Διπλό μέτωπο της Κάγια Κάλας κατά του ρωσικού «ιμπεριαλιστικού ονείρου» και κινεζικού «αθέμιτου ανταγωνισμού»

 
dff

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 24/10/24 - 17:52

Προειδοποίηση έναντι αφ' ενός του «ιμπεριαλιστικού ονείρου» της Ρωσία και του «αθέμιτου ανταγωνισμού» της Κίνας απηύθυνε η Κάγια Κάλας, η οποία έχει προταθεί για να διαδεχθεί τον Ζοσέπ Μπορέλ ως επικφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας σημειώνει πως Ρωσία και Κίνα μαζί με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα επιιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανοικτότητα της ευρωπαϊκής κοινωνίας, προκειμένου να σπείρουν το χάος μεταξύ των «27».

«Θα καταβάλλω επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ και την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ έναντι των συστημικών αντιπάλων», γράφει η Κάλας σε επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία δημοσιεύεται πριν από την ακρόαση για την επικύρωσή της τον επόμενο μήνα.

Η Κάλλας είναι μεταξύ των 26 υποψηφίων Ευρωπαίων Επιτρόπων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ευρωβουλευτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν τις υποψηφιότητές τους. Η έλλειψη ικανοτήτων, οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και οι κομματικές συγκρούσεις ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ακροάσεων.

Ενώ η Εσθονή θεωρείται ότι βρίσκεται σε ασφαλές έδαφος, ο διορισμός της ως Ύπατης Εκπροσώπου την καθιστά μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες προσωπικότητες στο προσκήνιο. Στις γραπτές απαντήσεις της, η Κάλλας δίνει μια πρώτη γεύση για το πώς σκοπεύει να ασκήσει τα καθήκοντά της.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι βαθιά προσωπική υπόθεση για μένα ως πολίτη μιας χώρας που εδώ και καιρό λέει στους άλλους ότι το "ιμπεριαλιστικό όνειρο" της Ρωσίας δεν πέθανε ποτέ», γράφει.

Οι δύο κύριες προτεραιότητές της θα είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι νέες προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «με επείγοντα χαρακτήρα». Αν και τα κράτη μέλη έχουν αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες ως απάντηση στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου, οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο το έργο, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία και τις κοινές επενδύσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η άμυνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επόμενης Κομισιόν της και θα διατρέχει όλους τους τομείς πολιτικής. Η Κάλας συμμερίζεται την άποψη αυτή και υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να «κάνει περισσότερα, καλύτερα και πιο γρήγορα».

«Ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας λέει στον κόσμο ποιοι είμαστε και ποιες αξίες πρεσβεύουμε», λέει. «Ακόμα δεν κάνουμε και δεν παρέχουμε αρκετά. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που αναφέρονται περισσότερο στην επιστολή και έχουν σχέση με τις περισσότερες από τις προτάσεις που διατυπώνει η Κάλας στην επιστολή των 21 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων παράκαμψης των εθνικών βέτο (η Ουγγαρία εξακολουθεί να εμποδίζει την παροχή 6,6 δισ. ευρώ για την Ουκρανία).

Γεωπολιτική και γεωοικονομία

Εξάλλου, η Κάλας κρατάει επίσης μερικές ατάκες για την Κίνα, την οποία περιγράφει με αποφασιστικότητα ως έναν από τους «συστηματικούς αντιπάλους» της ΕΕ.

Αυτό αποτελεί απόκλιση από την τριπλή ταξινόμηση που προωθεί ο σημερινός Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτηρίζει το Πεκίνο «εταίρο συνεργασίας, οικονομικό ανταγωνιστή και συστηματικό αντίπαλο», ανάλογα με το θέμα.

«Προτεραιότητά μου στις επαφές με την Κίνα θα είναι η διασφάλιση της γεωπολιτικής και οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ», γράφει η Κάλας στους ευρωβουλευτές.

«Οι πιο πιεστικές προκλήσεις εδώ είναι η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, καθώς και οι διαρθρωτικές ανισορροπίες μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας που προκύπτουν από πολιτικές και πρακτικές μη αγοράς, οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και άνισους όρους ανταγωνισμού».

Απηχώντας τη σκέψη της φον ντερ Λάιεν, η Κάλας κάνει λόγο για μια «νέα εξωτερική οικονομική πολιτική», όπου «η γεωπολιτική και η γεωοικονομία συμβαδίζουν». Οι Βρυξέλλες έχουν παροτρύνει τα κράτη μέλη να εντείνουν την εποπτεία των εξαγωγών τεχνολογίας τους για να αποτρέψουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως η κβαντική πληροφορική, τα μικροτσίπ και η τεχνητή νοημοσύνη, να καταλήξουν στα χέρια της Κίνας.

Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι η στενή επιτήρηση έχει καταστεί αναγκαία, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αντισταθεί στις προσπάθειες της Επιτροπής να ελέγξει τις εξαγωγές και τις επενδυτικές ροές.

Η Κάλας πιστεύει ότι μια «διεκδικητική» κοινή απάντηση είναι απαραίτητη για την πλοήγηση στον 21ο αιώνα και τη διασφάλιση της προστασίας της ΕΕ από «κακόβουλη εξωτερική επιρροή».

«Παράγοντες όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και εν μέρει η Κίνα, στοχεύουν στην εργαλειοποίηση των αλληλεξαρτήσεων και στην εκμετάλλευση της ανοικτότητας των κοινωνιών μας εναντίον μας», επισημαίνει.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Από την ταχεία ανάλυση των απειλών, μέχρι τη χρήση των υφιστάμενων μέσων στο έπακρο, συμπεριλαμβανομένου του νέου καθεστώτος οριζόντιων κυρώσεων για τις υβριδικές απειλές».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εσθονή δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αντ' αυτού μιλάει για «την κρίση στη Μέση Ανατολή» και την ανάγκη να προωθηθεί μια λύση δύο κρατών.

Η ακρόαση της Κάγια Κάλας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου στις 10:00 ώρα Ελλάδας/Κύπρου ενώπιον πέντε διαφορετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ