Σκηνικό τρόμου στη Μέση Ανατολή: Ανησυχία της Ουάσινγκτον για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό — Απειλές από Χεζμπολάχ και Ιράν

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 15/10/24 - 22:54

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το σκηνικό τρόμου στη Μέση Ανατολή. Αποφασισμένος να συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο -συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού- εμφανίζεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Χεζμπολάχ σηκώνει το γάντι, απειλώντας πλέον με επιθέσεις σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «ζυγίζει» τα αντίποινα κατά του Ιράν, ενώ υιοθετεί πιο σκληρή πολεμική τακτική και στο μέτωπο της Γάζας. Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Αντίθετη και ανήσυχη η Ουάσινγκτον για τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα (15/10) ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη. «Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. Τ

όνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ. Μάλιστα σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες τις προηγούμενες ώρες στη Χάιφα ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαίτισε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσέγγισε το Ισραήλ από τα ανατολικά.

Μόνο πέντε ώρες υπήρχε ηρεμία το πρωί στην Χάιφα και στα περίχωρα ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στην σκιά των απειλών της Χεζμπολάχ για επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ, μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews, στο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης. Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να κάνει επίδειξη ισχύος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος παρά την αποδυνάμωσή της και είναι σαφές ότι έχει αλλάξει η τακτική της και στο πεδίο και ποντάρει στον πόλεμο κυρίως με τα drones και με τις ρουκέτες -με το πυραυλικό πυροβολικό της δηλαδή- καθώς ένα από αυτά ήταν που έδωσε το χτύπημα το οποίο αναζητούσε τόσο χρονικό διάστημα.

Το σημερινό βράδυ αλλά και επόμενα εικοσιτετράωρα ως το Σάββατο στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ εκτιμούν ότι θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ. «Και από τη στιγμή που το Ισραήλ αισθάνεται ισχυρό, δεν αποκλείεται να κάνει μια επίδειξη αυτής της ισχύος με ένα διπλό ταυτόχρονο χτύπημα τόσο σε Λίβανο όσο και σε Ιράν» τόνισε ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Οι ΗΠΑ υπαινίσσονται πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν έγραψαν επιστολή προς το Ισραήλ την Κυριακή για να καταστήσουν σαφείς τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με τα επίπεδα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν φθάσει στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και λογιστικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. «Πρέπει να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επιπτώσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιγράφονται στην επιστολή».

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κωστής Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι τριάντα μέρες που δόθηκαν στο Ισραήλ είναι αρκετές έτσι ώστε να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις για να σταματήσει αυτή η κατάσταση η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. «Δεν ξέρει κανείς που θα οδηγηθούν τα πράγματα, το μόνο σίγουρο είναι με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει έλλειψη στο άμεσο μέλλον πυραύλων για την αντιαεροπορική ασφάλεια και με το σύστημα ΤHAAD να φτάνει – το οποίο θα ελέγχουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί – ό,τι κι αν λέει ο Νετανιάχου σε σχέση με την απόφαση που θα πάρει το ξεκάθαρο είναι ότι οι ΗΠΑ είναι εκείνες που θα καθορίσουν τα όρια του Ισραήλ αυτή τη φορά ίσως και σε απόλυτο βαθμό» ανέφερε ο Κωστής Κωνσταντίνου.

Η Χεζμπολάχ σηκώνει το γάντι μετά το σκληρό μήνυμα του Νετανιάχου

«Σήμερα στις 3:30 το μεσημέρι όλες οι τηλεοράσεις της Βηρυτού μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία του Κασέμ. Ο υπαρχηγός της σιιτικής οργάνωσης απείλησε το Ισραήλ λέγοντας ότι βρισκόμαστε πλέον σε ανοιχτό πόλεμο, σε πόλεμο όχι μόνο προς συμπαράσταση για τη Γάζα, αλλά πλέον για το Λίβανο. Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε θέλουμε εντός του Ισραήλ. Η σιιτική οργάνωση είναι ακόμα δυνατή. Αυτό ήταν το μήνυμά του, το οποίο πραγματικά ακούστηκε σε όλο το Λίβανο» μετέδωσε η Αλεξία Καλαϊτζή από τον Λίβανο.

«Ο ίδιος ήθελε να ακουστεί και εσωτερικά, γιατί πλέον ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τη Χεζμπολάχ και να δείξει τον λιβανέζικο στρατό και να προσπαθήσει να τον ενδυναμώσει έτσι ώστε να είναι αυτός που θα υπερασπιστεί το λιβανέζικο έδαφος» σημείωσε η δημοσιογράφος.

Πηγές: ERTNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ