εκλογών όσο και τις επόμενες.

Τα πιο εμφανή μέτρα έχουν ληφθεί στις αμφίρροπες πολιτείες οι οποίες θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, όπως η Νεβάδα όπου μετά τις εκλογές του 2020 ξέσπασαν διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Τραμπ.

Φέτος μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν αποκλείσει το σημείο όπου είχαν σημειωθεί οι διαμαρτυρίες – το κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Λας Βέγκας. Ο κυβερνήτης της Νεβάδα Τζο Λομπάρντο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα» 60 μελών της εθνοφρουράς για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να απαντήσει έγκαιρα σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.

Στην Αριζόνα, ένας αντίστοιχος μεταλλικός φράκτης έχει τοποθετηθεί στον χώρο όπου θα καταμετρηθούν οι ψήφοι στην κομητεία Μαρικόπα, στο κέντρο του Φοίνιξ, επίκεντρο το 2020 θεωριών συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας και απειλών κατά εκλεγμένων αξιωματούχων.

Ο σερίφης Ρας Σκίνερ δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει τεθεί «σε υψηλό συναγερμό» για απειλές και βία και έχει ζητήσει από όλο το προσωπικό να είναι διαθέσιμο.

«Θα έχουμε πολλούς πόρους εκεί έξω, πολύ προσωπικό, πολύ εξοπλισμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν drones για να ελέγχουν τη δραστηριότητα γύρω από τα εκλογικά κέντρα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές και άλλες ενισχύσεις θα είναι σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν, αν διαφανεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία.

Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών ή και βίας, πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα στο παρελθόν, φέτος απέφυγαν να το πράξουν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας.

Στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν το 2020 υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συρρεύσει στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Ντιτρόιτ και είχαν αρχίσει να χτυπούν στα τζάμια του κτηρίου την ώρα που οι εκλογικοί αξιωματούχοι μετρούσαν τις επιστολικές ψήφους.

Τώρα έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο.

Μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές και σε άλλες πολιτείες, όχι μόνο στις αμφίρροπές, για παράδειγμα στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον οι κυβερνήτες έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά. Εξάλλου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και αλλού κάποιες βιτρίνες έχουν καλυφθεί από κόντρα πλακέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ