Οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή απόρρητων εγγράφων σχετικά με τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ

 
χχχ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 20/10/24 - 13:35

Η διαρροή δύο απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αξιολογούν τα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν διερευνάται από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Τα έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, εμφανίστηκαν σε κανάλι Telegram την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times , του CNN και άλλων . Τα έγγραφα , με ημερομηνία 15 και 16 Οκτωβρίου, περιγράφουν δορυφορικές εικόνες των ισραηλινών προετοιμασιών για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με τις εκθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει δημόσια τα έγγραφα.

Τα έγγραφα αποδίδονται στην Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ και στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, αναφέρουν οι εκθέσεις.

Η έρευνα από αξιωματούχους των ΗΠΑ θα αξιολογήσει ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα και εάν επρόκειτο για σκόπιμη διαρροή ή εάν είχαν παραβιαστεί, σύμφωνα με τις εκθέσεις .

Ένα από τα έγγραφα αναφέρει ότι η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει να προετοιμάζεται για ένα χτύπημα στο Ιράν και διεξήγαγε «μια δεύτερη άσκηση απασχόλησης μεγάλης δύναμης », σύμφωνα με τις εκθέσεις. Η Πολεμική Αεροπορία «είναι πιθανό να εξασκήσει τον ανεφοδιασμό αέρος-αέρος και να πολεμήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών», αναφέρεται στο έγγραφο .

Το άλλο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνεχίζουν την προετοιμασία των πυρομαχικών τους «σίγουρα για ένα χτύπημα στο Ιράν», σύμφωνα με τις εκθέσεις .

Τα έγγραφα εμφανίστηκαν στο κανάλι Telegram Middle East Spectator , το οποίο περιγράφεται ως φιλοϊρανικό , και ο συνδεδεμένος λογαριασμός X δείχνει ότι βρίσκεται στο Ιράν.

Σε γραπτή δήλωση , η Middle East Spectator είπε ότι «τα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μια ιδιωτική ομάδα Telegram», προτού τα λάβει σε ιδιωτικό μήνυμα.

Δεν ήταν σαφές τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η διαρροή σε οποιονδήποτε ισραηλινό στρατιωτικό σχεδιασμό για ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν ή στις ισραηλοαμερικανικές σχέσεις.

Πηγή: politico.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ