Γαλλία: Υπέρ του «σχεδίου νίκης» δηλώνει το Παρίσι

 
sss

Ενημερώθηκε: 19/10/24 - 20:44

Την στήριξή του προς το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο το Σάββατο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε πως θα συνεργαστεί με Ουκρανούς αξιωματούχους, ώστε να εξασφαλίσει στήριξη και από άλλες χώρες για την πρόταση της Ουκρανίας.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ελπίζει με αυτό να αναγκάσει την Ρωσία να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, η συνδρομή των οποίων είναι ζωτικής σημασίας, ώστε το Κίεβο να μπορέσει να αντισταθεί στον ισχυρό του γείτονα. Στοιχείο-κλειδί συνιστά η επίσημη πρόσκληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο η Συμμαχία εμφανίζεται διστακτική - τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

«Μια ρωσική νίκη θα ήταν ο καθαγιασμός του δικαίου του ισχυρού και θα ωθούσε την διεθνή τάξη προς το χάος», επεσήμανε ο Μπαρό, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα. «Γι' αυτό και οι συνομιλίες μας πρέπει να μας επιτρέπουν να σημειώνουμε πρόοδο ως προς το σχέδιο νίκης του προέδρου Ζελένσκι και να συσπειρώσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών γύρω του».

Από την εισβολή του 2022 η Γαλλία υπήρξε ένας από τους σταθερότερους συμμάχους της Ουκρανίας σε στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Επί του παρόντος εκπαιδεύει και εξοπλίζει μια ταξιαρχία Ουκρανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επίσης ασκήσει πίεση για μια στροφή στην πολιτική έναντι της Ουκρανίας των δυτικών συμμάχων, ώστε να αλλάξει η δυναμική του πολέμου και να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλου βεληνεκούς, με τα οποία έχουν προμηθεύσει το Κίεβο οι δυτικοί - μεταξύ αυτών και η Γαλλία.

Τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατέχουν κομβικό ρόλο στο σχέδιο πέντε σημείων του Ζελένσκι, όμως οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν εμφανίζονται πολύ υπέρ μιας τέτοιας τακτικής.

Επιπλέον ο Μπαρό ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει την πρώτη δόση μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2025, καθώς Ουκρανοί πιλότοι και μηχανικοί λαμβάνουν επίσης την κατάλληλη εκπαίδευση.

«Αντιστεκόμενοι κατά του εισβολέα με εξαιρετικό θάρος, όχι μόνο μάχεστε για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και κρατάτε ένα μέτωπο που χωρίζει την Ευρώπη από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που χωρίζει την ελευθερία από την καταπίεση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Η επίσκεψη του Μπαρό συνέπεσε με μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η ανταλλαγή αφορούσε 190 αιχμαλώτους πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές βάσει συμφωνίας με διαμεσολαβητή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μεταξύ των 95 Ουκρανών που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνονταν και 34 μέλη της Ταξιαρχίας του Αζόφ που υπερασπίστηκαν την Μαριούπολη και την χαλυβουργία Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που έμοιαζε με φρούριο στην - κατεχόμενη πλέον - πόλη, όπου η μάχη τους έλαβε διαστάσεις συμβόλου αντίστασης στην εισβολή της Μόσχας.

«95 δικοί μας άνθρωποι επέστρεψαν στην πατρίδα. Αυτοί είναι οι μαχητές που υπερασπίστηκαν την Μαριούπολη και το Αζοφστάλ, καθώς και το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και τη Χερσώνα», έγραψε στο Χ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της Ταξιαρχίας του Αζόφ Ντένις Προκοπένκο έγραψε στο Facebook ότι 34 μαχητές επέστρεψαν, όμως άλλοι 900 παραμένουν αιχμάλωτοι.

Ανάμεσα στους 95 περιλαμβάνεται και ο Ουκρανός ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιωτικός Μαξίμ Μπούκεβιτς. Η απελευθέρωσή του ανακοινώθηκε από το κέντρο ΖΜΙΝΑ, τον οργανισμό του οποίου ηγείται.

Της ανταλλαγής προηγήθηκε ο επαναπατρισμός 501 σορών στρατιωτών στην Ουκρανία την Παρασκευή. Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό νεκρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μάχες στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, κυρίως γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, την οποία οι Ρώσοι κατέλαβαν τον Φεβρουάριο έπειτα από μια μακρά και σκληρή μάχη, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό συντονιστικό κέντρο για την διαχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Επιπλέον, η Ρωσία έλαβε τις σορούς 89 στρατιωτών της, σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή Σαμσαγίλ Σαραλίγιεφ.

Προελαύνει στα ανατολικά η Ρωσία

Στα πεδία των μαχών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέρριψε 16 ουκρανικά drones πάνω από τις περιφέρειες Μπριάνσκ, Ροστόφ και Μπέλγκοροντ. Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media δείχνουν εικόνες που φαίνεται να παραπέμπουν σε φωτιά σε ένα εργοστάσιο στο Μπριάνσκ, το οποίο ειδικεύεται σε μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα. Οι ρωσικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν το πλήγμα.

Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το χωριό Ζοριάνε, στην ανατολική Ουκρανία, με τα στρατεύματά της να πλησιάζουν επίσης στη βιομηχανική πόλη Κουράκοβο, δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που βρίσκεται ήδη υπό τον ρωσικό έλεγχο. «Η κοινότητα Ζοριάνε (…) απελευθερώθηκε» χάρη «στις επιτυχημένες ενέργειες» των δυνάμεων της Μόσχας, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Το ρωσικό υπουργείο είχε ισχυριστεί την 8η Οκτωβρίου ότι κατέλαβε για πρώτη φορά αυτήν την κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το Κουράκοβο, όμως οι μάχες συνεχίζονταν σε αυτήν τη ζώνη τις τελευταίες ημέρες.

Ο ρωσικός στρατός προτίθεται να ασκήσει πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, συνεχίζοντας τις επιθέσεις του προς το Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο για τα στρατεύματα του Κιέβου, ο οποίος βρίσκεται βορειότερα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα επέτειναν τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις στη νότια Ουκρανία, στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα, μια ρωσική επίθεση με εκρηκτικά drones και κατευθυνόμενες βόμβες είχε ως αποτέλεσμα, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, να τραυματιστούν επτά άνθρωποι στην περιφέρεια του Σούμι (βόρεια), σύμφωνα με την περιφερειακή διοίκηση, η οποία διευκρίνισε ότι «ενεργειακές υποδομές υπέστησαν ζημιές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ