Εξελίξεις «πολύ σύντομα» στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 02/11/24 - 17:07

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

«Οπωσδήποτε. Το επόμενο διάστημα μάλιστα. Θα πρέπει να αναμένονται πολύ σύντομα συγκεκριμένες εξελίξεις οι οποίες θα ενισχύουν, θα θεμελιώνουν και, αν θέλετε, θα θεσμοθετούν αυτή τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Επεσήμανε ακόμη ότι πέραν της άμυνας και ασφάλειας, υπάρχει και «η συνεργασία που αναπτύξαμε ειδικά στην αντιμετώπιση θεμάτων διαφθοράς με τη θετική ανταπόκριση των ΗΠΑ στο αίτημά μου για κάθοδο ομάδας του FBI στην Κύπρο η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την προώθηση υποθέσεων – εκεί όπου προκύψουν στοιχεία – στη Δικαιοσύνη».

«Φυσικά, πολύ σημαντικό μέρος του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ είναι και οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του συζητήθηκαν «συγκεκριμένα για ενδεχόμενες επενδύσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας – και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο φυσικό αέριο όπου υπάρχουν επενδύσεις από τη Chevron και την EXXON, αλλά και στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου όπως και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ενέταξε στο πλαίσιο αυτό και «τα θέματα της τεχνολογίας και της καινοτομίας όμως, υπάρχουν πολλά από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε».

«Η συνεργασία υπερβαίνει πλέον τα πολιτικά ζητήματα»

Κληθείς, επίσης να δώσει ένα γενικότερο συμπέρασμα στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το «γενικό συμπέρασμα είναι ότι η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ ξεφεύγει πλέον από τα πολιτικά ζητήματα και αγγίζει όλους τους υπόλοιπους τομείς».

«Σ΄ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε διάφορα ζητήματα όπως λ.χ. την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Κύπριους πολίτες στις ΗΠΑ αλλά και το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων σε μεγάλα κρατικά έργα στην Κύπρο», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ισχύει η θέση ότι η Κύπρος με αυτή την προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει μια τοποθέτηση η οποία αλλάζει ριζικά τη μέχρι σήμερα πιο ουδέτερη προσέγγισή της στα αντίπαλα στρατόπεδα γεωστρατηγικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο ίδιος ήταν «πάντα θιασώτης της προσέγγισης ότι ειδικά για ένα μικρό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα υπό κατοχή, προσεγγίσεις που χαρακτηρίζονται ως ουδέτερες δεν είναι αποτελεσματικές, ούτε και μας επιτρέπουν να πετύχουμε στρατηγικούς στόχους».

«Όντως, υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να ήταν διαφορετικά», πρόσθεσε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια εισβολή που «δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που βιώνουμε στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε «πώς θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε διαφορετικά;»

«Παράλληλα», υπέδειξε, «πρέπει και να λάβουμε υπόψη μας ότι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα. Και εκείνο που καθορίζει τις αποφάσεις των κρατών σε αυτό το περιβάλλον είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αυτό εξυπηρετεί και ο ξεκάθαρός μας προσανατολισμός».

Κληθείς να εξηγήσει τη θέση που διατύπωσε ότι ο εξέχων ρόλος της Κύπρου δεν πρέπει να επηρεαστεί από μια λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως το αποτύπωμα της Κύπρου ενισχύεται «διότι αποδείξαμε μέσα από πράξεις όχι λόγια το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

«Εκείνο που ανέφερα και το οποίο μεταφέρεται και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως, αυτός ο ρόλος όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά και σαφώς να ενισχυθεί περισσότερο. Επειδή αναφερθήκατε στην Τουρκία, οι κινήσεις μας στηρίζονται στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν αποκλείουμε κανέναν, ούτε τη συνεργασία με την Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού. Όπως έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, προσδοκία μας θα ήταν να έχουμε άριστες σχέσεις και με την Τουρκία. Κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ