Τυφώνας Milton: Έλληνες κάτοικοι της Φλόριντα μιλούν για τον "εφιάλτη" που έζησαν - «Τα πάντα είναι βυθισμένα στο νερό»

 
σσσσ

Ενημερώθηκε: 10/10/24 - 18:40

Ο Milton είναι πιθανώς ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, δημιουργώντας ένα απειλητικό για τη ζωή ωκεάνιο κύμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε 10 έως 15 πόδια νερού σε ορισμένες περιοχές και σε εκτεταμένες ζημιές.

Μια από τις πλέον πολυπληθείς Ελληνικές παροικίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται στη Φλόριντα και στην περιοχή γύρω από την Τάμπα.

Έλληνες κάτοικοι μιλούν στην εκπομπή Live News για το ισοπεδωτικό πέρασμα του τυφώνα και πώς το έζησαν.

«Έχουμε κλείσει τα παράθυρα, έχουμε βάλει μαξιλάρια και αλουμίνια στα παράθυρα για να μην τα σπάσουν. Βρέχει και έχει πολύ αέρα. Ο κόσμος έχει ετοιμαστεί και όλοι βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Τώρα περιμένουμε. Θα μείνουμε εδώ», είπε η κάτοικος.

«Είναι όλα κλειστά, δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό. 5 πολιτείες έχουν εκκενωθεί τελείως, ετοιμάζομαι να φύγω και εγώ. Είναι όλα κλειστά και οι περισσότεροι έχουν αδειάσει. Χθες έβγαλα τον άντρα μου από το νοσοκομείο γατί το αδειάσανε για τι ήταν κοντά στη θάλασσα το νοσοκομείο», είπε μία ακόμα Ελληνίδα κάτοικος.

Οδοιπορικό Ελλήνων κατοίκων στην πλημμυρισμένη περιοχή της Φλόριντα
Το ζευγάρι των Ελλήνων που παρέμειναν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του τυφώνα έκαναν οδοιπορικό στη γειτονία τους κατά τη διάρκεια της σύνδεσής τους με την εκπομπή LIVE NEWS, αποτυπώνοντας τα όσα άφησε πίσω του ο «Milton».

«Η κατάσταση ήταν τραγική χθες με πολύ αέρα και βροχή. Έχουν βγει τα νερά έξω. Εμείς είμαστε τυχεροί, μόνο μία αποθήκη πλημμύρισε και οι φράχτες. Εδώ είμαστε γύρω στα 100 σπίτια. Εμείς ήμασταν σε ζώνη Ε και δεν θα μας χτύπαγε τόσο άσχημα αλλά τελικά μας χτύπησε», είπαν.

«Θάλασσα οι δρομοι, δεν μπορούμε να βγούμε έξω»: Σε αυτά τα λόγια συνοψίζεται, λίγο έως πολύ, το θρίλερ που βιώνουν οι κάτοικοι της Φλόριντα. Τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ομογενείς της πολιτείας μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες που είχε το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.

Οι πλημμύρες είναι τόσο εκτεταμένες, σε σημείο που έχουν αφανίσει δρόμους και οι κάτοικοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, φοβούμενοι για το κάθε λεπτό που περνά. Εκείνο που έχει απομείνει η απόγνωση και η αγωνία των κατοίκων που προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν καθώς είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Οι δρόμοι έχουν γίνει θάλασσα. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω, τα πάντα είναι βυθισμένα στο νερό» λέει η Μαλαματίνη Μωρός, με τον σύζυγό της, Ηλία, να προσθέτει: «Προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τα σπίτια μας, αλλά οι ζημιές είναι τεράστιες».

Τι έκανε το ζευγάρι προτού χτυπήσει ο τυφώνας

Στη μικρή κοινότητα του Trinity, το ζευγάρι των Ελλήνων ομογενών αποφάσισε να μείνει στο σπίτι του και να αντιμετωπίσει τον τυφώνα, παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις για εκκενώσεις που λάμβαναν από το αμερικανικό σύστημα εκτάκτου ανάγκης 112. Το ζευγάρι αποφάσισε να θωρακίσει το σπίτι του και να προετοιμαστεί για την καταιγίδα.

 Doug Engle/Ocala Star-Banner

Πριν χτυπήσει ο τυφώνας, το ζευγάρι έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες: σφράγισε πόρτες και παράθυρα με ειδικά υλικά για την αποτροπή εισροής νερού και τη θωράκιση από τον αέρα, ενώ στο εσωτερικό του σπιτιού είχε συγκεντρώσει τρόφιμα, γεννήτριες, φακούς και άλλα είδη επιβίωσης. Η απόφασή του να παραμείνει ήταν καλά μελετημένη, καθώς είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Δυστοπικές εικόνες στους άδειους δρόμους

Νωρίτερα, πριν ο τυφώνας φτάσει στην κορύφωσή του, το ζευγάρι βγήκε με το αυτοκίνητό τους στους άδειους δρόμους της περιοχής. Το βίντεο αποκαλύπτει έναν τόπο σχεδόν εγκαταλελειμμένο, με σιωπή να κυριαρχεί ανάμεσα στα ισχυρά κύματα ανέμου. Οι δρόμοι ήταν άδειοι από αυτοκίνητα, τα περισσότερα σπίτια είχαν σφραγιστεί από τους κατοίκους που είχαν εκκενώσει, και τα δέντρα στις πλευρές των δρόμων έγερναν απειλητικά. Οι εικόνες έδιναν μια αίσθηση δυστοπίας, καθώς οι άδειοι δρόμοι και η προετοιμασία για την καταστροφή δημιουργούσαν ένα σκηνικό απόλυτης απομόνωσης.

4 νεκρούς ανακοίνωσε η κομητεία St. Lucie - 3,3 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα

Τις πληγές της μετράει η Φλόριντα μετά το πέρασμα του τυφώνα Milton, ο οποίος πλέον έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, αφού πρώτα σάρωσε την πολιτεία. Έφτασε στη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 3 και σταδιακά υποβαθμίστηκε, στην κατηγορία 1.

Άγριοι άνεμοι, ισχυρές βροχές και ανεμοστρόβιλοι μαίνονταν όλη τη νύχτα, αφήνοντας πίσω μεγάλες καταστροφές που γίνονται ορατές με το φως της ημέρας.

Το μείζον είναι ο αριθμός των θυμάτων και οι ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις, που θα βγουν στην επιφάνεια.

Ήδη ξεκίνησαν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα θύματα. Η κομητεία St. Lucie ανακοίνωσε τον πρώτο απολογισμό, κάνοντας λόγο για τέσσερις νεκρούς,ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

«Δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν ξημερώσει» είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τάμπα, Γκίντο Μανισκάλκο, στην CNN το πρωί της Πέμπτης. Οι ισχυρές ριπές των ανέμων ήταν τρομακτικές κατά τη διάρκεια της νύχτας πρόσθεσε.

Χωρίς ρεύμα 3,3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα σε ολόκληρη τη Φλόριντα, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Αστυνομία και πυροσβεστική στο Ορλάντο είναι ξανά στους δρόμους για να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια. Νωρίτερα, τους ζητήθηκε να μην κυκλοφορούν λόγω των ισχυρών ταχυτήτων του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν στα σπίτια τους ή τα καταφύγια και να καλούν το 911 μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ